13 Αυγούστου, 2016

ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ ΣΦΑΓΗ ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΑΜΑΧΩΝ

 

Νεκροί έπεσαν 20 άμαχοι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, από βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος σε τρεις συνοικίες του Χαλεπιού, που είτε βρίσκονται είτε όχι υπό τον έλεγχο ανταρτών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ένταση των αεροπορικών επιδρομών μειώθηκε γεγονός το οποίο επέτρεψε σε κατοίκους να πάνε για προμήθειες έπειτα από εβδομάδες τεράστιων ελλείψεων, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Παρά τις βομβαρδισμούς, οι κάτοικοι των συνοικιών βρήκαν στους δρόμους της μαρτυρικής πόλης με προορισμό τις αγορές, που ανεφοδιάστηκαν σήμερα με βασικά προϊόντα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι αντάρτες και οι έμποροι φέρνουν τρόφιμα και καύσιμα στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού από μια εναλλακτική οδό που άνοιξε μετά την κατάληψη της συνοικίας Ραμούσα, στο νοτιοδυτικό Χαλέπι. 

Το νέο λουτρό αίματος έρχεται δύο ημέρες μετά την έκκληση για «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» επί τρεις ώρες καθημερινά στο Χαλέπι, την οποία έκανε η Ρωσία, αλλά κρίθηκε ανεπαρκής για τη διανομή βοήθειας στους αμάχους στο Χαλέπι από τον ΟΗΕ. 

Ο οργανισμός ζήτησε εκ νέου να γίνεται κατάπαυση του πυρός 48 ώρες κάθε εβδομάδα. Από το 2012 οι ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού ελέγχονται από τους αντάρτες και οι δυτικές συνοικίες που ελέγχει το καθεστώς του Άσαντ. 

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας έχει μετατραπεί σε σημαντικό διακύβευμα του πολέμου που μαίνεται από το 2011 κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 290.000 ανθρώπους.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι του Χαλεπιού ζουν την αγωνία της πολιορκίας, 250.000 στις ανατολικές συνοικίες και περίπου 1,2 εκατομμύρια στις δυτικές. 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: