04 Αυγούστου, 2016

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Αμφισβητεί και προκαλεί μετά την απόφαση για αδειοδότηση .Η Τουρκία απειλεί για το τεμάχιο «6».Προκλητική και απειλητική εμφανίζεται η Τουρκία έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας για ακόμα μια φορά σ’ ό,τι αφορά τα ζητήματα ενέργειας.

Επιχειρώντας εξαγωγή των εσωτερικών της προβλημάτων στράφηκε προς την κατεύθυνση της Κύπρου αμφισβητώντας από τη μια τα κυριαρχικά της δικαιώματα και από την άλλη απειλώντας και εκβιάζοντας.

Η Άγκυρα επικέντρωσε τις απειλές της στο τεμάχιο «6», για το οποίο υποστηρίζει εδώ και χρόνια πως ένα μέρος του της ανήκει, πέραν της γνωστής της θέσης πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τη δική της ΑΟΖ.Η νέα τοποθέτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ με αφορμή την προκήρυξη του τρίτου γύρου αδειοδότησης κινείται πάνω στους γνωστούς τρεις άξονες: 

α).αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, 
β).απαίτηση τερματισμού των ερευνών μέχρι τη λύση και 
γ).δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας κατά των εταιρειών.

Το ερωτηματικό είναι εάν η Τουρκία θα παραμείνει μόνο στις φραστικές απειλές ή θα προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις όπως τις περσινές, με το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός». Τότε η Λευκωσία αντέδρασε έντονα παγώνοντας για ένα διάστημα τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών. 

Η κίνηση αυτή από πλευράς Τουρκίας θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ήταν αναμενόμενη εάν αναλογιστεί κανείς πως η Άγκυρα είχε διαμηνύσει προς τη Λευκωσία πως έχει «δικαιώματα» επί του τεμαχίου «6» όταν έγινε ο διαχωρισμός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η μη συμπερίληψή του στους προηγούμενους αδειοδοτικούς διαγωνισμούς επέδρασε στο να μην αποτελέσει θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο μετά την πρόσφατη εξέλιξη αναμενόταν τουρκική αντίδραση, απλώς όλοι ήθελαν να δουν μέχρι πού μπορεί να φτάσει η Άγκυρα.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή, μόλις προχθές σε δηλώσεις της στο ΡΙΚ ήταν σχεδόν βέβαιη για τουρκική αντίδραση λόγω της συμπερίληψης του τεμαχίου «6». 

Έτσι το βράδυ της Τρίτης το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε μια ανακοίνωση/απειλή όχι μόνο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και εναντίον όσων εταιρειών έχουν εμπλακεί στον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Τανζού Μπιλγίτς ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν οι ξένες εταιρείες να έχουν άνευ άδειας τη δυνατότητα αναζήτησης και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας.
 
Ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ακόμη ότι κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, παρά τη συμφωνία ότι μετά την ενδεχόμενη λύση οι φυσικοί πόροι του νησιού θα ανήκουν στην αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, είναι ανησυχητικό το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η οποία πρέπει να θεωρεί ως μελλοντικό συνεταίρο της την τουρκοκυπριακή πλευρά, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού και επιμένει να κάνει μονομερείς προσπάθειες σε αυτό το θέμα.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι «με βάση την παράνομη και άκυρη άδεια» καλούνται ξανά οι εταιρείες και χώρες που θα μπορέσουν να διεξάγουν εργασίες έρευνας «στην ΑΟΖ της ελληνοκυπριακής πλευράς» να σεβαστούν «τα νόμιμα και ίσα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς, του συνόλου του νησιού» και να δραστηριοποιηθούν «με κοινή λογική».

Όλοι περίμεναν την αντίδραση της Τουρκίας αφού είχε αφήσει αρκετά δείγματα γραφής στους προηγούμενους γύρους αδειοδότησης. Η αντίδραση της Λευκωσίας δημοσιοποιήθηκε χθες με σχόλιο του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κυπριακό ΥΠΕΞ σημειώνει πως οι δηλώσεις των Τούρκων «αποτελούν επανάληψη γνωστών απαράδεκτων και νομικά αβάσιμων θέσεων της Τουρκίας και έκφραση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής της στάσης». 

Περαιτέρω διαμηνύει πως «η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκεί πλήρως, όπως κάθε άλλο κράτος - μέλος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας της, όπως αυτά διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο. Αν η Τουρκία αμφισβητεί τα δικαιώματα αυτά, δεν έχει παρά να προσφύγει ειρηνικά στα προβλεπόμενα διεθνή ένδικα μέσα», προσθέτει.

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΞ, «το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από σημαντικότατες πετρελαϊκές εταιρείες για τα προς αδειοδότηση τεμάχια της κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης, συμπεριλαμβανομένου του τεμαχίου «6», αποτελεί και την καλύτερη απάντηση στις τουρκικές διεκδικήσεις».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία», προσθέτει, «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, ειδικά των υδρογονανθράκων της, για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας του συνόλου του κυπριακού λαού, χωρίς διακρίσεις.

Μετά τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος ολόκληρος ο κυπριακός λαός θα είναι σε θέση να επωφεληθεί από τον πλούτο αυτό. Επομένως, η Τουρκία δεν έχει παρά να συνεργαστεί και να συνεισφέρει στην επίτευξη λύσης του προβλήματος».

Αναφέρει, τέλος, ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι διατεθειμένη να αναστείλει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και ότι ο συνεχιζόμενος διάλογος για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος δεν συνδέεται, με οποιονδήποτε τρόπο, με την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: