14 Αυγούστου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Ένταση προκλήθηκε τη νύχτα του Σαββάτου στην οδό Πατησίων, από ομάδα περίπου 15 κουκουλοφόρων, οι οποίοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις έξω από το Πολυτεχνείο. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το Σάββατο στο Πόρτο Λάφια και στον Αργυρό Αλμυροποτάμου, του δήμου Αλιβερίου στην Εύβοια, καθώς και στην περιοχή Αστράς στην Κέα.

Απαγορευτικό απόπλου τέθηκε σε ισχύ από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που φτάνουν έως και 9 μποφόρ. Μεγάλη η ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες του Δεκαπενταύγουστου, κυκλοφοριακό κομφούζιο γύρω από τα λιμάνια. Κανονικά τα δρομολόγια προς Αργοσαρωνικό.

«Πυρά» αντάλλαξαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι η Ελλάδα εκπλήσσει με την οικονομική της ανάπτυξη. 

«Ο πραγματικός σας πόνος δεν είναι το ΕΚΑΣ» λέει η κ. Γεροβασίλη στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, ο οποίος απαντά: «(Εσείς) συνεχίστε να διαβάζετε FT. Εμείς έχουμε την κακή συνήθεια να διαβάζουμε εκκαθαριστικά».

Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους έδιναν το Σάββατο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή Πόρτο Λάφια στην Κάρυστο. Φωτιά εκδηλώθηκε και στην περιοχή Αργυρό στο Αλιβέρι Ευβοίας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα neastyranews, το χωριό Πόρτο Λάφια εκκενώθηκε. Ζημιές σε σπίτια στον οικισμό. Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Δαιμονιά στη Λακωνία.

Κόσμος:Ένας ιμάμης και ο βοηθός του σκοτώθηκαν το Σάββατο από τα πυρά ενός αγνώστου κοντά σε τέμενος της Νέας Υόρκης, στο Κουίνς. Η αστυνομία δεν έχει διαπιστώσει ακόμη τα κίνητρα του δράστη του εγκλήματος.

Άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι έβαλε φωτιά και επιτέθηκε στους επιβάτες ενός τρένου στην ανατολική Ελβετία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άτομα. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα θύματα φέρουν τραύματα από μαχαίρι και εγκαύματα, ενώ τραυματίας είναι και ο δράστης. Ο δράστης φέρεται να είναι ένας 27χρονος Ελβετός.

Οι Αρχές δεν αποκλείουν να επρόκειτο για έγκλημα πάθους, ενώ «πολύ παρατραβηγμένο» χαρακτηρίζουν το ενδεχόμενο να επρόκειτο για τρομοκρατία.Κριτική μεταξύ άλλων προς την Ευρώπη, την καγκελάριο της Γερμανίας και το ΝΑΤΟ άσκησε και πάλι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο οποίος επανέλαβε ότι η συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες εξαρτάται από την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 24 Αυγούστου, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος. Κούρδοι μαχητές σκότωσαν αξιωματούχο του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος AK στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ τον οποίο είχαν απαγάγει μαζί με τον αδελφό του στη διάρκεια ελέγχου ασφαλείας σε έναν αυτοκινητόδρομο αργά το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσαν πηγές ασφαλείας.

Οικονομία:Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι φορολογικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν φοροδιαφεύγουν. «Λουκέτο» 48 ωρών σε παραλιακό μπαρ στην Καβάλα, καθώς και σε μπαρ στην Θάσο, ενώ διήμερο «λουκέτο» και σε πάρκινγκ στην Καλλιθέα Χαλκιδικής.

Η βρετανική κυβέρνηση θα διαθέσει κεφάλαια 4,5 δισ. στερλινών (5,8 δισ. δολαρίων) προκειμένου να καλύψει οικονομικές ανάγκες για τη χρηματοδότηση δράσεων της αγροτικής οικονομίας, αλλά και πανεπιστημιακών προγραμμάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν «κενά» στις χρηματοδοτήσεις, που θα προκύψουν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων με αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο που θα έχει αφορολόγητο όριο και θα μεταφέρει τα βάρη στη μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς και ηλεκτρονική υποβολή «δήλωσης περιουσιακής κατάστασης» από όλους τους φορολογουμένους, προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

«Ψαλίδι» σε όλο το φάσμα των φοροαπαλλαγών και κυρίως όσων αφορούν σε ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης και «μαχαίρι» σε παροχές ανταποδοτικού χαρακτήρα, για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές, προβλέπει -κατά πληροφορίες- η λίστα που έχει ήδη παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η Παγκόσμια Τράπεζα.

Περισσότεροι από 8,5 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά από τον Φεβρουάριο του 2017 το περιουσιολόγιο με τα στοιχεία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάζει Το Βήμα της Κυριακής,  οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο στα πρότυπα του «πόθεν έσχες» πολιτικών, δικαστικών κλπ.

Αθλητισμός: Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Βραζιλίας ήταν εκείνος που οδήγησε την Ολυμπιακή ομάδα της χώρας στα ημιτελικά των Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο, με νίκη 2-0 επί της Κολομβίας. Ο Νεϊμάρ έκανε πιο εύκολο το έργο της πρόκρισης ανοίγοντας το σκορ στο 12ο λεπτό του προημιτελικού με τους «καφετέρος», στην «Arena Corinthians» και δίνοντας την απαραίτητη ψυχολογία στους νεαρούς συμπαίκτες του, ενώ το τελικό 2-0 διαμόρφωσε στο 83΄ ο Λουάν.

Με νίκη ξεκίνησε η Μπενφίκα την προσπάθεια υπεράσπισης του τίτλου στην πορτογαλική Λίγκα. Με βασικό τον Κώστα Μήτρογλου και τον Ανδρέα Σάμαρη να μπαίνει ως αλλαγή στο 64΄, οι «Αετοί» επικράτησαν 2-0 εκτός έδρας της Τοντέλα. Το πρώτο γκολ σημείωσε ο Λισάντρο Λόπες στο 39ο λεπτό και το δεύτερο ο Αντρέ Όρτα στο 90+2.

Τα εύκολα δύσκολα έκανε η Μπορντό στην πρεμιέρα της Ligue 1. Οι «γιρονδίνοι» προηγήθηκαν 3-0 της Σεντ Ετιέν, αλλά χαλάρωσαν στο τελευταίο 20 λεπτο με αποτέλεσμα οι «στεφανουά» να πετύχουν δύο γκολ, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να φτάσουν στην ισοφάριση (3-2). Καέν και Μετς «χαμογέλασαν» στα τελευταία λεπτά και μπήκαν με το... δεξί στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Επιβλήθηκαν με το ίδιο σκορ (3-2) των Λοριάν (έπαιζε με παίκτη λιγότερο από το 26΄ λόγω αποβολής του Τουρέ) και Λιλ, ενώ το μοναδικό «διπλό» της σημερινής ημέρας πέτυχε η Ναντ στην έδρα της Ντιζόν (0-1). Το πρόβλημα στο σκοράρισμα που ταλαιπώρησε την ΑΕΚ σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας αλλά και στις αναμετρήσεις με τη Σεντ Ετιέν... εξαφανίστηκε. 

Η Ενωση νίκησε 4-0 τον Ηρακλή σε φιλικό στο ΟΑΚΑ πετυχαίνοντας όλα τα τέρματά της στα πρώτα 26 λεπτά του β΄ ημιχρόνου με τους Αλμέιδα (49΄ κεφαλιά από κόρνερ του Βάργκας), Μάνταλο (60΄ από σέντρα του Γκάλο), Πέκχαρτ (63΄ κεγαλιά από σέντρα του Πλατέλλα) και Μπακασέτα (71΄ από γύρισμα του Γκάλο).

Με το... αριστερό μπήκε η πρωταθλήτρια Λέστερ στη νέα σεζόν της Premier League, καθώς ηττήθηκε 2-1 στο «KCOM Στέιντιουμ» από τη «νεοφώτιστη» Χαλ, στην αναμέτρηση που «άνοιξε την αυλαία» της αγωνιστικής περιόδου 2016-17. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λέστερ έγινε η πρώτη κάτοχος του τίτλου στην Premier League που ηττήθηκε στο εναρκτήριο παιχνίδι της για την επόμενη σεζόν.

Από εκεί και πέρα, η πρεμιέρα του αγγλικού πρωταθλήματος δεν ήταν καθόλου καλή για τους γηπεδούχους, αφού στα ματς του «κυρίως πιάτου» της 1ης αγωνιστικής οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που χαμογέλασαν, καθώς σε 2 παιχνίδια έφυγαν με το «διπλό», ενώ σε άλλα τρία με το βαθμό της ισοπαλίας. Αντίθετα, η Μάντσεστερ Σίτι με αυτογκόλ του ΜακΝερ, τρία λεπτά πριν το φινάλε, «λύγισε» τη Σάντερλαντ στο «Ετιχαντ».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: