06 Αυγούστου, 2016

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Δήλωση του υπουργού Άμυνας της γειτονικής χώρας, Fikri Işık που οδήγησε όλες τις στρατιωτικές σχολές και τις Ακαδημίες Πολέμου της Τουρκίας σε κλείσιμο. 95% των φοιτητών είναι εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης και πρόσκεινται στον εξόριστο ισλαμιστή ηγέτη, Φετουλάχ Γκιουλέν!

Βάσει πληροφοριών, το 1971 είχε ήδη αρχίσει η διείσδυση των Γκιουλενικών στο στράτευμα ενώ από το 1984 άρχισε να εντατικοποιείται. Έτσι, οι Γκιουλενικοί άρχισαν να λαμβάνουν θέσεις στρατηγικής σημασίας και στις στρατιωτικές σχολές.

Ώσπου το 2014, είχαν μαζευτεί  400 ανώτατοι αξιωματικοί, ταγμένοι στο Γκιουλέν. Έτσι, την περίοδο 2007-2013 είχαν εισέλθει, κατά μεγάλη πλειοψηφία Γκιουλενικοί σπουδαστές στις στρατιωτικές σχολές πολέμου της Τουρκίας.

Όμως δεν είναι όλοι οι στρατιωτικοί ενάντια του Ερντογάν. Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιλέγου, Ιλκέρ Μπασμπούγ, καταδίκασε αμέσως το πραξικόπημα και αποκάλυψε την μεγάλη διαμάχη του με τους Γκιουλενικούς.

Γεγονός που δείχνει ότι έχει αποκατασταθεί η σχέση του με τον Ερντογάν και λογικά θα συνεργαστεί με τις Τουρκικές Αρχές στην εξουδετέρωση του διχτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν γενικά στις ένοπλες δυνάμεις.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: