24 Αυγούστου, 2016

ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕΡΚΕΛ ΟΛΑΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας συμφώνησαν να συναντηθούν για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Συνόδου των G20, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σήμερα.

Η πρόσφατη κορύφωση των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία, όπου το Κίεβο μάχεται τους φιλο-ρώσους αυτονομιστές και η νέα κλιμάκωση στην Κριμαία έχουν προκαλέσει ανησυχία ότι η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός του συμφωνήθηκε στο Μίνσκ τον Φεβρουάριο του 2015 θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ αλλά και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, με τον Πούτιν να τονίζει τις «προκλήσεις» της Ουκρανίας στην Κριμαία.

Το Κρεμλίνο επίσης δήλωσε πως εκφράστηκε ανησυχία σχετικά με την αποσταθεροποίηση στη γραμμή των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με το εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την παραβίαση της εκεχειρίας στην περιοχή Ντόνμπας της Ουκρανίας ενώ η Μέρκελ και ο Ολάντ προέτρεψαν τον Πούτιν να κάνει ό,τι μπορεί για να ηρεμήσει την κατάσταση.

Οι Πούτιν, Μέρκελ και Ολάντ επιπλέον συζήτησαν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μίνσκ. «Υπάρχει μια συμφωνία η εφαρμογή της οποίας επείγει όπως επίσης και η σταθεροποίηση της κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν αποκλείει την επιβολή στρατιωτικού νόμου κι ένα νέο κύμα στρατιωτικής κινητοποίησης αν επιδεινωθεί  η σύγκρουση με τους αυτονομιστές.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: