21 Αυγούστου, 2016

ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΠΟΥΤΙΝ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΥΡΙΟ ΠΙΑΤΟ Η ΣΥΡΙΑ

 

Όσο γρήγορα και ξαφνικά επλήγησαν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις το Νοέμβριο του 2015 με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στα συροτουρκικά σύνορα, έτσι γρήγορα και ξαφνικά επανήλθαν στην πρότερη κατάσταση με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία πριν από ένα μήνα. 

Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για την νέα ρωσοτουρκική προσέγγιση και για το τι θα μπορούσε να σημάνει αυτό για τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όπως φαίνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων, το διακύβευμα για τις δύο πλευρές είναι η Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα η Συρία. 

Το πραξικόπημα ήταν μία πολύ καλή αφορμή για Πούτιν και Ερντογάν να ξαναβάλουν τα θέματα στο τραπέζι για έναν έντιμο συμβιβασμό στο θέμα της Συρίας. Είναι μάλλον υπεραπλουστευτικό να πιστεύουμε ότι η Ρωσία επιθυμεί να αποτραβήξει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Καθώς για την Μόσχα, η Τουρκία έχει σημασία και σπουδαιότητα ως μέλος του ΝΑΤΟ από τη μια, και ως ένας δύστροπος μεν, αλλά σταθερός συνομιλητής των Βρυξελών. Οπότε αυτά που ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες περί δήθεν χρήσης της τουρκικής βάσης του Ινσιρλίκ από τη ρωσική αεροπορία μόνο στη βάση του πολέμου των εντυπώσεων μπορούμε να τα αξιολογήσουμε.

Βασικό θέμα η Συρία
Η αποκατάσταση των οικονομικών συναλλαγών, των σχέσεων στον τουρισμό και στα ενεργειακά και η δέσμευση για ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά από την Τουρκία -ναι είναι ιδιαίτερα σημαντικά αλλά το σημαντικότερο είναι άλλο: αυτό, δηλαδή, για το οποίο ειπώθηκαν δημόσια τα λιγότερα και δεν είναι άλλο από το ζήτημα της Συρίας.

Το ότι η Συρία θα ήταν το κύριο πιάτο στο μενού των Πούτιν - Ερντογάν φάνηκε κιόλας από το γεγονός ότι τον Τούρκο πρωθυπουργό συνόδευε στη Ρωσία για τη συνάντηση ο Χακάν Φιντάν, αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Σε μία δήλωσή του μάλιστα που πέρασε στα ψιλά, ο Φιντάν είχε πει ότι η Συρία θα ήταν βασικό θέμα στις συζητήσεις.

Έχουν περάσει λιγότερο από δύο εβδομάδες από τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη και οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν όσους περίμεναν μια σημαντική στροφή στο συριακό, με τον Πούτιν να παίρνει συναινετικά την πρωτοβουλία των κινήσεων και τον Ερντογάν να δείχνει ότι παίρνει κάποια ανταλλάγματα για το κουρδικό ζήτημα.  

Μπορεί να πει κανείς ότι αναφορικά με το κουρδικό, τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά έχουμε ισχυρές ενδείξεις τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω. Ας δούμε μία προς μία αυτές τις εξελίξεις οι οποίες συνθέτουν το νέο στάτους στην περιοχή μετά την επαναπροσέγγιση Μόσχας και Άγκυρας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: