17 Αυγούστου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο οδηγούνται οι Σακκάς και Σεϊσίδης. Η δίκη τους είχε πάρει αναβολή, λόγω της απουσίας των τριών αστυνομικών, μαρτύρων κατηγορίας στην υπόθεση, οι οποίοι αν και είχαν κλητευθεί δεν προσήλθαν στο δικαστήριο.

Ένα περίεργο συμβάν εκτυλίχτηκε στο λιμάνι της Ζακύνθου κατά την αναχώρηση επιβατικού πλοίου με προορισμό την Κυλλήνη. Ένας 56χρονος είχε επιβιβασθεί για να βοηθήσει συγγενικό του πρόσωπο στην μεταφορά των αποσκευών. Όμως αφαιρέθηκε και δεν συνειδητοποίησε ότι το πλοίο αναχωρεί. 

Αποφάσισε να πηδήξει από τον καταπέλτη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Στα δικαστήρια Πειραιά ο 78χρονος που κατηγορείται ότι προκάλεσε τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα με τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Ως προς τους τραυματίες πιο σοβαρά είναι η 29χρονη αλλοδαπή τουρίστρια, η οποία χειρουργήθηκε στο ΚΑΤ.

Απόβλητα σε βάθος περίπου 8 μέτρων εντοπίστηκαν στο Συκάμινο Ωρωπού, στη θέση Φυτό, από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Από την εκσκαφή σε ιδιόκτητο χώρο, μόλις 20 μέτρα από την όχθη του Ασωπού και στα δίπλα σε κατοικίες εντοπίστηκαν λάσπες βιομηχανικών αποβλήτων και τέφρα από επεξεργασία μετάλλων.

Το ναυτικό δυστύχημα Αίγινα δεν αποτελεί εξαίρεση. Κάθε καλοκαίρι στις θάλασσές μας σημειώνονται ατυχήματα, άλλα πιο σοβαρά και άλλα λιγότερο, στα οποία εμπλέκονται ταχύπλοα σκάφη. Άνθρωποι με εμπειρία, σημειώνουν ότι η απροσεξία και η έλλειψη ναυτικής αγωγής από πλευράς των χειριστών είναι οι βασικές αιτίες που οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα.

Κόσμος: Τους «στρατηγούς» της προεκλογικής του εκστρατείας αλλάζει, για άλλη μία φορά, ο Ντόναλντ Τραμπ, βλέποντας τη μάχη του για τον Λευκό Οίκο να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα σε καίριες εκλογικές περιφέρειες.

Ο επικεφαλής της εκστρατείας του Πολ Μάναφορ -που δέχεται κριτική για δραστηριότητές του στην Ουκρανία- μένει στη θέση του, αλλά μπαίνουν δύο νέοι επικεφαλής που θεωρείται ότι δείχνουν πως ο Τραμπ πρόκειται να διατηρήσει μέχρι τέλους τους σκληρούς τόνους.

Στη γαλλική συζήτηση για την απαγόρευση του μπουρκίνι -του μαγιό για μουσουλμάνες που αφήνει ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο- μπήκε και ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, την ώρα που κι άλλοι δήμοι στο νότο αρχίζουν να υιοθετούν παρόμοια μέτρα: 

«Κατανοώ τους δημάρχους που πήραν τέτοια μέτρα, εφόσον δεν έχουν πολιτική υστεροβουλία» λέει, σημειώνοντας πως το μπουρκίνι «δεν είναι συμβατό με τις αξίες τις γαλλικής Δημοκρατίας». 

Πρώτα πρόστιμα σε λουόμενες στις Κάννες. Περίπου 38.000 κρατούμενοι στην Τουρκία θα αποφυλακιστούν με ένα σχέδιο μεταρρύθμισης που θα προβλέπει «απελευθέρωση υπό εποπτεία», σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης -την ώρα που οι φυλακές «στενεύουν» μετά τις χιλιάδες συλληφθέντων και κρατούμενων στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος. 

Ξήλωμα άλλων 2.000 αστυνομικών και στρατιωτικών. Έντονες ανησυχίες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχει προκαλέσει η δημοσίευση στο Διαδίκτυο κώδικα που φέρεται, σύμφωνα με την ομάδα τον έβγαλε στο φως, να συνδέεται με την διαβόητη NSA. 

Ο κώδικας δεν φαίνεται να προέρχεται από τον «φάκελο Σνόουντεν» και τα ερωτήματα για το εάν η υπηρεσία - ή συνεργάτες της - έπεσε θύμα χάκερ εγείρονται πιεστικά. O ίδιος ο Σνόουντεν εκτίμησε, από τη Ρωσία, ότι πρόκειται για «μήνυμα από τη Μόσχα». 

Με την γνωστή του ψυχραιμία, στην αρχή, αντιμετώπισε ο σοσιαλδημοκράτης γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μίνι «έφοδο» μίας δεκάδας περίπου ακροδεξιών που εμφανίστηκαν μπροστά του σε εκδήλωση στην Κάτω Σαξονία. 

Μέχρι που στο τέλος έκανε κάτι που δεν συνηθίζεται για πολιτικούς: Μετά τα γέλια, κατέφυγε στην σαφέστερη χειρονομία περιφρόνησης -το μεσαίο δάχτυλο.

Οικονομία:Μια νέα συμφωνία με την ΕΕ επιδιώκει η Ιταλία ώστε να μπορέσει να δώσει ώθηση στην οικονομία της, με έναν επεκτατικό προϋπολογισμό για το 2017, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα.

Έως τον Ιούνιο, η καταιγίδα φόρων είχε αποδειχθεί επαρκής για την επίτευξη των μηνιαίων στόχων αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού. Τον Ιούλιο, το σκηνικό ανατράπηκε, η υστέρηση στα έσοδα έκανε την εμφάνισή της και ο ψηφισμένος από τη Βουλή «κόφτης» καραδοκεί.

Από την Πέμπτη 18 Αυγούστου ηχεί η καμπάνα του φετινού ΕΝΦΙΑ για 7,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι δόσεις είναι πέντε, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, δεν υπάρχει καμία έκπτωση. Υπάρχουν όμως λάθη που κοστίζουν.

Αντιδρώντας στις προκλήσεις της τουριστικής έξαρσης η κουβανική κυβέρνηση αναθέτει στον γαλλικό όμιλο ADP την διαχείριση του αεροδρομίου «Χοσέ Μαρτί». Παράλληλα χορηγεί άδεια και σε αμερικανικό ξενοδοχειακό όμιλο.

Ήπια υποχώρηση κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά, ακολουθώντας την πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε σημειώσει συνολικά κέρδη 2,81%. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 572,43 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,64%.

Αθλητισμός: Μετά την Ολυμπιονίκη ομάδα των ΗΠΑ, την οποία απέκλεισε στα πέναλτι στα προημιτελικά, η Σουηδία έκανε και την δεύτερη μεγάλη έκπληξη και απέκλεισε στα ημιτελικά το μεγάλο φαβορί του γυναικείου ποδοσφαίρου και «οικοδέσποινα» του τουρνουά Βραζιλία, και αυτή στα πέναλτι.

Επίδειξη δύναμης έκανε η Μάντσεστερ Σίτι στα play off του Champions League. Οι παίκτες του Πεπ Γκουαρντόλα πέρασαν σαν... σίφουνες από το Βουκουρέστι διαλύοντας 5-0 τη Στεάουα, ενώ ο Σέρχιο Αγουέρο που πέτυχε χατ τρικ, έχασε και δύο (!) πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο.

Ετσι, η αγγλική ομάδα εξασφάλισε από σήμερα την πρόκριση στους ομίλους, όπως και η Γκλάντμπαχ που νίκησε 3-1 εκτός έδρας τη Γιουνγκ Μπόις. Ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε 1-0 από την Κοπεγχάγη στη Δανία. Σκορ που είναι δύσκολο να ανατραπεί, αλλά αφήνει πάντα ελπίδες.

Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του ΠΑΟΚ επί ελληνικού εδάφους για τον αγώνα της Πέμπτης στην Τιφλίδα με την Ντιναμό και ο Βλάνταν Ιβιτς επέλεξε τους 22 παίκτες που θα ταξιδέυσουν την Τετάρτη για την Γεωργία. Ο Σέρβος τεχνικός άφησε εκτός πάλι τον Πέλκα (όπως είχε κάνει και στα παιχνίδια με τον Αγιαξ), όπως και τους Βαρέλα, Τζιόλη.

Σε ότι αφορά τους σχεδιασμούς του ο Βλάνταν Ιβιτς έδειξε πως θα στηριχτεί και πάλι σε σχήμα παρόμοιο με αυτό που αντιμετώπισε δυο φορές τον Αγιαξ. Οι ΠΑΕ ΑΕΚ και Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να ασχοληθούν με την επιστολή που έστειλε η ΕΠΟ και με την οποία απειλεί με βαρύτατες κυρώσεις εάν δεν κατέβουν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Πάντως, η ουσία είναι πως η ύπαρξη της επιστολής - την οποία δεν δημοσιοποίησε η ΕΠΟ - επιβεβαιώνεται από τις ΠΑΕ και αποτελεί ακόμα ένα κεφάλαιο στην μεγάλη κόντρα που μαίνεται εδώ και μήνες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: