25 Αυγούστου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Υπό το καθεστώς του παρατηρητή παίρνει μέρος στη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη, στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μετά την επιτυχία για την εισαγωγή σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ακολουθούν οι μετεγγραφές.

Αναμένεται να γίνουν και φέτος με μοριοδότηση και ποσόστωση, ενώ δεν φαίνεται πιθανό να υπάρξει αλλαγή στο σύστημα που εφαρμόστηκε πέρυσι, το οποίο επιτρέπει σε υποψηφίους που πέτυχαν σε κάποιο τμήμα με χαμηλότερη βάση να εισαχθούν σε τμήμα με υψηλότερη, εφόσον εμπίπτουν στις κατηγορίες δικαιούχων. Ποια είναι τα κριτήρια.

Σήμερα, Πέμπτη, πραγματοποιείται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας προσομοίωση της δημοπρασίας που θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη 30 Αυγούστου για τις τέσσερις άδειες τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας.

Καταρτίσθηκαν οι οριστικοί πινάκες κατάταξης των αιτούντων για το πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών μέσω κουπονιού ενίσχυσης (voucher) σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Φέτος υποβλήθηκαν 105.995 αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Θέλει να σπουδάσει στην Ελλάδα, να συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και μετά να μείνει όπου «βρει δουλειά» δηλώνει ένας από τους αριστούχους που πέτυχε την εισαγωγή του σε ΑΕΙ. «Θέλω να μείνω στην Ελλάδα. Θέλω εδώ να βρω δουλειά. Αυτό όμως δεν εξαρτάται μόνο από εμένα» τονίζει.

Κόσμος:Μία ιστορική συμφωνία ειρήνης υπέγραψαν η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες των Farc βάζοντας τέλος σε έναν εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη χώρα για περισσότερο από μισό αιώνα. Ο πρόεδρος της χώρας Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η ειρηνευτική συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου.

Επιπλέον τεθωρακισμένα του τουρκικού στρατού πέρασαν τη μεθόριο με τη Συρία, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις μετά την κατάληψη της Τζαραμπλούς. «Θα στείλουμε επιπλέον μέσα αν χρειαστεί» λέει η Άγκυρα, που έχει αναφέρει πως θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις μέχρι να εκδιώξει την κουρδική YPG ανατολικά του Ευφράτη.

Τη ζωή δώδεκα ατόμων στοίχισε η επίθεση ενόπλων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, με την αστυνομία που είχε περικυκλώσει τις εγκαταστάσεις να εξοντώνει στο τέλος δύο ενόπλους. Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Τέσσερα πλοία της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν παρενόχλησαν αμερικανικό πολεμικό σκάφος τη Τρίτη κοντά στα Στενά του Ορμούζ, αποκάλυψε αμερικανός αξιωματούχος άμυνας. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δύο από τα ιρανικά πλοία πλησίασαν το αμερικανικό αντιτορπιλικό Nitze σε απόσταση 275 μέτρων περίπου, σε ένα επεισόδιο το οποίο περιέγραψε «επικίνδυνο και μη επαγγελματικό».

Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται: Έναν ιδιαίτερο επισκέπτη είχε να επιδείξει ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στο Μισισίπι, που ήρθε από την «παλιά πατρίδα» για να ενισχύσει το αντισυστημικό προφίλ του μεγιστάνα υποψήφιου -τον Νάιτζελ Φάρατζ του βρετανικού UKIP.

Την πιο «επιθετική» φωνή του Brexit. Προεδρία του Τραμπ, είπε, θα έφερνε την «ανεξαρτησία της Αμερικής», φροντίζοντας να ξεκαθαρίσει επίσης πως εκείνος δεν θα ψήφιζε την Χίλαρι Κλίντον «ακόμη κι αν τον πλήρωναν».

Οικονομία:Τον χάρτη των ελέγχων του επόμενου τετραμήνου αλλάζει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, θέτοντας σε προτεραιότητα υποθέσεις οι οποίες συγκεντρώνουν αυξημένες πιθανότητες είσπραξης εσόδων με βάση μια δέσμη κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.

Στο στόχαστρο, όπως έχει προαναγγείλει ο Γιώργος Πιτσιλής, θα βρεθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ ο υποστελεχωμένος ελεγκτικός μηχανισμός θα επιχειρήσει να κλείσει άμεσα υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται σε ώριμο στάδιο.  

Αρχίζει για τα καλά τον Σεπτέμβριο η μάχη για το ρεύμα καθώς κλείδωσε η τιμή της πρώτης δημοπρασίας για υποχρεωτική πώληση ενέργειας από τη ΔΕΗ προς ιδιώτες κατ' επιταγήν του Μνημονίου.

Τυχόν αποτυχία των δημοπρασιών μεταφράζεται σε απομάκρυνση από τους μνημονιακούς στόχους να μειωθεί το μερίδιο της επιχείρησης από 90% σήμερα σε 49% έως και το 2019 και θα ενεργοποιήσει και πάλι σενάρια πώλησης μονάδων και μικρής ΔΕΗ, κάτι που απεύχονται στην κυβέρνηση.

Έντονη ανησυχία για τις δηλώσεις που αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων πάνω στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας εκφράζει σε συνέντευξή της στα «Νέα» η επίτροπος Απασχόλησης Μαριάνε Τίσεν, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η Eurostat. Δεν κρύβει ότι το ζήτημα θα απασχολήσει το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Δεν θα παραστεί στην συνάντηση της Πέμπτης με τον γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, ο οποίος επανέλαβε πως δεν υπάρχουν χρήματα για να καταβληθούν οι μισθοί των εργαζομένων και επέμεινε ότι τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους προς τον ΟΑΣΘ παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς.

Στην απόφαση του Εurogroup του Μαΐου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παρέπεμψε εκ νέου ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, αποφεύγοντας έτσι να δώσει ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Αθλητισμός:Μπορεί ο Αγιαξ να στάθηκε τυχερός κόντρα στον ΠΑΟΚ στον 3ο προκριματικό του Champions League, όμως, η τύχη του σταμάτησε στο Ροστόφ της Ρωσίας. Εκεί, όπου η... πρώην ομάδα του Ιβάν Σαββίδη, φιλοδώρησε με 4 γκολ του Ολλανδούς και προκρίθηκε στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Το όνειρο της συμμετοχής του ΑΠΟΕΛ στους ομίλους για 4η φορά τα τελευταία 9 χρόνια «έσβησε» στο 86'. Η ομάδα της Κύπρου κρατούσε το 1-0 μέχρι το 86', αλλά τότε η Κοπεγχάγη ισοφάρισε σε 1-1 και οι Δανοί πήραν την πρόκριση. Τελικά... τίποτα δεν είναι τυχαίο!

Στην Ελλάδα που δεν έχουμε πρωτάθλημα λόγω της αναβολής δράσης για τους γνωστούς λόγους που έχουν να κάνουν με τις διαφωνίες μεταξύ ΕΠΟ, Πολιτείας και Σούπερ Λιγκ. Οι ομάδες καλά-καλά δεν μπορούν να οργανώσουν ούτε φιλικό χωρίς προβλήματα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το απόγευμα της Τετάρτης, μία κροτίδα που έπεσε από την εξέδρα των οπαδών του Αρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης», λίγο έλειψε να τινάξει το φιλικό με την ΑΕΚ στον «αέρα»! «Ασπίδα προστασίας» στον Μάρκους Μπεργκ ύψωσαν οι Αντρέα Στραματσόνι και Ζέκα. 

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού και ο αρχηγός της ομάδας, Κάρλος Ζέκα, πληροφορήθηκαν για την επίθεση του Τσόρνιγκερ στον Σουηδό επιθετικό και στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν τόνισαν ότι ο διεθνής παίκτης αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Εκφράζοντας παράλληλα τη σιγουριά ότι ουδέποτε προέβη σε ρατσιστικό σχόλιο σε αντίπαλό του και την απορία γιατί οι Δανοί συντηρούν το θέμα στην επικαιρότητα. Δεν έφτανε στο ελληνικό ποδόσφαιρο η απαξίωση που δέχεται το προϊόν από τους ίδιους τους φορείς που το διοικούν. 

Έρχονται και αποφάσεις παραγόντων, όπως αυτή του προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Γκιρτζίκη να μας πείσουν πως αντιμετωπίζουν το άθλημα μάλλον με… χιούμορ. Και μάλιστα με κακόγουστο χιούμορ, αφού μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η έγκριση της εκτελεστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας, να διοργανωθεί ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας στο εξωτερικό, με πρώτη επιλογή τη Γερμανία! 

Άκρως προκλητικός εμφανίστηκε ο προπονητής της Μπρόντμπι, Αλεξάντερ Τσόρνινγκερ, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου εν όψει της  ρεβάνς με τον Παναθηναϊκό... έστρεψε όλο το ενδιαφέρον στο θέμα του Μάρκους Μπεργκ, λέγοντας πως ο Σουηδός επιθετικός του «τριφυλλιού» δεν έχει θέση μέσα στο γήπεδο.

Έπειτα από τη ρατσιστική επίθεση κατά ποδοσφαιριστή των Δανών. Φυσικά, πρόκειται για ένα ζήτημα που όχι μόνο δεν έχει αποδειχτεί, αλλά και το οποίο έχει διαψεύσει τόσο ο Μπεργκ, όσο και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, με την πλευρά της Μπρόντμπι ωστόσο να επιμένει.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: