12 Αυγούστου, 2016

ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ

 

Ρωσικά και ουκρανικά στρατεύματα κινούνται  στη σκακιέρα της Κριμαίας σε «παιχνίδια πολέμου» που ετοιμάζουν οι δύο πλευρές, με τον μεν Πέτρο Ποροσένκο να θέτει σε ύψιστη ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και τον δε Βλαντιμίρ Πούτιν να τον κατηγορεί ότι προσπαθεί να προκαλέσει σύρραξη στην περιοχή.

Την ώρα που το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται για ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ρώσος πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας, και - χρησιμοποιώντας την πιο ακραία ρητορική του κατά του Κιέβου - δεσμεύτηκε να πάρει μέτρα κατά της Ουκρανίας, την οποία κατηγορεί ότι έστειλε σαμποτέρ για να κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κριμαία.

Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους αντικρούουν αυτές τις κατηγορίες, σημειώνοντας ότι πρόκειται απλώς για ένα πρόσχημα της Ρωσίας για να κλιμακώσει τις εχθροπραξίες στην περιοχή. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, με τους κορυφαίους αξιωματικούς του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. 

Και ανέλυσαν όλα τα σενάρια για τη λήψη «αντιτρομοκρατικών μέτρων», για την ενίσχυση της ασφάλειας κατά μήκος των χερσαίων, θαλάσσιων κι εναέριων συνόρων με την Κριμαία. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Πέτρο Ποροσένκο διέταξε όλες τις στρατιωτικές μονάδες κοντά στην Κριμαία να αυξήσουν στο ανώτατο επίπεδο την ετοιμότητά τους για μάχη, μετά τους ρωσικούς ισχυρισμούς για ουκρανική έφοδο στην Κριμαία.

Ενώ εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου στρατού της Ουκρανίας δήλωσε στο Reuters πως η Ουκρανία πραγματοποιεί από χθες προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια στη νότια Ουκρανία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: