03 Αυγούστου, 2016

Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΟΣΤΙΣΕ 90 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

 

Σχεδόν 90 δισεκατομμύρια ευρώ κόστισε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην τουρκική οικονομία, προκαλώντας την ακύρωση ενός εκατομμυρίου κρατήσεων στον τουριστικό κλάδο, επισημαίνουν δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων.

«Εάν λάβουμε υπ’ όψιν όλα τα καταδιωκτικά αεροσκάφη, τα ελικόπτερα, τα όπλα, τις βόμβες και τα κτήρια (που υπέστησαν ζημιές), το κόστος ανέρχεται το λιγότερο σε 300 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (σ.σ.: σχεδόν 90 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με τους πρώτους μας υπολογισμούς» ανέφερε στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» ο υπουργός Εμπορίου Μπουλέντ Τουφενκτζί, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην ακύρωση παραγγελιών από το εξωτερικό και τη ματαίωση κρατήσεων από τουρίστες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα εκατομμύριο κρατήσεις χάθηκαν στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος είχε ήδη πληγεί εξαιτίας των επιθέσεων από τζιχαντιστές ή τις συγκρούσεις με τους Κούρδους. Οι αφίξεις τουριστών στην Τουρκία μειώθηκαν κατά 40% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από έναν χρόνο.

Νέες απειλές για αθέτηση της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό αν δεν καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες εκτοξεύει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταφερόμενος συνολικά κατά των Δυτικών ως υποστηρικτών του πραξικοπήματος και της τρομοκρατίας.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο RaiNews 24, o Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αν δεν απελευθερωθεί το καθεστώς της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., η Άγκυρα δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία για το προσφυγικό που υπέγραψε τον περασμένο Μάρτιο με την Ευρώπη.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι αν το ζητήσει ο λαός θα επαναφέρει τη θανατική ποινή, «η οποία υπάρχει και σε τόσες άλλες χώρες». Επέκρινε επίσης την υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, αναρωτώμενος αν θα έκανε τις ίδιες δηλώσεις όσον αφορά τις εξελίξεις στην Τουρκία αν είχε δει να καταστρέφεται το κοινοβούλιό της.

Γενικά ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε χθες στην Άγκυρα, στη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ που οργανώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, καταφέρθηκε συνολικά κατά των Δυτικών, λέγοντας πως «υποστηρίζουν την τρομοκρατία και τους πραξικοπηματίες».

«Δυστυχώς, η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία και τάσσεται στο πλευρό των πραξικοπηματιών» είπε ο Ερντογάν, στη σφοδρότερη λεκτική επίθεση που έχει κάνει από τις 15 Ιουλίου και το αποτυχημένο πραξικόπημα.«Αυτοί που φανταζόμασταν ότι ήταν οι φίλοι μας, παίρνουν το μέρος των πραξικοπηματιών και των τρομοκρατών» τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης για μία ακόμη φορά την Ε.Ε. ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει βάσει της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση που είχε συνάψει με την Τουρκία και παρά τις επιτυχίες της Άγκυρας στο να αναχαιτιστούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών.

Οι τουρκικές απειλές περί αθέτησης της συμφωνίας για το προσφυγικό, αν δεν καταργηθεί η βίζα, συνεχίζουν να προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις Ευρωπαίων ιθυνόντων. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ με δηλώσεις του χθες στη γερμανική εφημερίδα «Reinische Post» τόνισε ότι:

Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να καταργηθεί το καθεστώς της βίζας. «Η Τουρκία έχει συμφωνήσει να κάνει τα αναγκαία βήματα για την εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων. Δεν το έχει ωστόσο ακόμη πράξει και η Τουρκία έχει ακόμη πολλά να κάνει» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας: «Δεν βοηθά να στέλνει ο ένας στον άλλον τελεσίγραφα».

Ο Σταϊνμάγερ είπε ακόμη ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, πρόσθεσε όμως ότι οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν αν η Τουρκία επαναφέρει την ποινή του θανάτου, «η οποία δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες».

Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, με συνέντευξή του χθες στην αυστριακή εφημερίδα «Εστράιχ» ζήτησε να υπάρξει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία.

Υπό τον έλεγχο του Ερντογάν στρατιωτικά εργοστάσια και ναυπηγεία
Υπό τον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης πέρασαν τα εργοστάσια και τα ναυπηγεία που ανήκαν στις ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ταγίπ Ερντογάν να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του το τουρκικό στράτευμα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Μιλώντας χθες ενώπιον βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ υπερασπίστηκε την απόφαση για πλήρη έλεγχο του στρατού, λέγοντας πως η «αναδιάρθρωση» δεν αποδυναμώνει το  στράτευμα, αλλά «το προετοιμάζει για κάθε είδους απειλή».

Παράλληλα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε πως το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε δεύτερο έγγραφο προς τις αρχές των ΗΠΑ ζητώντας τη σύλληψη του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Εικόνες τριτοκοσμικής χώρας»«Πολλές παραγγελίες από το εξωτερικό ακυρώθηκαν και πολλοί ξένοι σταμάτησαν να επισκέπτονται την Τουρκία. Δυστυχώς, οι πραξικοπηματίες έδωσαν στην Τουρκία την εικόνα μιας τριτοκοσμικής χώρας με τα άρματα μάχης στους δρόμους» πρόσθεσε ο υπουργός Εμπορίου Μπουλέντ Τουφενκτζί.

Ταμείο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας ετοιμάζει η Τουρκία.
Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, οι οικονομικές επιπτώσεις από την απόπειρα του πραξικοπήματος υπολογίζονται στα 300 δισ. τουρκικές λίρες ή 100 δισ. δολάρια, ενώ αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν για τις συνέπειες στον τουρισμό, οι οποίες είναι ήδη εμφανείς.

H τουρκική κυβέρνηση προχωρεί στη δημιουργία κρατικού επενδυτικού ταμείου για να καθησυχάσει τους επενδυτές και να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι οικονομικές επιπτώσεις από την απόπειρα του πραξικοπήματος υπολογίζονται στις 300 δισ. τουρκικές λίρες ή 100 δισ. δολάρια, ενώ αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν για τις συνέπειες στον τουρισμό.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, εξασφάλισε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και το νομοσχέδιο που εισηγείται τη δημιουργία του κρατικού επενδυτικού ταμείου έχει κατατεθεί στο κοινοβούλιο.

Με βάση το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα ιδρύσει την κρατική εταιρεία διαχείρισης πλούτου Turkiye Varlik Yonetimi με αρχικά κεφάλαια 50 εκατ. τουρκικών λιρών ή 15,14 εκατ. ευρώ που θα διοχετευθούν από το κρατικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Από την Turkiye Varlik Yonetimi θα δημιουργηθεί η Turkiye Varlik Fonu, δηλαδή το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Τουρκίας ή ακόμη και άλλων οντοτήτων εάν κριθεί αναγκαίο.

Το ταμείο θα εξαιρεθεί από την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία ή το ευρύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των αγορών. Δεν θα υποχρεούται, επίσης, να καταβάλει προμήθειες στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης εάν χρειαστεί να διαθέσει μετοχές στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό. 

Εκτός των προαναφερόμενων 50 εκατ. λιρών που θα διοχετευθούν αρχικά στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας θα υπάρξει, επίσης, χρηματοδότηση από το πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης, την πλεονάζουσα ρευστότητα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και άλλους κρατικούς φορείς, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του νομοσχεδίου.

Το «πράσινο φως» είναι ανοικτό, επίσης, για τις εγχώριες και διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Οι συνέπειες από το αποτυχημένο πραξικόπημα αποτιμώνται στις 300 δισ. τουρκικές λίρες ή 89,09 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εμπορίου και Τελωνείων, Μπουλέντ Ταφενκτζί, στην εφημερίδα Hurriyet.

«Πολεμικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, όλα, βόμβες και κτίρια: 300 δισ. λίρες. Ίσως και να υποτιμώ λίγο το κόστος», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας, τονίζοντας ότι μια ολοκληρωμένη εκτίμηση θα διαμορφωθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Τόνισε, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Hurriyet, πως «οι επενδυτές δεν επισκέπτονται τη χώρα μετά τις εικόνες των τανκς στους δρόμους και τον βομβαρδισμό του κοινοβουλίου», συμπληρώνοντας πως ματαιώθηκαν παραγγελίες από το εξωτερικό λόγω του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

«Εάν είχε συμβεί πραξικόπημα σε κάποια άλλη χώρα, οι αγορές δεν θα είχαν επαναλειτουργήσει νωρίτερα από εβδομάδα». Στην Τουρκία, οι αγορές λειτούργησαν την εβδομάδα μετά την Παρασκευή 15 Ιουλίου, οπότε έλαβε χώρα η απόπειρα πραξικοπήματος.

Όμως, η απαγόρευση των θερινών αδειών στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα οδήγησε στην ακύρωση ενός εκατομμυρίου κρατήσεων. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών υποχώρησε κατά 40% τον Ιούνιο, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και ένα χρόνο.

Μέσα στην εβδομάδα, η ισοτιμία του νομίσματος της χώρας ανέκαμψε κοντά στις 3 τουρκικές λίρες ως προς το δολάριο, όταν την περασμένη Παρασκευή είχε αποδυναμωθεί στις 3,17 τουρκικές λίρες. 

Μάλιστα, το νόμισμα της Τουρκίας έχει ενισχυθεί κατά 0,15% τον τελευταίο μήνα και 6,72% το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: