20 Ιουλίου, 2016

H ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Η ανάγκη συγκρότησης ενός Εθνικού Σχεδίου για τις Μεταμοσχεύσεις αναδείχθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Ιουλίου στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό. Ο υπουργός ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία έτσι ώστε σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τους εμπλεκόμενους φορείς να καταρτιστεί τους επόμενους μήνες το Εθνικό Σχέδιο.

Σε έναν άντρα, που το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα βρισκόταν έξω από την καφετέρια Κοράλλι και απηύθυνε κάλεσμα να «μαζευτεί κόσμος», αναφέρθηκε στην κατάθεσή του ο Νίκος Χατζηευστρατίου, ο οποίος αναφέρθηκε επιπλέον και σε κάποιον από την ομάδα των χρυσαυγιτών που λίγα λεπτά πριν την δολοφονία είχε απευθυνθεί προσωπικά στον μουσικό, λέγοντάς του «έλα εδώ ρε κότα θα σε σκοτώσω».

Ένα από τα ανοιχτά τουριστικά πούλμαν που κάνουν περιηγήσεις για τους επισκέπτες στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης βανδάλισαν άτομα που έχουν κατασκηνώσει στο ΑΠΘ στο πλαίσιο του «No Border Camp-Thessaloniki 2016». Περίπου 10-15 άτομα κάλυψαν με σπρέι όλη του την αριστερή πλευρά με ένα μεγάλο γκράφιτι με τις λέξεις «Migrant Pride».

Αργότερα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο γερμανικό προξενείο, όπου έκαψαν σημαία της Γερμανίας και έριξαν μπογιές στον δρόμο. Εκστρατεία που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα όσων δουλεύουν και δεν πληρώνονται προανήγγειλε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανάρτησε και ένα προσχέδιο με τις προτάσεις του κινήματος, ενώ έχει δημιουργηθεί και ειδική πλατφόρμα για όσους θέλουν να βοηθήσουν, να πουν τη δική τους ιστορία απλήρωτης εργασίας και να καταθέσουν προτάσεις.

Να υπερβεί τις εσωτερικές διαφωνίες σε κυβέρνηση και κόμμα ως προς τα καυτά ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης προτού προχωρήσει στην επίσημη παρουσίαση των προτάσεών του επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας. Στο επίκεντρο είναι το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, για το οποίο υπάρχει πρόταση που εκτιμάται ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ.

Κόσμος: «Πρέπει να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες γραμμές επικοινωνίας με την Τουρκία. Αυτές αφορούν αφενός στο θέμα της Κύπρου, στο οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στην λύση και αφετέρου στο προσφυγικό» δήλωσε ο Eυρωπαίος Eπίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, Γκίντερ Έτινγκερ.

Παρά τον κυβερνοπόλεμο που κατήγγειλε ότι δεχόταν τις τελευταίες ώρες, το site των Wikileaks έμεινε όρθιο και έφερε στο φως περίπου 300.000 emails με επισυναπτόμενα αρχεία από τις εσωτερικές επικοινωνίες του κόμματος του Ερντογάν, AKP. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την απειλή, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, προειδοποιώντας ότι η χώρα θα πρέπει να αναμένει «περισσότερες επιθέσεις και άλλα αθώα θύματα». 

Για ένα εξάμηνο παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία μετά τον εφιάλτη στη Νίκαια. Ο αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν κάλεσε την Ουάσιγκτον να απορρίψει κάθε αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε οργάνωση που συνδέεται με τον ίδιο.

Το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου εξασφάλισε και επίσημα πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ, στο συνέδριο του κόμματος στην πόλη Κλίβελαντ του Οχάιο, συμπληρώνοντας τον αναγκαίο αριθμό εκλεκτόρων του κόμματος.

Οικονομία: Αυστηρότερο γίνεται το ποινολόγιο της εφορίας για μη έκδοση αποδείξεων μετά την μεγάλη φοροδιαφυγή που διαπιστώνεται στον συγκεκριμένο τομέα. Τροπολογία που θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα καπνικά προϊόντα, επαναφέρει τις διατάξεις του κώδικα φορολογικών διαδικασιών για κάθε μια απόδειξη που διαπιστώνεται ότι δεν έχει εκδοθεί.

O υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου επισκέπτεται σήμερα, Τετάρτη, και αύριο την Ελλάδα για να καλέσει να ενταθεί ο ρυθμός εφαρμογής «μεταρρυθμίσεων» προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η εκτόξευση της τουρκικής λίρας μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν δημιούργησε σε πολλούς την ψευδαίσθηση ότι η χώρα απολαμβάνει ένα πανίσχυρο νόμισμα, που αντανακλά και τη γεμάτη υγεία οικονομία της. Ωστόσο, οι τουρκικές τράπεζες χρωστούν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού 120 δισ. δολάρια, βάρος που μπορεί να γίνει ασήκωτο αν οι ξένοι επενδυτές συνειδητοποιήσουν ότι ο δανεισμός προς την Τουρκία δεν είναι ασφαλές στοίχημα.

Αθλητισμός: Η Χάποελ Μπερ Σεβά θα είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού στον 3o προκριματικό γύρο του Champions League. Το συγκρότημα από το Ισραήλ «υπερασπίστηκε» το εντός έδρας 3-2 του πρώτου αγώνα κόντρα στην Σερίφ Τιρασπόλ και με το 0-0 που απέσπασε στη Μολδαβία πήρε το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση, όπου και θα συναντήσει τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Δεν πάει πουθενά ο Φερνάντο Σάντος. Ο άνθρωπος που οδήγησε την εθνική Πορτογαλίας στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην Ιστορία της θα παραμείνει στο τιμόνι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος έως το 2020 όπως ανακοινώθηκε από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.

Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης, ο Πατρίσιο Ροντρίγκες (Πατίτο), προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του στην ΑΕΚ. Ο 26χρονος Αργεντινός ακραίος επιθετικός έφτασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου τον υποδέχτηκαν οι άνθρωποι της ΑΕΚ για να τον οδηγήσουν στο ξενοδοχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: