04 Ιουλίου, 2016

ΑΛΛΑΖΕΙ Η Ε.Ε. ΜΕΤΑ ΤΟ «BREXIT» ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

 

Να επιταχυνθεί η οικονομικοπολιτική ολοκλήρωση της ευρωζώνης, ζητά ο Επίτροπος Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, ανοίγοντας δρόμο για νέο και αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το δίλλημα, επέκταση ή εμβάθυνση της Ευρώπης, έρχεται κάθε λίγα χρόνια στο προσκήνιο και πάντα ανοίγει η ίδια συζήτηση στην ευρωπαϊκή ελίτ για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης.

Με πολλά κράτη μέλη, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, να είναι ευχαριστημένες με τα κέρδη που αποκομίζουν από την παρούσα κατάσταση και τον βαθμό ολοκλήρωσης, βάζουν «τρικλοποδιές» σε προτάσεις που θα έφερναν μεγαλύτερη ενότητα στα κράτη μέλη, όπως είναι η αμοιβαιοποίηση του ευρωπαικού χρέους ή η έκδοση ευρωομολόγου.

Ειδικά για το τελευταίο, οι Γερμανοί βγάζουν φλύκταινες όταν προτείνεται να είναι όλες οι χώρες της ευρωζώνης συνυπεύθυνες για το κοινό χρέος. Χαρακτηριστικά είναι τα επιχειρήματα που πολλάκεις έχουν ακουστεί, από την πλευρά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως το ότι «το ευρωομόλογο θα έκανε την Ευρωζώνη ένωση χρέους».

Όμως παρά την μέχρι τώρα, άρνηση μερίδας των κρατών – μελών, να κάνουν το επόμενο βήμα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το βρετανικό δημοψήφισμα, που φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με την απώλεια ενός μέλους της ανατρέπει το σκηνικό. Η αδυναμία της Ευρώπης να πείσει τους λαούς που την απαρτίζουν πως η ένωση είναι επωφελής και ο αυξανόμενος ευρώσκεπτικισμός, κάνουν αξιωματούχους της Κομισιόν, να απαιτήσουν περισσότερα και γρηγορότερα στο θέμα της ολοκλήρωσης.

Αυτό, αφού τελειώνει τα υφέρποντα σενάρια για «Grexit», αν κάτι δεν πήγαινε καλά με την 2η αξιολόγηση, που θα γίνει τον Σεπτέμβριο, επίσης, δίνει χώρο στην Ελλάδα, να αξιοποιήσει τις κινήσεις ολοκλήρωσης που θέλει να βάλει μπροστά η Κομισιόν, για να κλείσει άλλα μεγάλα θέματα, όπως το χρέος, αλλά και το προσφυγικό.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί, τόνισε πως, η ευρωζώνη πρέπει να επιταχύνει την οικονομική και πολιτική ολοκλήρωσή της, διαφορετικά άλλες χώρες μπορεί να δελεασθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας και να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως, «δεν πρέπει να ανεχθούμε απλώς το Brexit, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά μέσω αυτού, μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία». Επίσης, ο Γάλλος πολιτικός, τόνισε, πως είναι ανάγκη η ευρωζώνη να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωσή της. Αυτό γιατί όπως είπε, «αν το status quo είναι η μοναδική απάντησή μας, αυτή δεν θα είναι η μοναδική έξοδος από την Ε.Ε.»!

Ώρα για οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, λέει η Κομισιόν! Την ανάγκη για οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, επισήμανε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Μετά τις εξελίξεις γύρω από το «Brexit», ο ίδιος ανέλαβε και τα καθήκοντα του Βρετανού επιτρόπου, οικονομίας και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Τζόναθαν Χίλλ και από τα πρώτα θέματα της ατζέντας είναι η εξασφάλιση, ότι παρά τις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις, η οικονομίες εντός του χώρου της Ευρωζώνης, πρέπει να παραμείνουν σταθερές.

Σε αυτή την κατεύθυνση δήλωσε, «η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την οικονομική της σταθερότητα». Ειδικά τώρα, που μετά το καλοκαίρι, ανοίγει ο φάκελος της δεύτερης αξιολόγησης, του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές, που εκτιμάται πως θα είναι και η δυσκολότερη, καθώς περιλαμβάνει «καυτά» θέματα, όπως τα εργασιακά.

Από την πλευρά του ο Λετονός πολιτικός, δήλωσε πως, «οι σχετικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο κ. Τσίπρας απλώς αμφισβητεί κάποιες από αυτές και έχει καλέσει τους ειδικούς του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO). Δεν περιμένουμε όμως μεγαλόπνοες μεταρρυθμίσεις σε αυτό το στάδιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: