16 Ιουλίου, 2016

ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ

 

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, ως καθ' ύλην αρμόδιο δικαστήριο, επελήφθη για να δικάσει ένα σκέλος της γνωστής υπόθεσης "Siemens". Οι κατηγορούμενοι πολλοί και ιδιαιτέρως πολυσέλιδο το παραπεμπτικό Βούλευμα.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι το παραπεμπτικό Βούλευμα είναι το εισαγωγικό της δίκης δικόγραφο, το οποίο ενσωματώνει την κατηγορία, την οποία η Πολιτεία αποδίδει σε έναν κατηγορούμενο. Ακριβώς επειδή η κατηγορία που στρέφεται εναντίον ενός προσώπου περιγράφεται στο Βούλευμα (στις περιπτώσεις που η παραπομπή στο ακροατήριο γίνεται δια αυτού), το κεκτημένο του ευρωπαϊκού τουλάχιστον Δικαίου.

Υποχρεώνει την εγχώρια έννομη τάξη να περιλαμβάνεται εντός του Βουλεύματος πλήρως η κατηγορία, με σαφήνεια και εν λεπτομερεία. Κυρίως, για να μπορεί να γίνει λόγος για νομικό πολιτισμό προϋποτίθεται, ότι η αποδιδόμενη σε κάποιον κατηγορία θα είναι σε γλώσσα που αυτός κατανοεί. Τα ανωτέρω είναι θεμελιώδεις ασφαλιστικές δικλείδες για την ύπαρξη και διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης.

Αυτά καθορίζει η υπερνομοθετικής ισχύος Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και βέβαια το Ελληνικό Σύνταγμα και οι σχετικές προβλέψεις του Ελληνικού Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αν οι προαναφερθείσες διατάξεις δεν τηρηθούν, προκαλείται απόλυτη ακυρότητα λόγω προσβολής των υπερασπιστικών δικαιωμάτων του κατηγορουμένου.

Η αναφορά αυτή κρίθηκε αναγκαία για να γνωρίζουμε τη δικονομική τάξη. Σε ό,τι αφορά τώρα στο φιάσκο της μη μετάφρασης του παραπεμπτικού Βουλεύματος, του οποίου τη σημασία τονίσαμε για τη Δίκαιη Δίκη, στο ένα σκέλος της υπόθεσης "Siemens " σε γλώσσα που να κατανοούν οι κατηγορούμενοι, πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι ευθύνες είναι πράγματι συγκλίνουσες. Με αυτές βαρύνονται και το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως απέδειξε η Εισαγγελία Εφετών με τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ζήτησε εγκαίρως, ήδη από τον Απρίλιο του 2015, τη μετάφραση του Βουλεύματος, αλλά οι αρμόδιοι στο ΥΠ.ΕΞ. εκάθευδαν. Καθυστέρησαν χαρακτηριστικά να αποστείλουν μεταφρασμένο στη γερμανική γλώσσα το ως άνω Βούλευμα στη Δικαιοσύνη. Και παράλληλα το Υπουργείο Δικαιοσύνης ησχολείτο με άλλα νομοθετήματα, χωρίς να μεριμνήσει για την εν λόγω μετάφραση.

Όταν, λοιπόν, το Δικαστήριο ανέβαλε, εφόσον ουδέν άλλο μπορούσε να πράξει (απόδειξη αυτού η αποδοχή σε σχετική ερώτηση που υπέβαλαν πολλοί βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), ξεσηκώθηκαν οι...υπαίτιοι κατά του εύκολου στόχου. Κατά της Δικαιοσύνης. Κάλεσε ο Πρωθυπουργός την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κα Δημητρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη, μετά την επαφή του με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και με την επίσημη ανακοίνωση να αναφέρει ότι η συνάντηση θα πραγματοποιείτο με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ουδέν ψευδέστερον, εξ όσων απεδείχθησαν. Και τούτο, διότι το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης ήταν η απόδοση ευθυνών στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών! Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η κα Εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης.

Την επομένη το πρωί, ημέρα Πέμπτη, την επισκέφθηκε ο κ. Παρασκευόπουλος, Υπουργός Δικαιοσύνης. Υπέβαλε αίτημα να προσδιοριστούν ταχύτατα οι δικές της υπόθεσης "Siemens". Ήδη, οι ευθύνες προσδιορίζονται σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσιεύματα, ενέργειες άλλων παραγόντων, εσωτερικών και εξωτερικών, στους χειρισμούς των εισαγγελικών αρχών του Εφετείου Αθηνών.

Εκεί κατατείνουν οι δηλώσεις των πολιτικών της κυβέρνησης, τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και η ερώτηση των 45 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Εκ τούτου αποδεικνύεται, ότι δεν ενδιαφέρονται όλοι αυτοί για την πραγματική αναζήτηση ευθυνών, διότι αν ήταν έτσι θα έπρεπε να διαταχθεί και στο ΥΠ´.ΕΞ. σχετική έρευνα για το ενδεχόμενο να παρέλειψαν να ενεργήσουν υπάλληλοί του.

Όμως, όχι. Οι κυβερνώντες και οι παράσπονδοι φίλοι τους ουδολως ενδιαφέρονται γι'αυτό. Σκοπός τους είναι να πλήξουν το πρόσωπο όσων χειρίστηκαν την υπόθεση ορθώς, για πολιτικούς λόγους, αδιαφορώντας ότι κατ'ουσίαν, πλήττοντας αυτούς, εν τω προσώπω τους προσβάλλουν την ίδια την έννοια της Δικαιοσύνης.

Και επειδή οι θεσμοί ενός κράτους πρέπει να διαφυλάσσονται, διότι αποτελούν τους πυλώνες επί των οποίων αυτό εδράζεται, καλό θα ήταν να αντιληφθούν οι "άμωμοι" πολιτικοί κατήγοροι, ότι στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν μη αρεστούς σε αυτούς Εισαγγελείς προξενούν σοκ και δέος στη Δικαιοσύνη.

Είναι βέβαιον ότι οι προσβολές και οι απόπειρες να παρέμβουν πραξικοπηματικά στη Δικαιοσύνη θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, διότι έτσι αντιλαμβάνονται την εξουσία τους. Ωστόσο, είναι αρκετό που την πιάνουν στο στόμα τους. Τα διεφθαρμένα και βρώμικα χέρια τους ας τα κρατήσουν μακρυά.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: