02 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από κυβερνητικά στελέχη, θεσμικούς φορείς και επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων της οικονομίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινά από σήμερα, Σάββατο τις επίσημες επαφές του στην Κίνα, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων.

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης έχουν τεθεί τα υπουργεία και οι υπηρεσίες τους αναφορικά με τις διαδικασίες επαναξιολόγησης των δομών τους. Επιχειρείται η επικαιροποίηση του οργανωτικού σχήματος των υπουργείων. Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αξιολόγηση - αναδιοργάνωση των κρατικών δομών και να δώσει τέλος στις όποιες καθυστερήσεις.

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Αττικής για την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης αλλοδαπών οι οποίοι διέπρατταν συστηματικά διαρρήξεις και κλοπές από κατοικίες. Προχωρά η διαδικασία επιλογής των νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία της χώρας. Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επέλεξε 31 διοικητές.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε χθες, Παρασκευή, νομοσχέδιο που προβλέπει τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης του διαφημιστικού χρόνου. Η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα θα λειτουργήσει ως ένα «χρηματιστήριο», μέσω του οποίου κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει πρόσβαση στη διαφημιστική αγορά. Αντίθετη η 'Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών, καθώς η συγκεκριμένη «υπηρεσία» θα χρεώνει τους συναλλασσόμενους με ένα έξτρα 10% επί του τζίρου.

Κόσμος:Στις κάλπες για Βουλή και Γερουσία προσέρχονται οι Αυστραλοί, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Μάλκολμ Τέρνμπουλ να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ελπίζοντας να υπερβεί τους «αντάρτες» στο στρατόπεδου του συντηρητικού κυβερνητικού συνασπισμού. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ωστόσο στήθος με στήθος τον συνασπισμό και την αντιπολίτευση των Εργατικών, δείχνοντας ως αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικού αδιεξόδου και κυβέρνησης μειοψηφίας.

Για 13 διασωθέντες ομήρους αλλά και «αριθμό νεκρών», χωρίς να δίνει περισσότερα στοιχεία, μιλά η αστυνομία και ο στρατός του Μπανγκλαντές μετά την έφοδο στο εστιατόριο που είχαν «καταλάβει» ένοπλοι της ISIS. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, εξοντώθηκαν έξι δράστες και ένας συνελήφθη ζωντανός. Την ευθύνη για την επίθεση, σε περιοχή που συχνάζουν ξένοι υπήκοοι, διεκδίκησε η ISIS, αναρτώντας επιπλέον φωτογραφίες που υποστήριζε πως έδειχναν νεκρούς ξένους ομήρους.

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό ομηρείας μέσα σε εστιατόριο, όπου συχνάζουν ξένοι πολίτες, στη διπλωματική ζώνη στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, Ντάκα. Επίσης, κάνει λόγο για 20 νεκρούς. Σύμφωνα, πάντως, με την αστυνομία, που πραγματοποίησε έφοδο στο εστιατόριο, τρεις αστυνομικοί έπεσαν νεκροί από τα πυρά των ενόπλων.

Το προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου επί του Ντόναλντ Τραμπ περιορίστηκε σε μονοψήφιο αριθμό, για πρώτη φορά μετά από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου Reuters. Οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε στο Μέμφις, όπου τέσσερα παιδιά -όλα ηλικίας κάτω των έξι ετών- μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου μέσα στο σπίτι τους. Η μητέρα τους συνελήφθη. Στο σημείο βρίσκεται η αστυνομία.

Οικονομία:Για λάθος ύφος και νομικά επιχειρήματα στην επιστολή της Cosco έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας σε τηλεοπτική συνέντευξή του. «Το πρόβλημα ήταν πως στην επιστολή που έστειλε η Cosco ισχυριζόταν - κακώς κατά τη γνώμη μας - με λάθος μέθοδο και ύφος, αλλά εκτός από αυτό και με λάθος νομικά επιχειρήματα, ότι κάποιες ρυθμίσεις του κυρωτικού νόμου αντιστρατεύονται την σύμβαση παραχώρησης» τόνισε.

Δεκτές έγιναν από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι αιτήσεις προσωρινής προστασίας που έχει καταθέσει ο όμιλος Μαρινόπουλος ΑΕ. Η προστασία ισχύει μέχρι 21 Σεπτεμβρίου. Της προστασίας εξαιρέθηκαν οι εργαζόμενοι, όπως είχε συμφωνηθεί, και οι μισθώσεις. Οι φόβοι που επικρατούσαν το τελευταίο διάστημα για νέο «κανόνι» στην αγορά καυσίμων επιβεβαιώνονται καθώς, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η εταιρεία Jet Oil κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου.

Αθλητισμός: Το θαύμα έγινε! Η Ουαλία στην παρθενική της εμφάνιση σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, προκρίθηκε στους ημιτελικούς επικρατώντας 3-1 του Βελγίου. Στον προημιτελικό της Λιλ οι Βέλγοι προηγήθηκαν με τον Ναϊνγκολάν στο 13΄, όμως οι Ασλεϊ Γουϊλιαμς (31΄), Ρόμπσον-Κανού (55΄) και Βόουκς (86΄) έστειλαν τους «Δράκους» στου Κρις Κόουλμαν στους «4» όπου περιμένει η Πορτογαλία, την προσεχή Τετάρτη στη Λιόν.

Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία απέστειλε χθες, Παρασκευή, επιστολή στην ΕΠΟ, ζητώντας από την Ομοσπονδία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να εναρμονίσει τον Κώδικα Δεοντολογίας της με τον αντίστοιχο δικό της. Πάντοτε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η FIFA φέρεται να έδωσε χρονική διορία στην ΕΠΟ προκειμένου να το πράξει.

Συνήθως τα πρώτα φιλικά δεν προσφέρονται για συμπεράσματα. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός κρατάει ως «κληρονομιά» την εξαιρετική αντίδραση που έβγαλε στο πρώτο του τεστ στην Ολλανδία, με αντίπαλο την Άαχεν. Η γερμανική ομάδα προηγήθηκε 2-0 σχεδόν με τη συμπλήρωση του 20λεπτου, όμως οι «πράσινοι» ανέτρεψαν τα δεδομένα, ισοφάρισαν και πλησίασαν τη νίκη με το φιλικό να ολοκληρώνεται ισόπαλο 2-2.

Δεν υπάρχουν σχόλια: