11 Ιουλίου, 2016

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

 

Ο κύκλος που ανοίχτηκε από το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αντί να κλείνει συνεχίζεται. Στο χορό των δημοψηφισμάτων φαίνεται πως μπαίνει και η Ιρλανδία.

Μία νέα ομάδα, που αποκαλείται «Ireland Exit», έχει ξεκινήσει καμπάνια, κάνοντας λόγο για «σεβασμό και ωριμότητα», προκειμένου να αποφασίσουν οι Ιρλανδοί αν θέλουν να βρίσκονται εντός ή εκτός αυτής της Ευρώπης.

«Είμαστε ένα πολιτικό γκρουπ, το οποίο πιστεύει ότι έφτασε η κατάλληλη στιγμή για να αποφασίσουν οι Ιρλανδοί μέσω δημοψηφίσματος αν θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι», ανέφερε το μήνυμα που ανάρτησαν στο διαδίκτυο.

«Το δημοψήφισμα πρέπει να διεξαχθεί με όρους σεβασμού και ωριμότητας και να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος, ώστε να εκφραστούν και τεκμηριωθούν όλες οι απόψεις», συμπλήρωνε η δήλωση.

«Έφτασε η στιγμή να ανακτήσουμε τον έλεγχο των χωρών μας». Οι υποστηρικτές του κινήματος επικαλούνται επίσης ως βασικό τους επιχείρημα, τα 136 εκατ. ευρώ που «μπήκε μέσα» η Ιρλανδία το 2014, τα οποία έδωσε ως όφειλε στην ΕΕ.

Αναφέρονται επίσης στους φόρους που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες και τους υψηλούς συντελεστές, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να φέρουν τα χρήματά τους στην ιρλανδική αγορά.

Είναι σαφές πως η Ιρλανδία δεν είναι το ίδιο με τη Μεγάλη Βρετανία. Κάθε χώρα στην Ευρώπη έχει τις ιδιαιτερότητές της. Ωστόσο τα συνεχή δημοψηφίσματα, προκαλούν αναταράξεις και σε οικονομικό και σε κοινωνικό επίπεδο στα κράτη-μέλη. Το μέλλον της Ε.Ε γίνεται ολοένα και πιο δυσδιάκριτο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: