23 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στο μικροσκόπιο μπαίνουν από φέτος οι δαπάνες των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού με στόχο την περικοπή τους έως 10% για τη χρηματοδότηση κοινωνικών δράσεων και κυρίως του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Το 2017 το πρόγραμμα περικοπών δαπανών θα επεκταθεί σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς.Υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν την Παρασκευή στη Χαλκιδική σε περιοχή κοντά στην Κομίτσα, στην Ουρανούπολη και στη θέση Σανά κοντά στο χωριό Δουμπιά του Δήμου Πολυγύρου.

Υπό έλεγχο έθεσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και την φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή Μασουραίικα, του Δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας. Έκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού, που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι σε μηχάνημα ΑΤΜ υποκαταστήματος τράπεζας στην πλατεία Χαραυγής, στην Πεντέλη, σημειώθηκε στις 5:00 τα ξημερώματα. Από την έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς το ΑΤΜ.

Φωτιά ξέσπασε σε αγροικία κοντά στην Μηλίνα του νοτίου Πηλίου, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά και να υποστεί εγκαύματα βαρέως τύπου σε ποσοστό 80% ο 56χρονος ιδιοκτήτης του σπιτιού. Από την φωτιά προκλήθηκαν και εκρήξεις, προφανώς από αποθηκευμένες φιάλες υγραερίου. Ο 56χρονος, από τις εκρήξεις, βρέθηκε από τον πρώτο όροφο όπου κοιμόταν να κείτεται στο έδαφος σε απόσταση 25 μέτρων από το φλεγόμενο σπίτι του.

«Τα δημόσια πανεπιστήμια είναι χώροι εκπαίδευσης και έρευνας και είναι υποχρέωση της πολιτείας να τα προστατεύσει στην αποστολή τους. Η πολιτεία δεν έχει καμία δικαιολογία για την ολιγωρία της» τονίζει το Συμβούλιο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή το No Border Camp.

Κόσμος: Στα πιθανά κίνητρα του 18χρονου Ιρανογερμανού δράστη της χθεσινοβραδινής αιματηρής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο «Olympia» στην περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου, όπου έχασαν τη ζωή τους δέκα άτομα - μαζί με τον δράστη, ο οποίος αυτοκτόνησε -, εστιάζονται τώρα οι έρευνες της Αστυνομίας του Μονάχου.

Η οποία ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει επισήμως απαντήσει αν επρόκειτο για «τρομοκρατική ενέργεια» ή για πράξη μεμονωμένου ατόμου. Εφόδους σε σπίτια πραγματοποιεί η αστυνομία, έρευνες και στο σπίτι του δράστη. Ανακρίνεται ο πατέρας του.

Έκτακτες συσκέψεις έχει το Σάββατο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες μετά την δολοφονική επίθεση στο Μόναχο που στοίχισε τη ζωή σε εννέα άτομα -10 μαζί με τον δράστη- και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλα 21.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας χαρακτήρισε ως «κορυφή του παγόβουνου» τη διείσδυση των φερόμενων ως ακόλουθων του Φετουλάχ Γκιουλέν στους κρατικούς θεσμούς. Ο Νουρετίν Τσανικλί δήλωσε στο BBC ότι ο αριθμός των συλλήψεων θα μπορούσε να αυξηθεί. Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ είπε ότι η η Τουρκία θα εφαρμόσει τις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου.

Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι επέλεξε τον γερουσιαστή Τιμ Κέιν για τη θέση του υποψήφιου αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Ο άνθρωπος που πιστεύεται ότι είναι ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο είχε μία οργισμένη συνομιλία με περαστικό λίγο πριν αυτοκτονήσει. 

«Είμαι Γερμανός» φέρεται να φώναξε ο 18χρονος ιρανικής καταγωγής άνδρας, λίγο πριν αυτοκτονήσει. Ένοπλος εισέβαλε στο εμπορικό κέντρο Olympia στη γερμανική πόλη και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας εννέα άτομα και τραυματίζοντας άλλα 20, λίγο πριν αυτοκτονήσει.

Οικονομία:Θα υπάρξει προσπάθεια απομόνωσης του ΔΝΤ στην επερχόμενη διαπραγμάτευση, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, επαναλαμβάνοντας ότι ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Αναφερόμενος στην περικοπή του ΕΚΑΣ και τους λόγους της συγκεκριμένης ενέργειας ο υπουργός Εργασίας ανέφερε «όποιος έχασε το ΕΚΑΣ έχει δίκιο να παραπονιέται». Μεγάλες επιβαρύνσεις φέρνει φέτος ο ΕΝΦΙΑ κυρίως σε τέσσερις κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων. 

Το αφορολόγητο όριο μειώνεται στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ, επιβαρύνονται πλέον και τα αγροτεμάχια, ενώ καταργούνται οι εκπτώσεις. Ενεργοποιείται σήμερα, Σάββατο, για 13η φορά, η κάρτα αλληλεγγύης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αθλητισμός:Αργά το βράδυ της Παρασκευής δημοσιοποιήθηκε (μέσω της UEFA) η 23άδα του Παναθηναϊκού για τα δύο ματς του 3ου προκριματικού γύρου του Europa League, με τους Οδυσσέα Βλαχοδήμο και Αμπέντ να μη δηλώνονται από τον Αντρέα Στραματσόνι. Ο Ιταλός τεχνικός αποφάσισε να αφήσει εκτός για τα ματς εναντίον της ΑΪΚ Στοκχόκλμης, τόσο τον Αλγερινό χαφ που ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο, όσο και τον 23χρονο τερματοφύλακα.

Τα ονόματα των 23 παικτών που δηλώθηκαν στην UEFA για τα δύο παιχνίδια του 3ου προκριματικού γύρου του Europa League με την Σεντ Ετιέν δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο τεχνικός της Ένωσης, Τιμούρ Κετσπάγια, συμπεριέλαβε στην ευρωπαϊκή λίστα και τα δύο τελευταία μεταγραφικά αποκτήματα, Ούγκο Αλμέιδα και Πατίτο Ροντρίγκες. «Κόπηκαν» οι Ανάκογλου, Ζόριτς και Κορδέρο, που δεν υπολογίζονται από τον Γεωργιανό τεχνικό.

Δυνατό φιλικό με την πρωταθλήτρια Τουρκίας, Μπεσίκτας, έκλεισε ο Ολυμπιακός. Το τεστ αυτό θα διεξαχθεί τέσσερις ημέρες μετά τη ρεβάνς του 3ou προκριματικού γύρου του Champions League με την Χάποελ Μπερ Σεβά, δηλαδή στις 7 Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για το 7ο φιλικό που θα δώσουν οι Πειραιώτες στη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: