11 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 08.00 της Δευτέρας στην περιοχή Παρθένι Λέρου το πρωί της Δευτέρας, όπου καίγεται χαμηλή βλάστηση. «Ευτυχώς που ήρθε πυροσβεστικό ελικόπτερο, γιατί η πυρκαγιά είχε φτάσει πολύ κοντά σε σπίτια, αλλά και 100 μέτρα από το στρατόπεδο. 

Φαίνεται ότι γλιτώσαμε τα χειρότερα...» είπε, ο δήμαρχος του νησιού, Μ. Κόλιας. Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έλαβαν ο ένας μετά τον άλλο τον λόγο, στη διάρκεια του δείπνου στο προεδρικό μέγαρο της Βαρσοβίας την Παρασκευή, για να διαμηνύσουν την ανάγκη να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία για τη θέση της ανατολικής Ευρώπης. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Αλέξης Τσίπρας «έσπασε» αυτήν την κοινή γραμμή, ζητώντας συνεργασία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η θέση του αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Μπαράκ Ομπάμα. Σε νέες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας προχωρούν εκ περιτροπής τα δύο σωματεία των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο έως και την Τρίτη 12 Ιουλίου. 

Αρχίζει μέσα στην εβδομάδα ο μεγάλος αγώνας για να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο τα σχολεία χωρίς -τουλάχιστον πολλές- κενές θέσεις εκπαιδευτικών. Χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και από αύριο, ηλεκτρονικές αιτήσεις πρόσληψης στα σχολεία της χώρας για το ερχόμενο έτος, και ο αριθμός τους αναμένεται να είναι μεγάλος.

Κόσμος: Μήνυση κατά του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατέθεσε η οικογένεια της αμερικανίδας δημοσιογράφου Μαρί Κόλβιν, που σκοτώθηκε στη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Χομς τον Φεβρουάριο του 2012.

Η οικογένεια της Κόλβιν, επικαλούμενη κυβερνητικά έγγραφα, κάνει λόγο για προμελετημένη δολοφονία, προκειμένου η δημοσιογράφος να μην αποκαλύψει τις πράξεις ωμής βίας της κυβέρνησης κατά αμάχων. Τρεις αστυνομικούς πυροβόλησε και σκότωσε σε κατάσταση αμόκ ένας 17χρονος, πριν στρέψει το όπλο εναντίον του και αυτοκτονήσει.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε σταθμό λεωφορείου στην πόλη Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Πεπεισμένη ότι η Βρετανία θα υποβάλει αίτημα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την εκλογή νέου πρωθυπουργού και ότι δεν θα υπάρξει νέο δημοψήφισμα, εμφανίστηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, απέρριψε ωστόσο τον ισχυρισμό ότι ήταν η πολιτική λιτότητας που οδήγησε τους Βρετανούς στην επιλογή του Brexit.

Απέναντι στη μεγαλύτερη πρόκληση στο πεδίο της ασφάλειας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου βρίσκονται οι γαλλικές Αρχές λόγω του τελικού του Euro. Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε σημεία-κλειδιά εντός και γύρω από το Παρίσι· περιπολίες στο Stade de France, τη Ζώνη Φιλάθλων κοντά στον Πύργο του Άιφελ και τη Λεωφόρο των Ηλυσίων.

Εξουδετέρωση ύποπτου σακιδίου κοντά στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η εθνική ομάδα της Γαλλίας. O δράστης του μακελειού στο Ντάλας σχεδίαζε να δολοφονήσει αστυνομικούς πολύ πριν από τον θάνατο των δύο Αφροαμερικανών σε Λουιζιάνα και Μινεσότα, ενώ είχε «και άλλα καταστροφικά σχέδια», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης παραπέμποντας στο οπλοστάσιο που βρέθηκε στην κατοικία του 25χρονου Μάικα Τζόνσον.

Στο Ντάλας θα βρεθεί την Τρίτη ο Μπαράκ Ομπάμα για να παραστεί σε τελετή στη μνήμη των πέντε αστυνομικών. Περισσότερες από 200 συλλήψεις σε διαδηλώσεις.

Οικονομία: Η Πορτογαλία έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες περιστολής των δαπανών και δεν αξίζει να της επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα δημόσια οικονομικά της, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης τη Δευτέρα, λαμβάνοντας ώθηση από το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες ακολουθούν το ράλι στις ασιατικές αγορές. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 541,09 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,74%.

Την ανάγκη να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2%, αναμένεται να θίξει σήμερα, Δευτέρα, στο Eurogroup o Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς πιέζει πλέον ο χρόνος για να συντάξει η Ελλάδα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμά της για την περίοδο 2016-2020. Από την πλευρά του, το Eurogroup αναμένεται να ασκήσει κριτική για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή προαπαιτούμενων.

Αθλητισμός:Ο Ρενάτο Σάντσες αναδείχθηκε από την UEFA καλύτερος νέος παίκτης της διοργάνωσης στο Euro 2016. Ο 19χρονος μέσος αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα στην πορεία των Πορτογάλων προς την κατάκτηση του τροπαίου, μετρώντας έξι συμμετοχές, στις τέσσερις βασικός, κι ένα γκολ απέναντι στην Πολωνία, που έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.

Το πιο... γλυκό βίντεο του τελικού δείχνει το μεγαλείο του αθλητισμού. Ενας Γάλλος οπαδός κλαίει απαρηγόρητος για την ήττας της χώρας του στον τελικό του EURO, τότε ένα παιδάκι με φανέλα της Πορτογαλίας, της χώρας που πλήγωσε τους «μπλε» προσπαθεί να ηρεμήσει τον... αντιπαλό του.

Στις 14:00 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας, το αεροπλάνο που θα μεταφέρει τους πρωταθλητές Ευρώπης του Φερνάντο Σάντος από την γαλλική πρωτεύουσα. Εκεί αναμένονται χιλιάδες Πορτογάλοι για να αποθεώσουν τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τoυς συμπαίκτες του, που ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: