05 Ιουλίου, 2016

ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Οι παλινωδίες των Τούρκων έχουν αρχίσει να εκνευρίζουν τους Αμερικανούς. Η προσπάθεια του Ερντογάν να εμφανιστεί ως ισότιμος ‘παίκτης’ με τη Ρωσία και την Αμερική, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο Υπερ-Δυνάμεις έχει αποτύχει παταγωδώς. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η πρόσφατη απειλή του ΝΑΤΟ ( δλδ των ΗΠΑ) για «νέκρωση» της συμμετοχής της και εν συνεχεία με αποβολή της από τις τάξεις του ΝΑΤΟ. Ο λόγος; 

Στην πρόσφατη προσπάθεια της Τουρκίας για αναθέρμανση των σχέσεων της με της Ρωσία ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου  δήλωσε πως η χώρα του «είναι έτοιμη για συνεργασία με οποιονδήποτε για την καταπολέμηση του ISIS και ότι στο πλαίσιο αυτό μπορεί να δοθεί στην Ρωσία πρόσβαση στην βάση του Ινσιρλίκ, όπως γίνεται και με άλλες  χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην συλλογική προσπάθεια καταπολέμησης του ISIS».

Μόλις όμως το ΝΑΤΟ άκουσε τη δήλωση, απλά δε μπορούσε να φανταστεί ότι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ υπόσχεται πρόσβαση σε νατοϊκή βάση (με νατοϊκά χρήματα φτιάχτηκε η βάση του Ινσιρλίκ) στο de facto εχθρό της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. 

Όπως είναι φυσικό η απειλή αυτή, ανάγκασε τους Τούρκους να κάνουν την απαραίτητη ‘κωλοτούμπα’  και να γίνει ‘διευκρίνηση’ από τον Τούρκο ΥΠ.ΕΞ ότι «είπαμε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Ρωσία στην προσεχή περίοδο για την καταπολέμηση της Daesh (σ.σ. ISIS) . Εγώ δεν έκανα καμία αναφορά σε ρωσικά αεροπλάνα να έρχονται στο Ιντσιρλίκ».

Το θέμα είναι πως, ενώ η Τουρκία κάνει ό,τι κάνει η Ελλάδα, ‘αρνείται’ πεισματικά όχι μόνο την σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία (έστω στα πλαίσια του ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου) αλλά δεν προσπαθεί και εντός του ΝΑΤΟ να δείξει τη σταθερότητά της στα γεοστρατηγικά θέματα…
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: