21 Ιουλίου, 2016

ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ

 

Επικαλούμενος την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών  και την ασφάλεια της χώρας  ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε την Τουρκία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για περίοδο τριών μηνών, με δικαίωμα  ανανέωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 120 του συντάγματος.

Όπως ανακοίνωσε, στην ομιλία του, κατόπιν διαδοχικών συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα. Ενισχύοντας το ισλαμικό του προφίλ ο Ερντογάν  κάλεσε  το πρωί σε προσευχή τους Τούρκους πολίτες από το τέμενος του προεδρικού συγκροτήματος στην Άγκυρα, έξι ημέρες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε με στόχο την ανατροπή του. Η κίνηση του φανερώνει στροφή προς ένα περισσότερο θεοκρατικό κράτος.

Η προσευχή, μεταδόθηκε από τα μεγάφωνα του τεμένους του προεδρικού συγκροτήματος στην Άγκυρα, μεταδόθηκε επίσης από τον ιστότοπο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak. Σε μηνύματα SMS επίσης που φέρουν την υπογραφή RTErdogan και εστάλησαν σε διάφορους αριθμούς κινητών τηλεφώνων στη χώρα ο πρόεδρος της χώρας καλεί τους Τούρκους πολίτες να συνεχίσουν να κατεβαίνουν στους δρόμους για να αντισταθούν στους «τρομοκράτες». 

«Οι πλατείες δεν ανήκουν στα τανκς. Οι πλατείες ανήκουν στο έθνος», αναφέρεται στο μήνυμα που φέρει την υπογραφή του Ερντογάν. Περιγράφοντας την κατάσταση στην γείτονα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι «Το περιβάλλον για πολιτικό συμβιβασμό είναι ισχυρότερο από ποτέ». Η δημοκρατία στην Τουρκία είναι ισχυρότερη από ποτέ μετά την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώνοντας τους Τούρκους από όλο το πολιτικό φάσμα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος.

Στον καμβά  που φιλοτεχνείται, μετά το αποτυχημένο  πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, στο  εσωτερικό της χώρας, ακολουθούνται συνοπτικές διαδικασίες στις εκκαθαριστικές μεταρρυθμίσεις  και  προστίθενται και τα ζητούμενα της εξωτερικής πολιτικής. Σε  συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα, ο πρόεδρος Ερντογάν  δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ξένες χώρες να εμπλέκονται στο αποτυχημένο πραξικόπημα, τις οποίες ωστόσο δεν κατονόμασε.  

Για την πολυσυζητημένη  θανατική ποινή ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως δεν αποφασίζει μόνος, αλλά ο κόσμος το ζητεί» και πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο θα λάβει την τελική απόφαση, την οποία εκείνος θα κυρώσει. Την ίδια ώρα συνεχίζονται στο εσωτερικό με αμείωτο ρυθμό οι μαζικές εκκαθαρίσεις. Κατά χιλιάδες υπάλληλοι, στρατιωτικοί και δικαστές απομακρύνονται από τις θέσεις τους καθώς, θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τους στασιαστές και το κίνημα Φετουλαχ Γκιουλέν.

Ο τουρκικός τύπος βρίθει από δημοσιεύματα περί χαμένων  πλοίων, μαχητικών αεροπλάνων και  βατραχανθρώπων  που πιθανόν να έχουν καταφύγει στο Αιγαίο, που ωστόσο διαψεύδονται  επισήμως. Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας παραμένουν ισχυρές παρά τις συλλήψεις, δήλωσε από την Ουάσιγκτον, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει η Άγκυρα να είναι σύμμαχος, καθώς βρίσκεται στα σύνορα όλης της αστάθειας, όλης της βίας, σε Ιράκ και Συρία.

Η Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να βάλει  τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατόν, ζητά  ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών. Η Αυστρία κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή  προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις εξελίξεις στη χώρα του, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του πραξικοπήματος.

Η Βιέννη ζητάει επίσης εξηγήσεις για πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ της επιχείρησης εκκαθάρισης που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία και των διαδηλώσεων που γίνονται στην Αυστρία υπέρ του Τούρκου προέδρου. Ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο ORF ότι η χώρα του ενδιαφέρεται να μάθει αν Τούρκοι αξιωματούχοι ενθάρρυναν τις διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Αυστρία υπέρ του προέδρου της Τουρκίας.

Η Βιέννη ζητεί εξηγήσεις από την Άγκυρα για τις διαδηλώσεις υπέρ Ερντογάν. Η Αυστρία κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή στη χώρα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις εξελίξεις στη χώρα του, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό των Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, η Βιέννη ζήτησε επίσης εξηγήσεις για πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ της επιχείρησης εκκαθάρισης που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία και των διαδηλώσεων που γίνονται στην Αυστρία υπέρ του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο ORF ότι η χώρα του ενδιαφέρεται να μάθει αν Τούρκοι αξιωματούχοι ενθάρρυναν τις διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Αυστρία υπέρ του προέδρου της Τουρκίας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: