17 Ιουλίου, 2016

Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΗΣΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ;

 

Δεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο από το μακελειό που συνέβη στη Νίκαια της Γαλλίας και ο κόσμος συγκλονίστηκε άλλη μια φορά με όλα συνέβησαν χθες το βράδυ στην Τουρκία. Ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το οποίο παρά λίγο να εκθρονίσει τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη θέση του να υπάρξει ένας άλλος Εβρέν.

Δεν ξέρω πόσοι πανηγύρισαν και πόσοι ήθελαν να επιτύχει το πραξικόπημα στην Τουρκία. Μεταξύ μας, ώσπου να βγει ο Μπαράκ Ομπάμα (περί ώραν 3ην πρωϊνή) και να δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης στην Τουρκία και να αντιστρέψει το κλίμα, που μέχρις εκείνη τη στιγμή ήταν υπέρ των πραξικοπηματιών, όλα ήσαν πιθανά!

Ο Ερντογάν ήταν κρυμμένος και το αεροπλάνο του έκανε πολλές φορές γύρους ώσπου να κατορθώσει τελικά να προσγειωθεί στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τις 4 τα ξημερώματα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε διάγγελμά του από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης είπε ότι «θα ξεκαθαρίσουν οι ένοπλες δυνάμεις».

Κάλεσε δε τους στρατιώτες να επιστρέψουν στα στρατόπεδα και να λήξουν οι συγκρούσεις. Μίλησε ακόμη και για ένα παράλληλο κράτος που εδώ και δεκαετίες κατόρθωσε να διεισδύσει στις δομές των ενόπλων δυνάμεων.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν ανέφερε: «Υπήρξε μια κινητικότητα μετά το μεσημέρι μέσα στις ένοπλες δυνάμεις. Υπήρξε μια προσπάθεια παρέμβασης στην ενότητα του κράτους μας. Υπήρξε μια προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας.

Είχαν καταφέρει μετά από μια προσπάθεια 40 ετών να βρίσκονται στις δομές του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων. Είναι προδοσία εναντίον του κράτους και θα πληρώσουν βαριά το τίμημα».

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έγιναν πάνω από 2.800 συλλήψεις στρατιωτών και αξιωματικών, ενώ η υπόθεση αυτή μόλις έχει αρχίσει διότι οι συλλήψεις, όπως γνωρίζουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, διαρκούν πολύ και σε βάθος χρόνου, διότι όλοι γνωρίζουν πόσο «βαθύ» είναι και το παρακράτος στην γειτονική χώρα.

Κρίνοντας με ψυχραιμία και νηφαλιότητα το θέμα, θα λέγαμε ότι η Τουρκία, προσωρινά τουλάχιστον, γλίτωσε από μία περιπέτεια που δεν ξέρουμε ποιοι θα ήσαν τελικά οι ωφελημένοι και ποιοι οι αδικημένοι.

Και το λέμε αυτό διότι όλοι γνωρίζουν πόσα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα ο γειτονική χώρα με διάφορες εθνότητες, το μέγιστο θέμα του κουρδικού προβλήματος, το ISIS και, ασφαλώς, η τύχη των 4 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην περιοχή της.

Η ενδεχόμενη σημερινή αποσταθεροποίηση της Τουρκίας (που πολλοί εύχονται ακόμη και σήμερα αναπτύσσοντας με σοβαρότητα την δική τους επιχειρηματολογία) το λιγότερο θα σηματοδοτούσε την απαρχή πολλών ανακατατάξεων όχι μόνο μέσα στην Τουρκία.

Αλλά και στην γύρω περιοχή, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την δική μας γεωστρατηγική θέση, αν σκεφθούμε ποια είναι η δυναμική της σημερινής Ελλάδας λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσεως που αντιμετωπίζει.

Η φωτιά πλέον, που φούντωσε εδώ και χρόνια λόγω των πολέμων στη Μέση Ανατολή, θα ήταν ορατή «δια γυμνού οφθαλμού» και έξω απ’ το δικό μας παράθυρο! Και όχι μόνο!..Ποιοι θα ήσαν εκείνοι που θα μάς προστάτευαν από τα κύματα 4 εκατομμυρίων μεταναστών που θα έφθαναν κατά χιλιάδες στις ακτές μας;

Πολλοί, σύμφωνα με κάποια σενάρια που κυκλοφορούν εδώ και πολύ καιρό, μιλούν για κατάτμηση ή διαμελισμό εδαφών της Τουρκίας υπέρ των Κούρδων. Αυτό σίγουρα θα γινόταν στην περίπτωση που είχαμε αποσταθεροποίηση της γειτονικής μας χώρας.

Επειδή, όμως, σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, όπου υπογράφονται Διεθνείς Συνθήκες, υπάρχει το λεγόμενο «δούναι και λαβείν», δημιουργείται το εξής ερώτημα: Τι θα γίνει σε περίπτωση που η Τουρκία διεκδικήσει ένα αντίστοιχο κομμάτι του διαμελισθέντος εδάφους της προς τα βορειοδυτικά σύνορά της; Κι όλοι αντιλαμβάνονται τι λέμε.

Θα υπάρξει, λοιπόν, ένας νέος Ελευθέριος Βενιζέλος να χειριστεί τα εθνικά μας θέματα με μεγάλη επιτυχία; Όλα αυτά απαιτούν μεγίστη προσοχή, επιδεξιότητα πολιτικών χειρισμών, νηφαλιότητα σκέψεων, ψυχραιμία στις κινήσεις και σωστούς διπλωματικούς ελιγμούς.

Ώστε η Χώρα μας, τουλάχιστον, ν’ αποδειχθεί ότι είναι όχι μόνο μία Χώρα που διεκδικεί με αξιώσεις τις απαιτήσεις της, αλλά και μία μόνιμη και αδιαφιλονίκητη νησίδα ασφαλείας, πέραν του τι γίνεται στην όποια γειτονική μας Χώρα! Κι αυτή τη νησίδα ασφαλείας ας την διατηρήσουμε ως κόρην οφθαλμού.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: