27 Ιουλίου, 2016

ΕΠΕΙΓΕΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

 

Η ΤτΕ συναρτά τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και την υλοποίηση της δυνατότητας συμμετοχής το ταχύτερο δυνατό των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Στην έκθεσή της διοίκησης της ΤτΕ με τίτλο "Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος" που μόλις δημοσιοποιήθηκε γίνεται ενδελεχής καταγραφή και ανάλυση των γεγονότων που έχουν καθορίσει την πορεία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος από το 2010 μέχρι και το 2015.

Τα διαθέσιμα στοιχεία για το Α τρίμηνο του 2016 υπογραμμίζουν την επειγότητα της ανάγκης αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων καθώς στο Α τρίμηνο φέτος ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς το σύνολο αυξήθηκε και διαμορφώθηκε στο 45,1%.  

Ανά κατηγορία, ο δείκτης για τα καταναλωτικά δάνεια διαμορφώθηκε στο 55,2%, για τα επιχειρηματικά στο 44,6% και για τα στεγαστικά βρίσκεται πλέον στο 42%. Στην Έκθεση γίνεται η εκτίμηση ότι το πιστοδοτικό κενό (credit gap) για το σύνολο της οικονομίας ξεπερνά τα 34,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα όμως γίνεται μία προβολή των γενικών τάσεων αυτής της ανάλυσης μέσα στο 2016 και επισημαίνεται οτι η απόφαση της ΕΚΤ για την επανένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις (waiver) επιτρέπει την πιο φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

Υπογραμμίζεται μάλιστα οτι η εξέλιξη αυτή αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη της Ελλάδας στα προγράμματα της ΕΚΤ αλλά σε συνάρτηση με την πρόοδο που θα γίνει όσο αφορά στην βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Εφ' όσον η συμμετοχή διασφαλισθεί οι συνθήκες ρευστότητας θα βελτιωθούν και θα μειωθεί η εξάρτησή τους από την χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος, κάτι που μπορεί να επηρεάσει πολύ θετικά το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ειδικά αν υπάρξει διεύρυνση των περιουσιακών στοιχείων (τίτλων) που θα μπορούν να αγορασθούν από την ΕΚΤ.

Βέβαια ολόκληρη  η Έκθεση διαπερνάται από το κεντρικό πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος που δεν είναι άλλο από το πως θα αντιμετωπισθεί το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αποτελεί την σημαντικότερη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα. Η Έκθεση έχει εμπλουτισθεί με δύο ειδικά κεφάλαια ένα για τα κόκκινα δάνεια και ένα για τα capital controls, όπου αναλύεται η θέση της ΤτΕ και ο τρόπος παρέμβασής της. 

Στο ειδικό θέμα για τα κόκκινα δάνεια υπογραμμίζεται η ενεργοποίηση θεσμικών παρεμβάσεων για την δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς κόκκινων και μή δανείων που εφ' όσον δρομολογηθεί θα αλλάξει συνολικά την κατάσταση δημιουργώντας νέους όρους στο πλαίσιο δανεισμού και εξυπηρέτησης του ιδιωτικού χρέους. 

Η εκπλήρωση κάποιων προϋποθέσεων είναι απαραίτητη για την άρση των υφιστάμενων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων σύμφωνα με επισκόπηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κατόπιν της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος χρηματοδοτικής διευκόλυνσης της χώρας από τους πιστωτές της, και στη συνέχεια της επανένταξης των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το ευρωσύστημα εξασφαλίσεις, κύριες παράμετροι για την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών αποτελούν η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτό θα επιτρέψει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών, επιταχύνοντας την επιστροφή των καταθέσεών τους, καθώς και τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέρει η μελέτη. 

Όλα τα παραπάνω θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και ακολούθως στη διοχέτευση πιστώσεων στην πραγματική οικονομία, γεγονός που θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Σημαντική παράμετρο για την περαιτέρω χαλάρωση των υφιστάμενων περιορισμών, αποτελεί μεταξύ άλλων η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα, στηρίζοντας τις κερδοφόρες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, εκτιμά επίσης η ανάλυση.

Επίσης, η επαναφορά της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, θα συμβάλει στην αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησής τους και την εξάρτησή τους από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA). 

Η ύπαρξη περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, δημιουργεί στρεβλώσεις στην επιχειρηματική λειτουργία και αποτελεί τροχοπέδη για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Ωστόσο, η πλήρης άρση τους θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με σταθερά βήματα και εφόσον έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εκτιμά η ΤτΕ. 

Σε αντίθετη περίπτωση, οι συνέπειες, τόσο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όσο και για την οικονομία, ενδέχεται να είναι εξαιρετικά δυσμενείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: