10 Ιουλίου, 2016

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

 

Στο πόδι η Αμερική: Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία . Συναγερμός μετά από απειλές. Οι πρώτες διαδηλώσεις ξεκίνησαν από τη Μινεσότα, και την περιοχή όπου δολοφονήθηκε από αστυνομικό ο 32χρονος Φιλάντο Καστίλε, όταν η αστυνομία τον σταμάτησε για έλεγχο επειδή ένα από τα πίσω φανάρια, ήταν σπασμένο.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν, επίσης, δρόμους στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ.Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην σκιά της δολοφονικής επίθεσης στο Ντάλας, όπου πέντε αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους.

Οι αστυνομικοί δέχτηκαν πυροβολισμούς στη διάρκεια διαδήλωσης κατά του δεύτερου περιστατικού άσκησης θανατηφόρας βίας κατά Αφροαμερικανού, μέσα σε 48 ώρες. Σήμερα, οι Αμερικανοί βροντοφωνάζουν πως "Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία" και καταγγέλλουν τις φυλετικές διακρίσεις ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.

Εν τω μεταξύ, ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Φιλάντο Καστίλε, ο Τζερόνιμο Γιάνεζ, υποστήριξε πως "αντέδρασε στην παρουσία ενός πιστολιού" όταν πυροβόλησε τον Φιλάντο Καστίλε, δήλωσε ο δικηγόρος Τόμας Κέλι στους New York Times.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι ο αστυνομικός άνοιξε πυρ δεν είχε καμία σχέση με ρατσιστικά κίνητρα, "είχε απολύτως σχέση με την παρουσία αυτού του όπλου". Είχε "άλλους λόγους από την παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για να σταματήσει το αυτοκίνητο", σημείωσε επίσης ο Κέλι, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους.

Ο Φιλάντο Καστίλε "δεν ακολουθούσε τις οδηγίες του αστυνομικού", πρόσθεσε μόνον ο δικηγόρος του αστυνομικού, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Στο βίντεο, που τράβηξε με το κινητό της τηλέφωνο και προέβαλε απευθείας στο Ίντερνετ η σύντροφος του Καστίλε.

Βλέπει κανείς τον 32χρονο αυτόν υπάλληλο κυλικείου σχολείου να κάθεται στη θέση του οδηγού με τη μπλούζα του γεμάτη αίματα, ενώ τελεί υπό την απειλή του όπλου ενός αστυνομικού.

Η σύντροφός του λέει ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε τον Καστίλε την ώρα που αυτός έψαχνε για την ταυτότητά του. Σύμφωνα με την ίδια, ο Καστίλε είχε ενημερώσει τον αστυνομικό ότι είχε στην κατοχή του ένα όπλο, για το οποίο είχε άδεια.

Αυτός ήταν ο δεύτερος Αφροαμερικανός που σκοτώθηκε από την αστυνομία σε μια εβδομάδα, μετά τον θάνατο την Τρίτη του Άλτον Στέρλινγκ, ενός πλανόδιου πωλητή, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός αστυνομικού που προσπαθούσε να τον θέσει υπό έλεγχο στη Λουιζιάνα.

Ο θάνατος των δύο Αφροαμερικανών αναζωπύρωσε το ζήτημα του ρατσισμού στις ΗΠΑ."Το ίδιο θα συνέβαινε αν οι επιβάτες, ο οδηγός και οι επιβάτες, ήταν λευκοί; Δεν το πιστεύω", δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνήτης της Μινεσότα Μαρκ Ντέιτον. 

Η αστυνομία στο Ντάλας ανακοίνωσε άλλωστε πως έλαβε ανώνυμη απειλή για επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς σε όλη την πόλη, ενώ έχει αποκλειστεί το αρχηγείο της αστυνομίας. 

"Το αστυνομικό τμήμα του Ντάλας έλαβε μια ανώνυμη απειλή για επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς σε όλη την πόλη και έχει λάβει προληπτικά μέτρα" για να αυξήσει την ασφάλεια τόνισε με ανακοίνωση της η αστυνομία της πόλης.

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της αστυνομίας έχουν αποκλειστεί και έχουν παραταχθεί γύρω από το κτίριο μέλη ειδικών σωμάτων ασφαλείας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: