08 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο στις 15:30 (ώρα Πολωνίας) στη Βαρσοβία, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου και θα είναι διάρκειας μισής ώρας περίπου.

Παρά το διαχωρισμό της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και του πλαφόν 3% για την είσοδο στη Βουλή, κίνηση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει στάση το ΚΚΕ, η επίτευξη του στόχου των 200 ψήφων στον νέο εκλογικό νόμο, για να ισχύσει από την επόμενη αναμέτρηση, είναι μάλλον δύσκολη.

Σχέσεις εμπιστοσύνης χτίζει ο πρόεδρος της ΝΔ στις συναντήσεις στο εξωτερικό για την επομένη των εκλογών. Πότε θα γίνουν; Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει από τώρα παρών. Σε θόρυβο άνω των 65 ντεσιμπέλ εκτίθεται το 94% των κατοίκων του δήμου Αθηναίων επί δώδεκα ώρες ημερησίως, θόρυβος που αντιστοιχεί σε μία ηλεκτρική σκούπα σε συνεχή λειτουργία. 

Πρόκειται για στοιχεία σχετικά με την ηχορύπανση στις μεγάλες πόλεις της χώρας που προκύπτουν από τις μετρήσεις για την κατάρτιση χαρτών θορύβου στην Ελλάδα. Για τη Βαρσοβία αναχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα, Παρασκευή και αύριο, Σάββατο στη Σύνοδο του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Ο πρωθυπουργός είναι πιθανό να έχει συνάντηση εντός της ημέρας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Κόσμος: Στη Βαρσοβία συνεδριάζει το ΝΑΤΟ, με στόχο την «επίδειξη αποφασιστικότητας» στην ανατολική Ευρώπη με το βλέμμα προς τη Μόσχα -με πιο απτή κίνηση την αποδοχή των αιτημάτων της Πολωνίας και των τριών βαλτικών χωρών για εγκατάσταση δυνάμεων. Την ίδια στιγμή ωστόσο, η Συμμαχία δεν κλείνει εντελώς τις πόρτες προς τη Ρωσία, και την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών στο Ντάλας την ώρα που ήταν σε εξέλιξη διαδήλωση οργής για θανάτους Αφροαμερικανών από αστυνομικές σφαίρες. Υπό κράτηση τρία άτομα, περικυκλωμένος από την αστυνομία τέταρτος ύποπτος που «πυροβολεί σποραδικά». Τα περιστατικά επιδεινώνουν ραγδαία το κλίμα σε ολόκληρη τη χώρα γύρω από το κίνημα εναντίον της ρατσιστικής αστυνομικής βίας. Βίντεο.

Η Ουάσινγκτον εκφράζει, διά του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τη «βεβαιότητα» ότι η Βρετανία και η ΕΕ θα συμφωνήσουν σε ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα μετά το Brexit, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ίδια ώρα πως η έξοδος της Βρετανίας «εγείρει πολλά ερωτήματα» για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η ειδική σχέση ΗΠΑ και Βρετανίας θα αντέξει, υπογραμμίζει ο Ομπάμα.

Οργή έχει προκαλέσει το δεύτερο περιστατικό δολοφονίας Αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά στις ΗΠΑ μέσα σε ένα 24ωρο. «Η αστυνομία είναι εδώ για να μας δολοφονήσει» είπε η σύντροφος του 32χρονου Φιλάντο Καστίλ που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στη Μινεσότα. «Είναι ένας σιωπηλός πόλεμος κατά των Αφροαμερικανών» σημειώνει η μητέρα του Καστίλ. 

Για μη μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ενδείξεις προβλημάτων του ευρύτερου συστήματος κάνει λόγο ο Μπ.Ομπάμα. Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός. Αμερικανοί βουλευτές επέκριναν έντονα την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με την εξαφάνιση ενός πρώην κρατούμενου της φυλακής στη ναυτική βάση στον Κόλπο του Γκουαντάναμο, καλώντας να σταματήσουν οι μεταγωγές κρατουμένων από την φυλακή, εξαιτίας φόβων ότι πρώην κρατούμενοι μπορεί να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον Αμερικανών.

Οικονομία:Την ανάγκη για επενδυτικές πρωτοβουλίες άμεσης απόδοσης, προκειμένου να οδηγηθεί η οικονομία σε ανάκαμψη, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον εκλογικό νόμο, με τον ΣΕΒ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως μπορεί να βρεθούμε σε αδιέξοδο και ακυβερνησία «από πειραματισμούς στον εκλογικό νόμο».

«Τo Brexit δεν είναι μια ψήφος κατά της Ευρώπης αλλά κατά της μετανάστευσης και των αγορών που δημιουργούν ανισότητες [...] μια ψήφος κατά της παγκοσμιοποίησης» εκτιμά ο διάσημος γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί. Σημειώνει, δε, ότι «γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό ότι ο καπιταλισμός πρέπει να ρυθμιστεί», ενώ τονίζει ότι οι ανισότητες τροφοδοτούν τον λαϊκισμό της Δεξιάς και οδηγούν στη γένεση κινημάτων όπως οι Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γνωστά ονόματα χρεοκοπημένων επιχειρήσεων, που δεν έχουν καμία πιθανότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους, περιλαμβάνονται στη λίστα με τα 13.730 ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ αυτών, η Πειραϊκή - Πατραϊκή και το Μινιόν.

Αθλητισμός:Η Γαλλία είναι η αντίπαλος της Πορτογαλίας στον τελικό του Euro 2016, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 10 Ιουλίου στο Παρίσι. Οι «τρικολόρ» νίκησαν στον ημιτελικό της Μασσαλίας με 2-0 την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, με ισάριθμα γκολ του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης Αντουάν Γκριζμάν (45΄+ πέναλτι, 72΄) και θα διεκδικήσουν το τρίτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην ιστορία τους (1984, 2000) και δεύτερο ως διοργανωτές, μετά το 1984.

Την απόκτηση του Νικόλα Λεάλι ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο 23χρονος Ιταλός τερματοφύλακας θα μεταβεί στο Βέλγιο για να ενσωματωθεί στην αποστολή των Ερυθρολεύκων ώστε να ξεκινήσει την προετοιμασία. Την Παρασκευή, όπως αναφέρουν οι Πειραιώτες, θα υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Ολυμπιακό και τη Γιουβέντους, για τον δανεισμό του παίκτη.

Ισόπαλος 1-1 έληξε ο φιλικός αγώνας του Παναθηναϊκού με την Οσμαλίνσπορ, με τους «πράσινους» να είναι καλύτεροι αλλά να χάνουν τη νίκη στο τέλος στο πιο δυνατό παιχνίδι που έχουν δώσει μέχρι σήμερα. Οι «πράσινοι» έπαιξαν με σύστημα 4-2-3-1, ήταν καλοί στην άμυνα και έβγαλαν φάσεις μετά το 25ο λεπτό, με την κεφαλιά του Κουτρουμπή στο 27΄, το άστοχο σουτ του Κλωναρίδη στο 28΄ και την προσπάθεια του Μπουμάλ στο 32΄, που απέκρουσε ο Καρσεμάσκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: