02 Ιουλίου, 2016

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΝ


Οι εκτός θάλασσας γαίες παντρεύονται. Η γραμμή προβολής τους στο βυθό της θάλασσας φανερώσει την αργή μετακίνηση των ηπείρων ως αποτέλεσμα της ατελείωτης δίνης του ίδιου του γαλάζιου πορτοκαλιού. 

Στη κούρσα που επαναλαμβάνεται κάθε μέρα, σκίζει τη λεπτή επιδερμίδα του. Αφήνοντας την ανατολή του, η δύση καταλήγει να ενώσει τον πόλο της στα ανατολικά για να επιτευχθεί όχι η αρχική ενότητα, αλλά μια άλλη διαφορετική συνέχεια. 

H  οικονομική οντότητα Hong Kong Shangaï Bank Corporation(HSBC) ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ, μετά από μια έκλειψη που κράτησε λίγο, προσβλέποντας από το 1993 την επαναφορά της πόλης στη Λαϊκή Κίνα το 1997.

Η απόφαση για την μετεγκατάσταση της στην αρχική της θέση  αντανακλά την αποφασιστικότητα της τράπεζας να αγκιστρωθεί στις ασιατικές αναδυόμενες οικονομίες οι οποίες παραμένουν, παρά την παγκόσμια ύφεση, οι πιο δυναμικές. Το παγκόσμιου ΑΕΠ εξακολουθεί να οφείλει, ακόμα το 2015, το 25% της ανόδου του στην κινεζική ατμομηχανή.

Η πίστη της HSBC δεν περιορίζεται στην επιστροφή της στην αρχική γεωγραφική της θέση. Ένας Σκωτσέζος την είχε ιδρύσει το 1865 στον απόηχο των δύο πολέμων του οπίου από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Κίνας (1839-1842) και (1856-1860), στο τέλος του οποίου η Κίνα αναγκάστηκε να δεχτεί δια της βίας την εισαγωγή των ναρκωτικών που προέρχονται από το λουλούδι παπαρούνα από την Ινδία η οποία είχε ήδη υποταχθεί στην αγγλοσαξονική αυτοκρατορία. 

Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του Thomas Sutherland, εμπορικής και τραπεζικής, συνδεόταν με το εμπόριο του οπίου, που αντιπροσώπευε το 70% της εμπορικής κίνησης του λιμανιού του Χονγκ Κονγκ. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, μια από τις κορυφαίες παγκόσμιες ιδιωτικές τράπεζες, δεν παρέκκλινε ποτέ από τον αρχικό σκοπό του. 

Αλλά έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το 2015 για να ομολογήσει η τράπεζα μια τεράστια κίνηση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Μετρητά μεταφέρονταν από την Κολομβία και το Μεξικό σε τεθωρακισμένα οχήματα και αεροσκάφη προς τη θυγατρική της στις ΗΠΑ. Πλήρωσε ένα μικρό πρόστιμο ύψους 1,9 δισ που καταβλήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, του οποίου οι ερευνητές υπεύθυνοι για την εφαρμογή του νόμου για τη καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος δεν θα μπορούσαν αξιοπρεπώς να επιβάλλουν ένα μικρότερο πρόστιμο. 

Όλη η αλυσίδα κέρδισε, εκτός από τους παραγωγούς κοκαΐνης και τον τελικό καταναλωτή. Είναι αλήθεια ότι το να τιμωρηθεί εκτός μέτρου αυτή η πρακτική θα έβαζε σε κίνδυνο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος ανέφερε ήδη το 2009 ότι τα κεφάλαια διατραπεζικού δανεισμού προέρχονταν από τη διακίνηση ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος. 

Χωρίς αυτή την σημαντική συμβολή στη χρηματική ροή που ποτίζει την παγκόσμια οικονομία, το δευτερεύον χαμηλό στην κρίση των ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ θα είχε εξαφανίσει με πτώχευσεις, αν όχι όλες, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των μεγάλων τραπεζών. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: