22 Ιουλίου, 2016

ΑΝΑΘΕΩΡΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

 

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρεί σε αναθεώρηση του πολεμικού εγχειριδίου του, καθώς η προηγούμενη έκδοση επέτρεπε στους διοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων ν’ αντιμετωπίζουν τους δημοσιογράφους ως εν δυνάμει κατασκόπους.

Το εγχειρίδιο ήταν το πρώτο και το πιο λεπτομερές, ενώ εκδόθηκε τον Ιούνιο. Ωστόσο, περιείχε συγκρίσεις δημοσιογραφικών αντικειμένων με την κατασκοπεία ή την άσκηση άλλων επιθετικών ενεργειών από τον εχθρό.

Υπό τη λογική αυτή, άφηνε ανοιχτό το περιθώριο κάποιοι από τους δημοσιογράφους να θεωρούνται “εχθρικοί” και “μη προνομιούχοι” υποβιβάζοντας το καθεστώς συμπεριφοράς των στρατιωτικών απέναντί τους, σχεδόν στο επίπεδο των αιχμαλώτων πολέμου.

“Η δημοσιοποίηση λεπτομερειών για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων, μπορεί να ισοδυναμεί με τη συλλογή πληροφοριών ή ακόμη και την άσκηση κατασκοπείας,” ανέφερε χαρακτηριστικά μία παράγραφος του εγχειριδίου.

Υπό τη λογική αυτή, το εγχειρίδιο προκαλούσε σύγχυση μεταξύ της δημοσιογραφικής δράσης-κάλυψης και των μαχητών στο πεδίο μάχης, ενώ οι διοικητές των μονάδων μπορούσαν να συλλάβουν δημοσιογράφους χωρίς την απαγγελία κατηγοριών.

Η αναβαθμισμένη έκδοση του εγχειριδίου περιγράφει με περισσότερες λεπτομέρειες το νομικό πλαίσιο της δημοσιογραφικής δράσης και ξεκαθαρίζει ότι οι δημοσιογράφοι έχουν όλα τα δικαιώματα των πολιτών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: