19 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στο Σελάκανο Ιεράπετρας Λασιθίου, που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας. Φωτιά μαίνεται και στην περιοχή των Παλαιών Πόρων στην Πιερία.

Λίγες ημέρες μετά την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα στην υποστήριξη της πρότασης για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, η κίνηση των «53+», η ισχυρή εσωκομματική ομαδοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, με δημόσια παρέμβασή της ασκεί κριτική στην άποψη αυτή, στην απουσία εσωκομματικών διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης και προσωπικά στον πρωθυπουργό.

Την πλήρη στελέχωση των τεσσάρων από τις πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές φιλοδοξεί να έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση μέχρι να κλείσει η Βουλή. Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης τόνισε ότι δεν θα αλλάξει ο πυρήνας του, δηλαδή «έχει τελειώσει το θέμα. Θα καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών».

Από κει και πέρα, σημείωσε, θα συζητηθεί εν ευθέτω το ζήτημα της κατάτμησης των εκλογικών περιφερειών και της ψήφου των ομογενών. Αναστέλλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, που είχαν εξαγγείλει από την Τρίτη έως και την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, μετά από συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 

Κανονικά τα δρομολόγια σε τρένα και προαστιακό από την Τρίτη. Ξεκινά σήμερα, Τρίτη, η υποβολή αιτήσεων για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στην Ειδική Εκπαίδευση, που θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουλίου.

Κόσμος:Σίγουρος για τη νίκη του εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ στο κεντρικό συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που διεξάγεται στο Κλίβελαντ. «Θα κερδίσουμε» δήλωσε ο Τραμπ στην πολύ σύντομη εμφάνισή του, δίνοντας τον λόγο στη σύζυγό του, υπό τους ήχους του τραγουδιού «We are the Champions» των Queen.

Τα πυρά του κατά του τούρκου προέδρου στρέφει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι η Τουρκία «βρίσκεται στο δρόμο για να καταστεί κράτος του ενός ανδρός, στο οποίο ο οποιοσδήποτε επικρίνει τον Ερντογάν κηρύσσεται σε εχθρό της Τουρκίας». Σε συνέντευξή του στον πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό (ΑRD) της Γερμανίας σημείωσε ότι «ο Ερντογάν θέλει να μονοπωλήσει την προεδρική εξουσία».

Δεν «βλέπει» την ΕΕ να αίρει την υποχρέωση θεωρήσεων για τους τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ φέτος ο επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ. Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πρέπει πρώτα να απαντήσει στις ανησυχίες της ΕΕ για το θέμα των κανόνων δικαίου, είπε ο επίτροπος. «Και προς το παρόν, αυτό δεν φαίνεται να γίνεται» τόνισε.

Ανδρας με μαχαίρι και τσεκούρι επιτέθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε επιβάτες του περιφερειακού τρένου κοντά στο Βίρτσμπουργκ, στην Βαυαρία. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 20 τραυματίες, τρεις εκ των οποίων σοβαρά. Ένας 17χρονος Αφγανός είναι ο δράστης.

Ως λαϊκή απαίτηση, την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει παρουσιάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επαναφορά της θανατικής ποινής σε συνέντευξή του στο CNN. «Ο λαός πιστεύει ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να θανατωθούν. 'Γιατί να τους κρατήσω και να τους ταΐζω στις φυλακές για τα επόμενα χρόνια';

Αυτό λέει ο κόσμος» δηλώνει ο Ερντογάν και παραπέμπει στην Εθνοσυνέλευση. Παράλληλα αναφέρει ότι θα υποβληθεί εντός των ημερών στις ΗΠΑ επίσημο αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οικονομία: Η ατζέντα των εργασιακών θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Τη Δευτέρα, ο  υπουργός Εργασίας συναντήθηκε εκτάκτως με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συμφωνίας για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου εν όψει της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Στην online διασύνδεση του Μητρώου Φορολογούμενων με τα στοιχεία του Εθνικού Δημοτολογίου προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι οι διασταυρώσεις στοιχείων των φορολογουμένων, προκειμένου να εντοπίζονται περιπτώσεις δηλώσεων ψευδών στοιχείων ή ψεύτικων φορολογικών προφίλ.

Εντός της εβδομάδας θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τη Rosco ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Στέργιος Πιτσιόρλας. Ο ίδιος ανέφερε ότι σήμερα, Τρίτη, θα υπογραφεί η νέα τροποποιημένη σύμβαση για το Ελληνικό. Εμφανίστηκε, δε, αισιόδοξος ότι ο στόχος των 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις εντός του 2016 θα επιτευχθεί.

Αθλητισμός:Την παραμονή του στο διοικητικό «τιμόνι» του Ηρακλή γνωστοποίησε τη Δευτέρα, με μακροσκελή ανακοίνωσή του, ο Σπύρος Παπαθανασάκης. Ο ιδιοκτήτης του «Γηραιού», παρά τα προβλήματα σε οικονομικό και οργανωτικό επίπεδο της ΠΑΕ το τελευταίο διάστημα, υποστήριξε ότι ο σύλλογος λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα και πως, πέραν όλων των άλλων, θα ανανεωθεί και η συνεργασία με τον Σάββα Κωφίδη.

Οι Άλαν Πουλίδο και Τσόρι Ντομίνγκες δεν πήραν μέρος στην προπόνηση του Ολυμπιακού τη Δευτέρα αφού και οι δύο αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο γόνατο. Πάντως, στο ιατρικό επιτελείο των “ερυθρόλευκων” δεν ανησυχούν για την κατάσταση των δύο παικτών και αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας να μπουν σε κανονικούς ρυθμούς εκγύμνασης.

Με πρωταγωνιστή τον Λούκας Βιγιαφάνιες, που πέτυχε 2 γκολ, ο Παναθηναϊκός συνέτριψε με 6-1 τον Άρη Λεμεσού σε φιλικό παιχνίδι προπονητικού χαρακτήρα που έγινε στο Κορωπί. Παρά το γεγονός ότι ο Αντρέα Στραματσόνι χρησιμοποίησε αρκετούς αναπληρωματικούς, αλλά και νεαρούς παίκτες, οι «πράσινοι» έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στην επίθεση.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: