11 Ιουλίου, 2016

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

 

Όπως είναι φυσικό η Ρωσία δε θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητες τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στη Βαρσοβία. Η απάντηση ήταν σκληρή καθώς ειπώθηκαν εκφράσεις όπως «….δαιμονοποιήσει τη Μόσχα…» και να «περιορίσει» μία «ανύπαρκτη απειλή από την Ανατολή».

Οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επικύρωσαν, με το κλείσιμο της Συνόδου, την ανάπτυξη τεσσάρων πολυεθνικών ταγμάτων στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία για την αποτροπή μελλοντικών ρωσικών προκλήσεων, υπό τη σκιά της κρίσης στην Ουκρανία.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, η Μόσχα δεν συνιστά πραγματική απειλή για τα ανατολικά μέλη του NATO.

Φροντίζει μάλιστα να καταγγείλει  πως οι κινήσεις της Συμμαχίας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία προσπάθεια απόκρυψης του «καταστροφικού ρόλου» που διαδραματίζει στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Η Ρωσίδα διπλωμάτης επισημαίνει δηκτικά πως η Δύση επιμένει να αγνοεί τους κινδύνους που προκύπτουν για ολόκληρο το σύστημα ευρω-ατλαντικής ασφάλειας, λόγω των «εσκεμμένων προσπαθειών» της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών να αλλάξουν τη σημερινή ισορροπία δυνάμεων.

Τονίζουμε ότι το  μήνυμα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έρχεται τρεις ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου NATO-Ρωσίας, του επίσημου οργάνου επαφών μεταξύ των δύο ψυχροπολεμικών εχθρών, που είναι προγραμματισμένο να συνέλθει την Τετάρτη.

Στην ανακοίνωσή της δε, η κ. Ζαχάροβα σημειώνει πως η ρωσική πλευρά θα ζητήσει εξηγήσεις για τα σχέδια του NATO, αλλά και για την πρωτοβουλία της Φινλανδίας να βελτιώσει την αεράμυνα πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: