29 Ιουλίου, 2016

ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

 

Στην τελική φάση βρίσκεται η διαδικασία για τη λειτουργία στην Αλεξανδρούπολη επίτιμου προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε σχετική αναφορά του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Τη συγκατάθεση για την ίδρυση του προξενείου έχει ήδη δώσει ο υπουργός Εξωτερικών, κάτι για το οποίο έχει ενημερωθεί επισήμως η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα που έχει υποβάλει και το σχετικό αίτημα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ίδρυσης του επίτιμου προξενείου.

Μοναδική εκκρεμότητα, όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. Κοτζιά στο Νίκο Νικολόπουλο, αποτελεί πλέον η εύρεση του κατάλληλου προσώπου, το οποίο θα αναλάβει τα καθήκοντα του επίτιμου προξένου. 

ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ;  
Οι ιστορικοί δεσμοί της Αλεξανδρούπολης με την Ρωσία, ημέρα με την ημέρα, ενδυναμώνονται. Όμως αδικαιολόγητη χαρακτηρίζεται η καθυστέρηση, όχι μόνο της λειτουργίας της Ρωσικής Τράπεζας, αλλά και της ίδρυσης του Υποπροξενείου στην περιοχή.

Πέρα από τις δράσεις του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, κάθε τόσο επισκέπτονται την Θράκη, άνθρωποι του Αμερικανικού Προξενείου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από άλλες χώρες, κράτη μέλη της Ε.Ε. Τι είναι αυτό που κεντρίζει άραγε το ενδιαφέρον τους; Ο χρυσός, το ουράνιο και άλλα πολύτιμα μέταλλα της Θράκης; Ή μήπως τα πετρέλαια που αναβλύζουν στην βραχονησίδα “Ζουράφα”, που εμείς την ξέρουμε ως “Λαδόξερα”;


Συμβαίνει όμως και μια άλλη υπερδύναμη να μπαίνει στο παιχνίδι της στρατηγικής σκακιέρας. Και αυτή είναι η Ρωσία. Με την οποία υπενθυμίζουμε πως οι σχέσεις αυτής της πόλης, της Αλεξανδρούπολης, χρονολογούνται από πολύ παλιά. Μηχανικοί του Ρώσικου Στρατού χάραξαν τα σχέδια της πόλεως. Δικά τους είναι τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου. Ρώσοι στρατιώτες είναι θαμμένοι στην Αλεξανδρούπολη.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επιλογή της Αλεξανδρούπολης για την ίδρυση του τρίτου καταστήματος (μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη) της Ρωσικής Τράπεζας KEDR BANK. Συμβαίνει όμως το εξής παράδοξο: Η άδεια ίδρυσης και λειτουργία της Τράπεζας αυτής αδικαιολόγητα καθυστερεί να δοθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση. 

Το ίδιο παράδοξη και ανερμήνευτη κρίνεται η καθυστέρηση, από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών, να εγκρίνει την λειτουργία Υποπροξενείου της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιος δεν θέλει Ρωσικό Προξενείο στην Αλεξανδρούπολη; Οι διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί μέχρι τώρα είναι, ότι το Προεδρικό Διάταγμα είναι έτοιμο και μένει μόνο η υπογραφή του. Προς τι η καθυστέρηση; (Ελεύθερη Θράκη)
 



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: