06 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Αυξημένη είναι η κίνηση, από νωρίς το πρωί, στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά, λόγω της απεργίας των εργαζομένων σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και προαστιακό.

Οι εργαζόμενοι στο τραμ πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 14:00. Στη Φρανκφούρτη θα βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Πρόκειται για μια συνάντηση που το οικονομικό επιτελείο της Συγγρού, προετοίμαζε εδώ και καιρό, καθώς για πρώτη φορά ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναλύσει στον κεντρικό τραπεζίτη την πρότασή του κόμματός του για ρυθμούς ανάπτυξης έως 4% και πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης έξω από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αντιδρώντας στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ.

Η κινητοποίηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στα μέσα σταθερής τροχιάς. Κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους της Αθήνας. Τουλάχιστον 18.500 μόρια θα χρειαστούν φέτος για το ξεκλείδωμα της τελευταίας σε βάσεις ιατρικής σχολής, ενώ στις νομικές σχολές της χώρας η είσοδος θα απαιτεί τουλάχιστον 17.500 μόρια.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων για την κλιμάκωση των μορίων εισαγωγής των υποψηφίων που διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Για πολιτικό καύσωνα μέσα στον Ιούλιο προετοιμάζεται η ΝΔ, καθώς οι αποκαλύψεις για το Σχέδιο Β' του Γιάνη Βαρουφάκη και τα όσα διαδραματίζονταν το 2015 άνοιξαν νέο πεδίο σύγκρουσης με την κυβέρνηση.

Κόσμος: Διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχει προκαλέσει στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ νέο περιστατικό θανάσιμου πυροβολισμού αφροαμερικανού από αστυνομικούς. Η μοιραία συνάντηση του υπόπτου, του Άλτον Στέρλινγκ, με την αστυνομία καταγράφηκε σε βίντεο που έχει διαδοθεί στο Διαδίκτυο.

Η αστυνομία εξετάζει τις συνθήκες του περιστατικού. Την θέση της για δημοψήφισμα εξόδου της Γαλλίας από την ΕΕ επαναλαμβάνει η Μαρίν Λεπέν, υπερθεματίζοντας μάλιστα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα -και λέγοντας ότι... δεν πρέπει να «μένουμε πολύ στα τεχνικά» του πώς θα γινόταν ένα FRexit. 

Παράλληλα, εκφράζει την υποστήριξή της στον Ντόναλντ Τραμπ για το Λευκό Οίκο, χαρακτηρίζοντάς τον «ελεύθερο άνθρωπο». Η Χίλαρι Κλίντον διευρύνει το προβάδισμά της επί Ντόναλντ Τραμπ και εμφανίζεται 13 μονάδες μπροστά σε νέα δημοσκόπηση, την ώρα που βάζει στον αγώνα και τον Μπαράκ Ομπάμα.  Στην εκστρατεία κυριαρχεί αυτή την στιγμή το ζήτημα των e-mail της τέως ΥΠΕΞ, με τον Τραμπ να αντιδρά έντονα στην «επιείκια» που έδειξε το FBI λέγοντας πως το «σύστημα είναι στημένο». 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέκυψε σε πιέσεις να παραχωρήσει στα εθνικά κοινοβούλια των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δικαίωμα να επικυρώσουν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά - απόφαση που έχει σκοπό να κατευνάσει ανησυχίες της κοινής γνώμης (ειδικά με την αρκετά μεγαλύτερη συμφωνία TTIP) και μάλιστα στη συγκυρία μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

Σε δυσθεώρητα ύψη ανεβαίνει ο απολογισμός της επίθεσης στη Βαγδάτη το Σαββατοκύριακο, μερικές ημέρες πριν τη λήξη του Ραμαζανιού, φτάνοντας πλέον τους 250 νεκρούς -το χειρότερο πλήγμα επί ιρακινού εδάφους μετά τον πόλεμο του 2003. Πίσω από την επίθεση βρισκόταν η ISIS και στόχος της οργάνωσης ήταν, όπως σχεδόν πάντοτε στο Ιράκ, η σιιτική κοινότητα.

Οικονομία: Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι ενδιαφερόμενες πλευρές στην υπόθεση του Μαρινόπουλου, με στόχο να βρεθεί άμεσα λύση. Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του Μαρινόπουλου, της Σκλαβενίτης και των τραπεζών για ένα ενδεχόμενο deal διάσωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Σκλαβενίτης έχει ξεκινήσει ήδη το due diligence (οικονομικό, νομικό και φορολογικό έλεγχο) για την εταιρία. Τρία βήματα για λιγότερους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Μεταξύ άλλων, το χρήμα που θα μπαίνει στις τράπεζες προερχόμενο από τα στρώματα, τις θυρίδες κ.λπ. θα θεωρηθεί νέο χρήμα, όπως κι αυτό που έρχεται από τράπεζες εξωτερικού, και δεν θα υφίσταται περιορισμούς.

Κρίνεται σήμερα, Τετάρτη, η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αν έως το απόγευμα, οπότε και εκπνέει ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ, εμφανιστεί έστω και ένας από τους φερόμενους ως διεκδικητές - Ιταλικοί και Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι -, η εταιρεία θα παραμείνει όρθια.

Αθλητισμός:Παρελθόν από τον πάγκο της Βέροιας αποτελεί ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε για την απόφασή του τη διοίκηση. Λόγος της αποχώρησης του νεαρού τεχνικού είναι η διαφωνία σε θέματα που αφορούν την ομάδα, με την αποχώρηση του Ζήση Βρύζα να είναι ένα από αυτά.

Για το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας αναχωρεί ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» θα συνεχίσουν το χτίσιμο της νέας ομάδας στο Βέλγιο και στην τελευταία προπόνηση στο Ρέντη ο Βίκτορ Σάντσεθ ανακοίνωσε την αποστολή. Σε σχέση με την Αυστρία ο τεχνικός των Πειραιωτών έκοψε 4 ποδοσφαιριστές.

Πρόκειται για τους Γιάννη Γιαννιώτα, Μανώλη Μπέρτo, Δημήτρη Γούτα και Μάικλ Ολαϊτάν, οι οποίοι δεν θα ταξιδέψουν την Τρίτη για το Βέλγιο. Κανονικά συμπεριλήφθηκε στην αποστολή το νέο μεταγραφικό απόκτημα των πρωταθλητών Ελλάδας, Αλμπέρτο Ντε λα Μπέγια.

Την παραχώρηση του Θέσαρ Αρθο στην Καϊράτ Αλμάτι ανακοίνωσε η ΑΕΚ. Ο Ισπανός αποχώρησε χθες από την προετοιμασία της ομάδας, προκειμένου να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τον σύλλογο του Καζακστάν.

Το βράδυ της Τρίτης η μεταγραφή ολοκληρώθηκε και ο 28χρονος φεύγει από την Ενωση μετά από 10 μήνες στους οποίους αγωνίστηκε σε 19 ματς πρωταθλήματος. Η καλύτερη ανάμνησή του είναι ασφαλώς η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας, με τη νίκη 2-1 επί του Ολυμπιακού στον τελικό, όπου ήταν βασικός.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: