05 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τις μεταθέσεις Γενικής Εκπαίδευσης από περιοχή σε περιοχή ανήλθαν σε 4.056.

Από αυτές, ικανοποιήθηκαν οι 356 (ποσοστό 8,78%).Ρήξη στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει προκαλέσει η κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο, αφού το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να την καταψηφίσει, ενώ η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε πως θα την στηρίξει. Διπλάσιος είναι ο ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται τα προϊόντα σε ένα τυπικό καλάθι σουπερ μάρκετ στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.  

Την ίδια ώρα που σε άλλες χώρες ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας κυμαίνεται από 0% έως και 10% και για τα βασικά αγαθά που αγοράζουν καθημερινά τα νοικοκυριά. Οι έλληνες καταναλωτές είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν έως και 24% και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που η αγοραστική τους δύναμη έχει μειωθεί δραματικά.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα έχει την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη γερμανική πόλη από το Λονδίνο, όπου ήδη βρίσκεται για σειρά επαφών με οικονομικούς παράγοντες και διαχειριστές κεφαλαίων, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων.

Από τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ, θα γίνει δεκτός ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο. Ο πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην πλατεία Τιεν Αν Μεν και το απόγευμα θα αναχωρήσει για τη Σαγκάη.

Κόσμος: Δεν κατάφεραν να περάσουν το τείχος των Γάλλων και αποκλείστηκαν από τις επόμενες φάσεις στο Euro, όμως οι παίκτες της εθνικής της Ισλανδίας έδωσαν την καλύτερη εμφάνιση της χώρας σε διεθνή ποδοσφαιρική διοργάνωση, μάγεψαν τους φιλάθλους όλης της Ευρώπης και έτυχαν ανάλογης υποδοχής γυρίζοντας στο Ρέικιαβικ: Οι Ισλανδοί τους καλωσόρισαν σπίτι με πανηγυρισμούς για το... τελευταίο «Χου».

Σε ισχύ θέτει η Ουγγαρία νέο αυστηρότερο κανονισμό στο πλαίσιο του προσφυγικού και θα απευλαύνει άμεσα, χωρίς καμία διαδικασία, όποιον πρόσφυγα εντοπίζεται σε ακτίνα οκτώ χιλιομέτρων από τα σύνορά της. Οι πρόσφυγες θα στέλνονται σε «κέντρα τράνζιτ», που τυπικά βρίσκονται εκτός της ουγγρικής επικράτειας. Φέτος, έχουν εντοπιστεί 17.351 πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν χωρίς άδεια μέσα στην Ουγγαρία.

Με την Τερέζα Μέι να έχει μέχρι στιγμής την στήριξη του μεγαλύτερου μέρους των βουλευτών των βρετανών Συντηρητικών ξεκινούν οι μακρόσυρτες διαδικασίες για την ανάδειξη του επόμενου αρχηγού του κόμματος και, κατ' επέκταση, του πρωθυπουργού. Απέναντι στην Μέι βρίσκεται ο Μάικλ Γκόουβ ως «μεγάλο όνομα» του Brexit, όμως ο Μπόρις Τζόνσον -που τελικά δεν βγήκε μπροστά στον αγώνα- έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Αντρέα Λίντσομ.

Συντονισμένες, και με την ίδια μέθοδο, φαίνεται πως ήταν οι επιθέσεις καμικάζι σε τρεις πόλεις το ίδιο 24ωρο στη Σαουδική Αραβία, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ένστολους. Τα περιστατικά, και μάλιστα με στόχο τεμένη την περίοδο πριν τη λήξη του Ραμαζανιού, εντείνουν την ανησυχία στο βασίλειο κυρίως για το ενδεχόμενο η ISIS να προσπαθεί να επεκτείνει την παρουσία της -έστω κι αν οι επιθέσεις είναι ακόμη «ορφανές».

Έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο Τέμενος του Προφήτη στη Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας, το δεύτερο πιο ιερό τέμενος για το Ισλάμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, βομβιστής καμικάζι ανατινάχθηκε την τελευταία ημέρα του Ραμαζανίου σε πάρκινγκ κοντά στο τέμενος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Οικονομία:Σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι αλλά και υπέρβαση από τον στόχο του προϋπολογισμού παρουσίασαν τα καθαρά φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο. Παράλληλα και το εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2016 τα έσοδα στις ΔΟΥ υπερέβησαν τον στόχο του προϋπολογισμού.

Οι νέες αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα που αναμένεται να προκαλέσουν περαιτέρω μείωση στην κατανάλωση δημιουργούν ανησυχία στην αγορά, ειδικά μετά το αίτημα υπαγωγής της Jetoil στο άρθρο 99. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο ακόμη περιπτώσεις μικρότερων εταιριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Φραγμό στην απασχόληση των συνταξιούχων βάζει ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ πενταπλασιάζει και την εξαγορά πλασματικών ετών, εκτός από τις περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα.

Αθλητισμός:Ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού είναι από τη Δευτέρα ο Νούνο Ρέις, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα, πέρασε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την «πράσινη» ΠΑΕ.

Παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται για την ΑΕΚ ο Θέσαρ Αρθο, που έφυγε σήμερα από το Κίελτσε. Η επίσημη εκδοχή από την ΠΑΕ είναι ότι ο Ισπανός επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους. Όμως, όλα δείχνουν πως έχει πρόταση από άλλο σύλλογο και πήρε άδεια για να διαπραγματευτεί.

Ο Αλμπέρτο Ντε Λα Μπέγια βρίσκεται στην Αθήνα από το απόγευμα της Δευτέρας, προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, να υπογράψει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό και να τεθεί στην διάθεση του Βίκτορ Σάντσεθ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: