10 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Συνολικά 129 προσαγωγές και 58 συλλήψεις για διάφορα αδικήματα πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης και στους πέντε νομούς της Πελοποννήσου. Σε ύφεση, χωρίς ενεργό μέτωπο, είναι η φωτιά που ξέσπασε την Παρασκευή στη Σάμο, έπειτα από την τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, του Στρατού και εθελοντών.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις, υπό το φόβο αναζωπυρώσεων. Στη σύλληψη δύο ατόμων, για εμπρησμό από αμέλεια, προχώρησαν οι αρχές.  Λεπτομέρειες για όσα προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, αλλά και τα όσα διαδραματίστηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, αλλά και την επομένη, 6 Ιουλίου, στο ιστορικό Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής.

Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε το Σάββατο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Βαρσοβία της Πολωνίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και το θέμα του χρέους, την απόφαση για Brexit, το προσφυγικό, αλλά και θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

Δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην Πελοπόννησο, τέθηκαν όμως γρήγορα υπό έλεγχο. Η πρώτη φωτιά ξέσπασε στα Ροζενά Ευρωστίνης στην Κορινθία, η δεύτερη στην Τακτικούπολη Μεθάνων.

Κόσμος:Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι απέλασαν δύο ρώσους αξιωματούχους, έπειτα από επίθεση που δέχτηκε αμερικανός διπλωμάτης τον Ιούνιο στη Μόσχα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απέλασε κι αυτή δύο αμερικανούς διπλωμάτες. Η ένταση κλιμακώνεται με τις απελάσεις τη στιγμή που το ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας, αποφάσισε να αναπτυχθούν πολυεθνικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία για την αποτροπή οποιασδήποτε επιθετικής ενέργειας της Ρωσίας.

Με μία μακροσκελή αναφορά στο μακελειό στο Ντάλας ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ήταν η τελευταία Σύνοδος της Συμμαχίας με τη συμμετοχή του Ομπάμα, καθώς ολοκληρώνεται η θητεία του στον Λευκό Οίκο. «Η Αμερική δεν είναι διχασμένη» διεμήνυσε, ενώ από την παρέμβασή του δεν έλειψαν οι βολές προς τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα θα ταξιδέψει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο Ντάλας, σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τις εντάσεις μεταξύ αστυνομικών και Αφροαμερικανών. Ένας Ισπανός έχασε την ζωή του και άλλοι δύο άνδρες, ανάμεσά τους ένας Ιάπωνας, τραυματίστηκαν στη διάρκεια ταυροδρομιών στο φεστιβάλ Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα.

Στην σταθερή κοινή θέση και στην κοινή δράση των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για την διασφάλιση της υπεράσπισης των εδαφών, πληθυσμών και κοινών αξιών τους, αναφέρεται η αποτελούμενη από 13 σημεία Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία. Σε ότι αφορά τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, η Συμμαχία δηλώνει την ετοιμότητά της για οποιαδήποτε επιπλέον συμβολή.

Οικονομία:Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζακ Λιου θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με ομολόγους και να συζητήσει την ανάγκη προώθησης της ανάπτυξης και της σταθερότητας, έπειτα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία για αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπαράζ ελέγχων -πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα- για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής υλοποιεί η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων από τις αρχές Ιουλίου έως και τέλη Σεπτεμβρίου σε όλη την επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση σε τουριστικές περιοχές.

Μαζικά φεύγουν πλέον τα κατασχετήρια από ΔΟΥ και Ταμεία. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το μέσο ποσό που εισέπραξε το Δημόσιο από τις κατασχέσεις των λογαριασμών το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι 530 ευρώ, καθώς από 151.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το ποσό που μπήκε στα ταμεία της Εφορίας είναι μόλις 80 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός: Δεν έμεινε στα λόγια ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής ως προς την απόφασή του να βάλει τέλος στο δανεισμό ποδοσφαιριστών μεταξύ των ΠΑΕ της Super League. 

Η σχετική διάταξη συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο του νέου αθλητικού νόμου και απεστάλη τόσο στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) όσο και στις Ομοσπονδίες. Πριν από αρκετούς μήνες ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε προαναγγείλει την απόφασή του, η οποία υλοποιείται άμεσα δια νόμου. Πλέον, απομένει η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή πριν την ψήφισή του νέου αθλητικού νόμου.

Η ώρα του μεγάλου τελικού έφτασε. Πορτογαλία και Γαλλία θα κονταροχτυπηθούν για την κατάκτηση του πολύτιμου τροπαίου. Από τη μία ο σούπερ σταρ Ρονάλντο, αλλά και ο «δικός» μας Φερνάντο Σάντος και από την άλλη οι οικοδεσπότες Γάλλοι, με τον Γκριεζμάν να είναι σε εξαιρετική κατάσταση και να έχει πετύχει στη διοργάνωση έξι τέρματα, διπλάσια από όσα πετύχει ο Ρονάλντο.

Με γκολ των Μάνταλου (65΄) και Αραβίδη (74΄), η ΑΕΚ επικράτησε με 2-0 της Κορόνα Κιέλτσε, στη δεύτερη φιλική αναμέτρησή της, επί πολωνικού εδάφους. Οι παίκτες του Τιμούρ Κετσπάγια παρουσίασαν εξαιρετική αγωνιστική εικόνα στο β΄ μέρος, απέναντι σε μία ομάδα που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας της, αφού σε 8 ημέρες είναι προγραμματισμένη η πρεμιέρα του πολωνικού πρωταθλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: