23 Ιουλίου, 2016

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ

 

Η Τουρκία βρίσκεται σε δεινή θέση. Ο λόγος; Η ουσιαστική κατάρρευση του στρατού της. Μέχρι τώρα ο στρατός είχε τα εξής μέτωπα. Κουρδικό στα εδάφη της Τουρκίας, συγκρούσεις στα σύνορα με Ιράκ και Συρία και εμπλοκή με το ISIS.

Δεν ξεχνάμε επίσης την προσπάθεια καταπολέμησης των τρομοκρατικών χτυπημάτων εντός τουρκικού εδάφους, που ο στρατός συνέδραμε την αστυνομία. Αυτή τη στιγμή λοιπόν τι γίνεται; 

Ο στρατός ξηλώνεται από πάνω μέχρι κάτω. Βλέπεται ομάδες από τρία διαφορετικά σώματα στρατού: το 1ο Σώμα Στρατού, το 2ο και το 3ο είχαν συμμετοχή στο πραξικόπημα. Στη συνωμοσία συμμετείχαν επίσης και μονάδες της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Στις 15 Ιουλίου, οι οργανωτές του πραξικοπήματος κινητοποίησαν μονάδες της αεροπορίας και μονάδες τεθωρακισμένων σε μια συντονισμένη αιφνιδιαστική επιχείρηση, την ώρα που ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν σε διακοπές στη νοτιοδυτική πόλη Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ).

Πολλοί από τους επικεφαλής του πραξικοπήματος φέρονται να έχουν σχέσεις με το κίνημα, περιλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ, του σμήναρχου Μουχαρέμ Κοσέ και του γαμπρού του Οζτούρκ, του πιλότου ελικοπτέρων Χαλκάν Καρακούς. Πέραν των περισσοτέρων από 2.800 στρατιωτών, η τουρκική κυβέρνηση έχει συλλάβει υψηλόβαθμους ενεργούς αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων.

Έχουν συλληφθεί ο διοικητής της 2ης Στρατιάς, στρατηγός Αντέμ Χουντουτί, ο υποδιοικητής της 2ης Στρατιάς και διοικητής της Φρουράς Μαλάτειας Αβνί Ανγκούν και ο διοικητής της 3ης Στρατιάς Ερντάλ Οζτούρκ. Όλα αυτά τι σημαίνουν; το αξιόμαχο και το ηθικό του στρατού είναι στα Τάρταρα. 

Η σύλληψη και φυλάκιση αρχηγών μαχών καθώς και επιμελητών και στελεχών της στρατιωτικής αλυσίδας εφοδιασμού θα αυξήσει την έλλειψη οργάνωσης και θα προκαλέσει σύγχυση στον στρατό. 

Θα υπάρξει σύγχυση με τα προγράμματα εκπαίδευσης, καθώς θα αναβληθούν ή θα ακυρωθούν ασκήσεις ρουτίνας. Η δυσπιστία θα εξαπλωθεί. Ο σχεδιασμός στρατιωτικών επιχειρήσεων θα γίνει πιο δύσκολος καθώς η κυβέρνηση θα προχωρά σε μεταρρυθμίσεις στις δομές διοίκησης και ελέγχου.

Η κυβέρνηση μπορεί να προσπαθήσει να βελτιώσει κάποια από αυτά τα προβλήματα, επαναφέροντας στρατιωτικό προσωπικό όμως αυτό δεν θα γίνει γρήγορα. Με λίγα λόγια η Τουρκία θα χρειαστεί χρόνο για να συνέλθει, αν το καταφέρει, υπό το αξίωμα πως δεν θα έχουμε νέες αντιδράσεις κατά του Ερντογάν…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: