18 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται από αύριο, Τρίτη, η μάχη για τον νέο εκλογικό νόμο. Αν και η αριθμητική δείχνει πως δύσκολα θα συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από την επόμενη αναμέτρηση, ο πρωθυπουργός θα κάνει μια ύστατη προσπάθεια, καθώς η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι ίσως καταφέρει να εξασφαλίσει τις 3 ψήφους που υπολείπονται. Την Τετάρτη θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία.

Στο δικαστήριο Αλεξανδρούπολης οδηγούνται, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, οι οκτώ συλληφθέντες τούρκοι στρατιωτικοί, που κατέφυγαν στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Στη συνέχεια οι «8» θα παρουσιαστούν στην επιτροπή ασύλου για να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος που υπέβαλαν για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο εκτυλίσσεται μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, έπειτα από την προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη των οκτώ τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν άσυλο και συνελήφθησαν με κατηγορίες για είσοδο στο ελληνικό FIR χωρίς άδεια. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να επιλεγεί διαδικασία fast track για την έκδοση των αξιωματικών που εμπλέχθηκαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα, Δευτέρα, στις 11:00, με εκπροσώπους των Ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδος, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και της Ένωσης  Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο τούρκος ομόλογός του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Κατά τη συνομιλία τους, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στον τούρκο πρωθυπουργό την στήριξη της Ελλάδας στη Δημοκρατία, τη συνταγματική νομιμότητα και την εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία.

Κόσμος:Σε πόλεις και απομακρυσμένες περιοχές συνεχίζονται οι έρευνες των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας για τον εντοπισμό αξιωματικών και στρατιωτών που πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δηλώνει ότι μερικοί αξιωματικοί που συμμετείχαν στην προσπάθεια του πραξικοπήματος έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Η κατάσταση στην Τουρκία υπό τη σκιά της αποτυχημένης απόπειρας του πραξικοπήματος και το ζήτημα της τρομοκρατίας μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας θα βρεθούν στο επίκεντρο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συναντώνται στις Βρυξέλλες. Απαράδεκτη η επαναφορά της θανατικής ποινής δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας. Νωρίτερα, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι θα συναντήσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για δύο ώρες.

Σκληρή κριτική στην γαλλική κυβέρνηση ασκεί ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεση στη Νίκαια, κατηγορώντας την ότι δεν κάνει αρκετά για την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της. «Η Δημοκρατία δεν πρέπει να είναι αδύναμη» είπε και τάχθηκε υπέρ της λήψης αυστηρότερων μέτρων για την πάταξη της τρομοκρατίας.

Παρασημοφορημένος πρώην λοχίας των αμερικάνων πεζοναυτών που είχε υπηρετήσει και στο Ιράκ είναι ο ένοπλος που σκότωσε τρεις αστυνομικούς και τραυμάτισε άλλους τρεις στο Μπατόν Ρουζ της Λουζιάνας και ο οποίος ταυτοποιήθηκε από τις αμερικανικές αρχές ως ο δράστης της νέας αιματηρής επίθεσης. Πρόκειται για τον 29χρονο Αφροαμερικανό Γκάβιν Γιουτζίν Λονγκ, ο οποίος καταγόταν από το Κάνσας του Μιζούρι.  

Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν κι άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, όταν δέχθηκαν πυροβολισμούς κοντά στο αστυνομικό τμήμα του Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα στις ΗΠΑ. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως μοναδικός δράστης της επίθεσης είναι ένας ο άνδρας που έπεσε νεκρός στη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών.

Το περιστατικό γεννά φόβους για αναζωπύρωση των φυλετικών συγκρούσεων, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν προχωρήσει σε διάγγελμα, δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου».

Οικονομία:Συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, στην Αθήνα, η Διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, η οποία έχει αναλάβει να εκδώσει πόρισμα, που θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα θα ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φαινόμενα θερμοπληξίας προκαλούν σε εκατομμύρια φορολογουμένους τα εκκαθαριστικά της Εφορίας, με τον μέσο φόρο των χρεωστικών σημειωμάτων να διαμορφώνεται σε 1.514 ευρώ έναντι 1.310 πέρυσι. Σήμερα, τελευταία ημέρα υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Σε επιβεβλημένη αναθεώρηση του σχεδίου αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας θα πρέπει να προχωρήσει τους αμέσως επόμενους μήνες το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ο στόχος για έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ το 2016 από αποκρατικοποιήσεις κρίνεται, υπό τις παρούσες συνθήκες, ανέφικτος.

Αθλητισμός: Φιλική ήττα με 1-2 γνώρισε ο Πλατανιάς από την Πιρίν στο πρώτο τεστ που έδωσε στο Πράβετς της Βουλγαρίας. Ο τεχνικός της κρητικής ομάδας, Γιώργος Παράσχος, χρησιμοποίησε τους 23 από τους 26 παίκτες που έχει μαζί του στη γειτονική χώρα κι έβγαλε τα πρώτα του συμπεράσματα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται από την έναρξη της προετοιμασίας.

Ξαφνικό πρόβλημα προέκυψε στον Παναθηναϊκό εν όψει του πρώτου αγώνα του Γ' προκριματικού γύρου του Europa League με την ΑΪΚ ή τη Γιουρόπα. Λόγω ενοχλήσεων που ένιωσε στο δικέφαλο ο Λούκας Βιγιαφάνες αποχώρησε από την προπόνηση των «πρασίνων» και η συμμετοχή του στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς του «τριφυλλιού» για τη νέα σεζόν καθίσταται αμφίβολη.

Παρελθόν πρόκειται να αποτελέσει για τον ΠΑΟΚ, ο Ρόμπερτ Μακ, όπως όλα δείχνουν. Ύστερα από δύο χρόνια παρουσίας ο «δικέφαλος» έχει προτάσεις για τον Σλοβάκο που ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με το metrosport έχει συμφωνήσει για την πώληση του.




Δεν υπάρχουν σχόλια: