27 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Αρχίζει σήμερα, Τετάρτη, όπως έχει προγραμματιστεί, η διαδικασία των συνεντεύξεων για τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς από την Υπηρεσία Ασύλου στην Αθήνα.

Συνεδριάζει στη 1:30 μ.μ., το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων.

Απόντων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου διεξήχθη σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του αιτήματος της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015.

H πρόταση της ΝΔ απορρίφθηκε με ψήφους 96 υπέρ, 155 κατά και 22 «παρών». Σεισμός 3,6 βαθμών σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στον Αργοσαρωνικό, ανοιχτά της Αίγινας. Ο σεισμός, με εστιακό βάθος 5χλμ., έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

Κίνηση τακτικισμού χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά τη συζήτηση για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διαπραγμάτευση το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Κόσμος: Έρευνα διέταξε ο αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ για την μεταχείριση παιδιών υπό κράτηση, μετά την δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει φύλακες να χρησιμοποιούν δακρυγόνα σε έφηβους φυλακισμένους και να δένουν ένα μισόγυμνο παιδί, με το κεφάλι καλυμμένο σε κουκούλα, σε μια καρέκλα.

Το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου εξασφάλισε η Χίλαρι Κλίντον, η οποία αποτελεί πλέον την πρώτη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που ηγείται του ψηφοδελτίου μεγάλου κόμματος και διεκδικεί την προεδρία.

Οι γαλλικές Αρχές παρακολουθούσαν τον έναν από τους δύο δράστες της επίθεσης σε εκκλησία στη Ρουέν της Νορμανδίας, σύμφωνα με εισαγγελέα αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας. Ένας εκ των δραστών έχει ήδη ταυτοποιηθεί: πρόκειται για τον 18χρονο Αντέλ Κερμίς, ο οποίος προσπάθησε δύο φορές να ταξιδέψει στην Συρία.

Ο δράστης φορούσε μάλιστα ηλεκτρονικό βραχιολάκι, το οποίο ήταν μη ενεργό για πέντε ώρες την ημέρα. Ιστορία γράφει και επισήμως η Χίλαρι Κλίντον. Η αμερικανίδα πολιτικός θα λάβει το χρίσμα στο Συνέδριο των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ και θα γίνει η πρώτη γυναίκα υποψήφια για τον Λευκό Οίκο.

Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να «αντισταθούν» στον «πειρασμό να δώσουν (στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν όλα όσα θέλει», δηλαδή την έκδοσή του στην Τουρκία.

Οικονομία:Σε εφαρμογή τέθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου το νέο όριο αναλήψεων των 840 ευρώ ανά 15ήμερο, σύμφωνα με το ΦΕΚ χαλάρωσης των capital controls που είχε δημοσιευτεί λίγες ώρες νωρίτερα.

Παρά τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των καρτών στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, μετά το δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού και τη συνεπακόλουθη επιβολή των capital controls, η μέση αξία συναλλαγών ανά κάτοχο παρέμεινε σχεδόν στάσιμη.

Την εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ του 2016 προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή με την οποία ρυθμίζονται νομοθετικά οι σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για τον υπολογισμό του φόρου.

Το κόστος της διάταξης εξαίρεσης των αγροτεμαχίων ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ. Τι άλλο προβλέπεται στην τροπολογία.

Αθλητισμός:Με την ισοπαλία 1-1 που του δίνει μικρό προβάδισμα πρόκρισης «απέδρασε» ο ΠΑΟΚ από το Άμστερνταμ και πλέον κρατάει την τύχη του στα… πόδια του για πρόκριση στα πλέι οφ του Champions League, καθώς έχει τη ρεβάνς στην Τούμπα την επόμενη Τετάρτη. Το σκορ άνοιξε για τον «Δικέφαλο» στο 27' ο Κάμπος, ενώ για τους Ολλανδούς ισοφάρισε στο 58' ο Ντόλμπεργκ.

Πλέον, οι Θεσσαλονικείς καλούνται να κάνουν την υπέρβαση, καθώς και το 2010 είχαν φύγει με το 1-1 από το ίδιο γήπεδο, αλλά τότε αποκλείστηκαν με 3-3 στον επαναληπτικό. Χωρίς τους Ούγκο Αλμέιδα και Πατίτο θα ταξιδέψει η ΑΕΚ στην Γαλλία για το πρώτο αγώνα με την Σεντ Ετιέν (28/7, 22:00) για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League.

Ο τεχνικός της Ένωσης, Τιμούρ Κετσπάγια, έκρινε πως τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας του δεν είναι 100% έτοιμοι και έτσι έμειναν εκτός αποστολής. Οι δύο παίκτες θα παραμείνουν στην Αθήνα όπου θα ακολουθήσουν ατομικό πρόγραμμα προπόνησης. 

Ο προπονητής της Χάποελ Μπερ Σεβά, Μπαράκ Μπακχάρ, στην συνέντευξη Τύπου ενόψει του  σημερινού (27/7, 21:45) αγώνα με τον Ολυμπιακό στο "Γ.Καραϊσκάκης" για την Γ΄ προκριματικό γύρο του Champions League, υποστήριξε πως «…η ομάδα του έχει την ποιότητα να σταθεί με αξιοπρέπεια» ενώ απέφυγε να αποκαλύψει τα πλάνα του για την αρχική ενδεκάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: