26 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Για «προσχηματικές» και «ανούσιες διαδικασίες», στις οποίες δεν θα συμμετέχει, κάνει λόγο η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας τις προτάσεις του πρωθυπουργού για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Παράλληλα, μιλά για «κρεσέντο ανευθυνότητας και συνταγματικού λαϊκισμού» και κατηγορεί τον Αλ.Τσίπρα ότι επιλέγει «μια αέναη διαβούλευση» για να δραπετεύσει απ’ την σκληρή πραγματικότητα. Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου μετά την μεγάλη φωτιά στη Χίο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, Γ.Τούμπας μιλά για καταστροφή που ξεπερνά το 90% στα συγκεκριμένα χωριά. Σε ύφεση η φωτιά, ωστόσο παραμένει ο φόβος των αναζωπυρώσεων, καθώς οι εστίες είναι διάσπαρτες και η ένταση του ανέμου αλλάζει διαρκώς. 

Μαραθώνια και σε υψηλούς τόνους αναμένεται να είναι η συνεδρίαση στη Βουλή με θέμα το αίτημα της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου Μνημονίου, ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και της ύπαρξης του Plan Χ. 

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία αργά το βράδυ. Έντονο προβληματισμό προκαλούν στην ΕΛ.ΑΣ. Οι «προσκλήσεις για εκτελέσεις δικαστών», οι αναφορές στις δίκες επιχειρηματιών αλλά και του «Noor 1», του πλοίου που μετέφερε δύο τόνους ηρωίνης, οι επικλήσεις επιθέσεων της «Σέχτας Επαναστατών» εναντίον αστυνομικών.

Αλλά και δημοσιογράφων που περιέχονται στο τελευταίο συγκεντρωτικό, «απολογιστικό» κείμενο για την «υπόθεση Γοργοπόταμος» του ηγετικού μέλους της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» Χρήστου Τσάκαλου.

Τον δρόμο για την «τακτοποίηση» χιλιάδων αυθαιρέτων σε παράνομους δασικούς οικισμούς ανοίγει υπουργική απόφαση για τα κριτήρια προσδιορισμού των «οικιστικών πυκνώσεων», όπως κομψά χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος δασικές περιοχές που εδώ και δεκαετίες έχουν... τσιμεντωθεί με πληθώρα παράνομων κτισμάτων.

Κόσμος:Συγγνώμη ζήτησε η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) από τον γερουσιαστή, Μπέρνι Σάντερς, μετά τη διαρροή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, στα οποία υποδηλώνεται ότι η ηγεσία του κόμματος προσπάθησε να σαμποτάρει την προεδρική καμπάνια του Σάντερς. 

Την ίδια ώρα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε τους ισχυρισμούς του περιβάλλοντος της Χίλαρι Κλίντον ότι η Μόσχα ήταν πίσω από τις υποκλοπές. «Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω απρεπές λεξιλόγιο» δήλωσε.

Την αμερικανική πρόταση για στενότερη στρατιωτική συνεργασία στη Συρία συζητούν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ που συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης του Οργανισμού των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στο Λάος. 

Στην ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος της Τουρκίας συμφώνησαν τα πολιτικά κόμματα της χώρας, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σοκ στην Ιαπωνία όταν ένας 26χρονος άνδρας εισέβαλε σε κέντρο για άτομα με αναπηρίες και επιτέθηκε με μαχαίρι, σκοτώνοντας 19 άτομα και τραυματίζοντας 25. Ο δράστης, ο οποίος ήταν πρώην υπάλληλος του ιδρύματος συνελήφθη και φέρεται να είπε στην αστυνομία: «Θέλω να απαλλάξω αυτό τον κόσμο από τους ανάπηρους». 

«Ανειλικρινείς» χαρακτήρισε τους ευρωπαίους ηγέτες έναντι της Τουρκίας στο προσφυγικό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία. 

Σε ό,τι αφορά τη χώρα του, τόνισε ότι ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, ενώ υπεραμύνθηκε των απολύσεων δεκάδων χιλιάδων δημόσιων λειτουργών και υποστήριξε ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα αποτελέσει απόφαση του τουρκικού λαού και όχι του ιδίου, καθώς, όπως είπε, δεν είναι βασιλιάς για να αποφασίζει μόνος του.

Οικονομία:Αγνοείται η τύχη περισσοτέρων από 100.000 εταιρείες που ενώ έχουν κλείσει εδώ και χρόνια, εντούτοις η διακοπή της δραστηριότητάς τους δεν είναι καταγεγραμμένη πουθενά επίσημα. Έτσι, καλούνται να πληρώσουν μια σειρά από παράβολα και τέλη...

Σε δημοσιοποίηση των νέων stress tests των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης ετοιμάζεται να προχωρήσει το βράδυ της Παρασκευής 29 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Πρόκειται για τεστ που θα δείξουν πόσο ισχυρές είναι 51 από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες απέναντι σε νέα οικονομικά σοκ τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν.

Με σχήμα - συνεργασία κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά για το Hilton η ΤΕΜΕΣ και η τουρκική Dogus Holdings, χθες το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμευτική προσφορά για το ξενοδοχείο κατέθεσε ένα ακόμα σχήμα, του κ. Γιάννη Δασκαλαντωνάκη με το αμερικανικό επενδυτικό fund Lone Star.

Αθλητισμός:Στο δυναμικό της Στόουκ Σίτι ανήκει ο Ουαλός διεθνής μέσος, Τζο Άλεν. Ο πρώην παίκτης της Λίβερπουλ υπέγραψε για 5 χρόνια, αφού προηγουμένως η ομάδα του Μερσεϊσάιντ αποδέχτηκε την πρόταση των 13 εκ. λιρών που κατέθεσε η Στόουκ κι ενώ ακόμη είχε ένα ακόμη χρόνο συμβόλαιο με τους «κόκκινους».

Αποφεύγοντας να αποκαλύψει τα αγωνιστικά πλάνα του και καθιστώντας σαφές πως ο στόχος της ομάδας είναι «Να παίξουμε έξυπνα και να πάρουμε το αποτέλεσμα που θα μας δώσει συνέχεια και θα μας επιτρέψει να πάρουμε την πρόκριση στο δεύτερο παιχνίδι.

Όπου θα κριθούν όλα», τοποθετήθηκε ο Βλάνταν Ιβιτς για την αναμέτρηση, του τρίτου προκριματικού γύρου του Champions League, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Αγιαξ. Χωρίς τον Γιάννη Μανιάτη πραγματοποιήθηκε η προπόνηση της Δευτέρας για τον Ολυμπιακό. 

Ο προπονητής των «ερυθρόλευκων», Βίκτορ Σάντσεθ, διέκρινε σημάδια κόπωσης στον αρχηγό της ομάδας κι έτσι αποφάσισε να τον προφυλάξει ενόψει της συνέχειας. Σήμερα, Τρίτη, πάντως αναμένεται να προπονηθεί κανονικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: