25 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στη συγκρότηση μόνιμης τεχνικής Επιτροπής με ειδικούς στη φαρμακευτική πολιτική από κάθε χώρα, η οποία θα προετοιμάσει τα επόμενα βήματα που είναι η δικτύωση και ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και τεχνογνωσίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη σε θέματα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ), ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του συστήματος Υγείας.

Θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τιμολόγησης φαρμάκων και, κυρίως, συστηματικής διαπραγμάτευσης με τη φαρμακοβιομηχανία αποφάσισαν οι πέντε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα) που έλαβαν μέρος στην συνάντηση που πραγματοποιηθηκε την Παρασκευή στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην Χίο, στην περιοχή Βέσσα, στην νότια πλευρά του νησιού. Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί. Επί τόπου επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. H φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Πολλοί κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Δύσκολο το έργο των πυροσβεστών λόγω των ισχυρών ανέμων 7-8 μποφόρ.

Θερμοκρασίες καύσωνα αναμένεται να δείξει ο πολιτικός υδράργυρος στη Βουλή αύριο, Τρίτη, καθώς θα συζητηθεί η πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής capital controls, της υπογραφής του τρίτου Μνημονίου, της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του «plan X».

Επεισόδια με βόμβες μολότοφ σημειώθηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στην περιοχή του Πολυτεχνείου. Ομάδα δέκα ατόμων επιτέθηκε με μολότοφ και διάφορα αντικείμενα σε διμοιρία των ΜΑΤ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε «κλεφτοπόλεμος», για περίπου μια ώρα. Η Αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις.

«Ως Λαός και ως Έθνος να μην λησμονούμε να υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία όκωσπερ τείχεος» επισήμανε στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην πρώτη μετά από πολλά χρόνια δεξίωση στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου.

Ήταν εκεί παρόντες άπαντες οι πολιτικοί αρχηγοί και οι μοναδικές στιγμές που βρέθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον ήταν κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και στο αίθριο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους κάλεσε για συζήτηση και για ένα ποτό.

Κόσμος:Εντάλματα σύλληψης για 42 δημοσιογράφους εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, επεκτείνοντας τις εκκαθαρίσεις και στα μέσα ενημέρωσης, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. 

Σκληρή προειδοποίηση απηύθυνε στην Άγκυρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη Δευτέρα, λέγοντας ότι αν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή, η ΕΕ θα σταματήσει τις ενταξιακές διαδικασίες της χώρας άμεσα. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου των Δημοκρατικών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του κόμματος Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς ανακοίνωσε  ότι παραιτείται, έπειτα από τη διαρροή εσωτερικών email στον ιστότοπο WikiLeaks που θέτουν σε αμφισβήτηση την αμεροληψία της στη διαδικασία των προκριματικών του κόμματος.

Ένας 27χρονος σύρος πρόσφυγας, του οποίου η αίτηση ασύλου στη Γερμανία είχε απορριφθεί πριν από ένα χρόνο, ήταν ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης στην πόλη Ανσμπαχ της Γερμανίας, ο οποίος και σκοτώθηκε, τραυματίζοντας ακόμη 12 άτομα. Ο Σύρος είχε μαζί του σακίδιο με τη βόμβα, η οποία εξερράγη πολύ κοντά στο σημείο όπου διεξαγόταν υπαίθριο φεστιβάλ μουσικής.

Έκρηξη σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής σε εστιατόριο της πόλης Ανσμπαχ της Γερμανίας προκαλώντας τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό τουλάχιστον δέκα άλλων, μερικοί από τους οποίους σοβαρά. Η Αστυνομία κάνει λόγο για επίθεση και εκτιμά ότι ο νεκρός είναι ο δράστης της ενέργειας αυτής.

Οικονομία:Δυσβάστακτο θα είναι το κόστος του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι πολίτες, οι οποίοι με τον τρόπο υπολογισμού του φόρου ακινήτων χάνουν την έκπτωση ακόμη και αν είναι άνεργοι, πολύτεκνοι ή ανάπηροι.

Με ένα βαρύ φορτίο φόρων 1,2 δισ. ευρώ και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ καθ' οδόν φεύγει ο Ιούλιος στοιχειώνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό εκατομμυρίων φορολογουμένων. Η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος έως την ερχόμενη Παρασκευή σηματοδοτεί την έναρξη ενός αγώνα δρόμου για 6,5 εκατομμύρια φορολογουμένους.

Η ομάδα των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο (G20) επανέλαβε τη δέσμευσή της να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να τονωθούν η παγκόσμια εμπιστοσύνη και ανάπτυξη. Επίσης έδωσε έμφαση στην υιοθέτηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη της ισχυρότερης αυτής ανάπτυξης παρά στην υιοθέτηση νέων μέτρων για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.

Αθλητισμός:Με προπόνηση αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε την Κυριακή η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για την πρώτη αναμέτρηση, για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, με τον Αγιαξ (26/7). Ο Βλάνταν Ιβιτς έδωσε τις τελευταίες οδηγίες στους παίκτες του, στο γήπεδο της Τούμπας, έχοντας στη διάθεσή του και τους Λέο Μάτος, Τζάλμα Κάμπος, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν εσχάτως από μικροπροβλήματα τραυματισμών.

Αρνητικό πρόσημο, στο πρώτο φετινό φιλικό τεστ, στο πλαίσιο του βασικού σταδίου προετοιμασίας του στην Ολλανδία, έβαλε ο Ηρακλής. Ηττήθηκε στο Βέλγιο, από την ετοιμότερη αγωνιστικά, Μαλίν, με 3-0. Σκορ που διαμορφώθηκε με τέρματα των Μάτις (13’ πέναλτι), Βαλμπέργκε (23′), Κρόιζε (86′). Για τον «Γηραιό» δεν αγωνίστηκαν οι τραυματίες Γιούδας, Ζαμπάζης.

Χαμόγελα για τον Βίκτορ Σάντσεθ στην προπόνηση του Ολυμπιακού την Κυριακή. Ο Ισπανός προπονητής των «ερυθρόλευκων» είδε με μεγάλη του ικανοποίηση τους Τσόρι Ντομίνγκεζ και Άλαν Πουλίδο να μπαίνουν στο πρόγραμμα σε εντατικούς ρυθμούς χωρίς να νιώθουν ενοχλήσεις. Ως εκ τούτου και οι δύο θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για να προλάβουν το πρώτο ματς της ερχόμενης Τετάρτης με την Χάποελ Μπερ Σεβά, για τον Γ΄ προκριματικό γύρο του Champions League.

Δεν υπάρχουν σχόλια: