22 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια κρούει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και δεν βλέπω κανένα σχέδιο από την πλευρά της Πολιτείας να αντιμετωπιστεί» είπε. Ο δήμαρχος ζήτησε καθημερινή αστυνόμευση της περιοχής «όχι όμως να πάει από το ένα άκρο στο άλλο».

Σε αριθμό-ρεκόρ έφτασαν φέτος οι αιτήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που διεκδικούν μια θέση στα δημόσια σχολεία όλων των βαθμίδων για το σχολικό έτος 2016-2017. Συνολικά κατατέθηκαν 92.955 αιτήσεις εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για τις σχολικές μονάδες Γενικής Εκπαίδευσης και τα μουσικά σχολεία, ενώ από αυτούς οι 52.451 κατέθεσαν αιτήσεις για εργασία ως ωρομίσθιοι.

Οι βασικές κατευθύνσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση θα αναγγελθούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι αυτός ο διάλογος που θα ανοίξει «προφανώς, θα συνεχιστεί και θα εμβαθυνθεί σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με έναν πολύ μεγάλο διάλογο».

Την ιδέα της ίδρυσης «Αστυνομίας Φύσης», για να περιπολεί στα εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων προκειμένου να πατάξει το περιβαλλοντικό έγκλημα, επαναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στόχος του νέου σώματος θα είναι η πάταξη παράνομων δραστηριοτήτων στην ελληνική ύπαιθρο, όπως της λαθροθηρίας, της παράνομης υλοτομίας, της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης τοξικών αποβλήτων κλπ.

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιάννη Κασουλίδη, θα συναντηθεί σήμερα, Παρασκευή, στην Αθήνα, στις 11:30 το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Κόσμος:Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έθεσαν οι κινεζικές αρχές την επαρχία Χενάν στην κεντρική Κίνα, μετά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους, 15 άνθρωποι. Έχουν καταστραφεί 18.000 σπίτια, έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, ενώ 72.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Γερμανοί πολιτικοί ζητούν να σταματήσει η ενίσχυση που δίνεται στη χώρα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας. Ασκήσεις ισορροπίας στο ΝATO. «Δεν είναι το ίδιο όπως παλαιότερα με τη δικτατορία στην Ελλάδα». Μια ασφαλέστερη Αμερική υποσχέθηκε από το βήμα του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων, ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την ομιλία του, αποδεχόμενος επίσημα το προεδρικό χρίσμα του κόμματος.

«Το έγκλημα και η βία που σήμερα πλήττει τη χώρα μας θα τελειώσουν σύντομα» είπε, σημειώνοντας ότι θα είναι σκληρός με τους παράνομους μετανάστες. Κατηγόρησε την αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον, ότι άφησε κληρονομιά θανάτου, καταστροφής, τρομοκρατίας και αδυναμίας» κατά τη θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Τη συνεισφορά των μουσουλμάνων μεταναστών στις ΗΠΑ χαιρέτισε ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι κάθε προσπάθεια διάκρισης εναντίον της ισλαμικής πίστης καταλήγει προς όφελος των τρομοκρατών. Ενώ δεν κατονόμασε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα τόνισε ότι πολιτικές διάκρισης εναντίον των μουσουλμάνων προσβάλλουν «τις αξίες που ήδη κάνουν τη χώρα μας μεγάλη».

Με την Τουρκία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εν μέσω ολικής εκκαθάρισης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει στο Reuters ότι υπήρξαν «σημαντικά κενά» και «ανεπάρκειες» στην ΜΙΤ και προαναγγέλλει «αναδιάρθρωση» των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μία νέα απόπειρα πραξικοπήματος είναι πιθανή, αλλά δεν θα ήταν εύκολη, λέει ο Τούρκος πρόεδρος και προσθέτει ότι το κίνημα Γκιουλέν θα αντιμετωπιστεί ως «άλλη μία αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση». Όσο για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο να παραταθεί...

Οικονομία:Το «πράσινο φως» για τη χαλάρωση των capital controls έδωσε και τυπικά την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ανοίγοντας το δρόμο για την άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων. Ποιες είναι οι αλλαγές στα capital controls.

Τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων εξαιτίας της ύφεσης, της έκρηξης της ανεργίας, της κυριαρχίας των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της απότομης βύθισης των μισθών την περίοδο 2010 - 2015 αποτυπώνει το κείμενο θέσεων για τις εργασιακές σχέσεις που απέστειλε το υπουργείο Εργασίας στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Επίσκεψη στο Λονδίνο πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης, προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές δραστηριοποίησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αθλητισμός:Όλους τους διαθέσιμους παίκτες που έχει δήλωσε ο Ολυμπιακός στην ευρωπαϊκή του λίστα για τις αναμετρήσεις με την Χάποελ Μπερ Σεβά, στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Εκτός έμεινε μονάχα ο τραυματίας Ομάρ Ελαμπντελαουί, ενώ στη λίστα συμπεριλήφθηκε ο Βέργος, που δεν ήταν στις αποστολές της ομάδας ούτε στην Αυστρία, ούτε στο Βέλγιο.

Με γκολ του Έρον Μάρκανεν στο 55’ η ΑΪΚ Στοκχόλμης νίκησε 1-0 στο Γιβραλτάρ τη Γιουρόπα και προκρίθηκε στον 3o προκριματικό γύρο του Europa League, όπου και θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό με το πρώτο ματς στην Αθήνα την Πέμπτη 28 Ιουλίου και τη ρεβάνς στις 4 Αυγούστου στην έδρα της Χάμαρμπι (πλαστικός χλοοτάπητας), λόγω συναυλίας στο γήπεδο της ΑΪΚ! Αποκλείστηκε η Ομόνοια, πέρασε η ΑΕΚ Λάρνακας.

Ο ΠΑΟΚ αναδείχτηκε ισόπαλος 1-1 με τον Απόλλωνα Λεμεσού στην Τούμπα, στο τελευταίο «τεστ» ετοιμότητας πριν από το ματς με τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ για τα προκριματικά του Champions League. Ο «Δικέφαλος» έδειξε να έχει το μυαλό περισσότερο στον… Αίαντα και δεν έπιασε απόδοση αντίστοιχη με τα προηγούμενα φιλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: