25 Ιουλίου, 2016

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ


Το ATLANTIC COUNCIL, think tank κύρους στον τομέα των διεθνών σχέσεων στηλιτεύει την ανικανότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Με δεδομένο ότι αποτυχίες στον τομέα αυτό πάντα συμβαίνουν και θα συμβαίνουν, βλέπουμε ότι τώρα υπάρχει μία σωρεία λαθών και αβλεψιών.

Για παράδειγμα,  όπως παραδέχθηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να αποτιμήσουν το μέγεθος της στρατιωτικής ανάπτυξης της Κίνας και δεν συνειδητοποίησαν ότι η Ρωσία επρόκειτο να επιτεθεί στη Γεωργία το 2008. Ειδικά στο θέμα της Ρωσίας, οι ΗΠΑ δεν κατάλαβαν τη φύση των αλλαγών, που συντελέστηκαν στον ρωσικό στρατό μετά το 2008.

Αν και ήταν σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα εισέβαλε στην Ουκρανία, άμα τη υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε. και εξαπόλυσης  επανάστασης με στόχο την ενσωμάτωσή της στη Δύση, η κυβέρνηση Ομπάμα, παρά τις προειδοποιήσεις από τις μυστικές της υπηρεσίες δεν μπόρεσε να διατυπώσει μια συνεπή εκτίμηση για όσα συνέβαιναν.

Μάλιστα Ουκρανοί κοινοβουλευτικοί έλεγαν τον Οκτώβριο του 2013 ότι ο Πούτιν θα εισέβαλε στη χώρα αν υπογραφόταν συμφωνία με την Ε.Ε. Είναι ακατανόητο ότι η αμερικανική πρεσβεία δεν το γνώριζε. 

Ακόμα και στο θέμα της Συρίας, ενώ αρχικά νόμιζαν ότι ο Πούτιν θα παγιδευτεί τελικά κατάφερε να παγιδέψει τους Αμερικανούς και τελικά αναγκάζονται οι  ΗΠΑ στέλνουν τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι σε άκαρπες αποστολές να εκλιπαρεί τον Πούτιν να αποδεχθεί μια πολιτική την οποία δεν έχει αξιόπιστα εργαλεία για να υποστηρίξει (η Αμερική).

Φυσικά δεν ξεχνούμε την πλήρη αποτυχία εκτίμησης της ανάπτυξης του Ισλαμικού Κράτους το 2013 και 2014. Όλα αυτά μαζί υποδεικνύουν δύο πιθανές εξηγήσεις. Ή θέλει γενικό ‘ξήλωμα’ το κομμάτι των μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, ή αρνούνται να αποδεχτούν τη Ρωσία ως ισχυρό αντίπαλο, καθώς αυτό θα σημαίνει την αποτυχία των ΗΠΑ από το 1999 και μετά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: