09 Ιουλίου, 2016

ΝΕΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΑΤΟ-Ε.Ε.

 

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και οι σχέσεις της Συμμαχίας με την ΕΕ και πάρθηκε η κοινή απόφαση να γίνουν προσπάθειες για αναβάθμιση των δύο οργανισμών. 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με κοινό γνώμονα το γεγονός ότι "η ασφάλεια ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι συνδεδεμένη".

Ανέπτυξαν μελλοντικά σχέδια ώστε να υπερασπιστούν την πολιτική προστασία, τις στρατηγικές επικοινωνίες, την κυβερνοάμυνα, την ανταλλαγή πληροφοριών, την αντιμετώπιση ζητημάτων παράνομης μετανάστευσης και προσφυγικών ροών και να αναπτύξουν την συνεργασία τους στην Κεντρική Μεσόγειο. Σε κοινή δήλωση που υπέγραψαν, θεώρησαν "επιτακτική ανάγκη" τα εξής:

-Επιχειρησιακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας, και ζητημάτων μετανάστευσης, μέσω αυξανόμενης ναυτικής ετοιμότητας, καλύτερου συντονισμού και αμοιβαίας αναβάθμισης των ενεργειών στη Μεσόγειο και αλλού.

-Διεύρυνση του συντονισμού σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την άμυνα στον κυβερνοχώρο.

-Ανάπτυξη των αμυντικών ικανοτήτων των κρατών-μελών της ΕΕ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ, καθώς και ανάληψη πολυμερών πρωτοβουλιών.

-Ανάπτυξη ισχυρότερης αμυντικής βιομηχανίας και ενίσχυση της αμυντικής έρευνας και της βιομηχανικής συνεργασίας στην ευρωατλαντική συμμαχία.

-Αναβάθμιση του συντονισμού των ασκήσεων με πρώτο βήμα παράλληλες και συντονισμένες ασκήσεις το 2017 και το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: