21 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, κορυφώνεται σήμερα, Πέμπτη, η σύγκρουση για τον νέο εκλογικό νόμο. Αν και ο στόχος των 200 ψήφων έχει χαθεί, η κυβέρνηση θα αδράξει την ευκαιρία να εξαπολύσει πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, καταγγέλλοντας σύμπραξη με τη συντηρητική ΝΔ, κόντρα στο πάγιο αίτημα του προοδευτικού χώρου για απλή αναλογική. Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ την ανάκληση υλοποίησης των νέων κανόνων παραπομπής των διαγνωστικών εξετάσεων, που ξεκινά από σήμερα Πέμπτη, επικαλούμενος έλλειψης ενημέρωσης. Στην Αθήνα φθάνουν σήμερα εκπρόσωποι των υπουργείων Υγείας από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου για να συσκεφθούν για την ανάπτυξη κοινών δράσεων στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής. 

Η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού. Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης μεταφέρονται στις 12:00 οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα καθώς και για ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση (οι επτά) και για εκτέλεση παράνομης πτήσης (ο πιλότος του ελικοπτέρου με το οποίο προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη).

Σε συναγερμό βρίσκονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στον Έβρο, καθώς και σε όλη τη θαλάσσια ζώνη της Δωδεκανήσου με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα τουρκικά παράλια προκειμένου να αποτραπεί έγκαιρα τυχόν απόπειρα πραξικοπηματιών να προσεγγίσουν ελληνικά νησιά για να διαφύγουν.

Κόσμος:Ένα και μοναδικό αυτοκίνητο της αστυνομίας έφραζε την είσοδο του πεζόδρομου στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, όταν έφτασε το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της 14ης Ιουλίου στη Νίκαια, αποκαλύπτει η εφημερίδα Liberation, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, που χαρακτήρισε την πληροφορία «μη αληθή».

Η Αυστρία κάλεσε τον τούρκο πρεσβευτή στη χώρα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις εξελίξεις στη χώρα του, μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος. Η Βιέννη ζητάει επίσης εξηγήσεις για πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ της επιχείρησης εκκαθάρισης που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία και των διαδηλώσεων που γίνονται στην Αυστρία υπέρ του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εξαγριωμένοι νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα σε περιοχή βόρεια του Παρισιού κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το θάνατο νεαρού στα χέρια της αστυνομίας μέσα στην εβδομάδα. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη νύχτα βίας. Κατά τη διάρκεια των ταραχών έγιναν εννέα συλλήψεις.

Αρνήθηκε να υποστηρίξει επίσημα την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ο γερουσιαστής, Τεντ Κρουζ, στο κεντρικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που πραγματοποιείται στο Κλίβελαντ, προκαλώντας αντιδράσεις, αλλά και αρνητικά σχόλια από τους υποστηρικτές του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου. Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Κρουζ δεν τήρησε την υπόσχεσή του να στηρίξει την επιλογή του κόμματός του.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας παραμένουν ισχυρές παρά τις χιλιάδες συλλήψεις που έγιναν στον τουρκικό στρατό, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Τόνισε ότι αναμένει την αντίδραση της Τουρκίας στο πραξικόπημα να είναι ανάλογη και σύμφωνη με τις αξίες του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει θέμα αναθεώρησης της συμμετοχής της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία.

Οικονομία:Ένεση ρευστότητας, ύψους 3 ή 4 δισ. ευρώ, προς στις τράπεζες χάρη στο νέο κύμα χαλάρωσης των capital controls αναμένει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος κατά τον απολογισμό της εκτέλεσης του προϋπολογισμού (Ιανουάριος-Ιούνιος) στη Βουλή, μίλησε για υπέρβαση στόχου 2% στο πρωτογενές πλεόνασμα και διαβεβαίωσε ότι το 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.

«Το τρίτο μνημόνιο πρέπει να πετύχει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη» σημειώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής, στην έκθεσή του για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 για την ελληνική οικονομία. Η αναταραχή στην Τουρκία καθιστά πιο σημαντική από ποτέ την διευθέτηση του χρέους, ώστε να μπορεί η χώρα να αποτελέσει μια άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στην εφημερίδα Financial Times.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί σήμερα, Πέμπτη, με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με τον ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αθλητισμός: Ο Ατρόμητος επικράτησε με 3-1 του Ολυμπιακού σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας που διεξήχθη στο Περιστέρι. Τα γκολ για τους γηπεδούχους σημείωσαν οι Μπιτόλο (28΄) και Λε Ταλέκ (73΄, 83΄), ενώ για τους φιλοξενούμενους είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Μιλιβόγεβιτς (33΄).

Ο Ολυμπιακός σε ακόμη ένα αγώνα προετοιμασίας προβλημάτισε αρκετά με την εικόνα του στην άμυνα και έδειξε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να παρουσιαστεί έτοιμος στα προκριματικά του Champions League. Πανέτοιμος για τα επίσημα παιχνίδια της νέας σεζόν, που ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα (Europa League), έδειξε ότι είναι ο Παναθηναϊκός. 

Με εξαιρετική εμφάνιση, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, οι «πράσινοι» επικράτησαν με 4-0 της πιο έτοιμης Τσβόλε (το πρωτάθλημα στην Ολλανδία ξεκινά δύο εβδομάδες νωρίτερα από το ελληνικό στις 6/7 Αυγούστου) στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και γέμισαν με αισιοδοξία τον κόσμο τους εν όψει της συνέχειας εντός κι εκτός των συνόρων.

Αποχωρεί από την Μπεσίκτας ο Μάριο Γκόμεζ λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία. Ο Γερμανός διεθνής επιθετικός, που στο παρελθόν έχει περάσει από τις Στουτγκάρδη και Μπάγερν, πέτυχε 26 γκολ την περασμένη σεζόν συνεισφέροντας τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. «Ο λόγος που φεύγω έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα» έγραψε στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook ο 31χρονος άσος.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: