31 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Υπό έλεγχο έχει τεθεί το πρωί της Κυριακής η μεγάλη πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια, με την Πυροσβεστική να συνεχίζει τη μάχη για να σβήσουν όλα τα μέτωπα επικεντρωνόμενη κυρίως στην περιοχή Κατούνια.

Το φως της ημέρας αποκάλυψε την έκταση της καταστροφής, με χιλιάδες στρέμματα δάσους να έχουν απανθρακωθεί. Παράλληλα, υπό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στο Παγγαίο Όρος στην Καβάλα ενώ σε ύφεση ή υπό μερικό έλεγχο βρίσκονταν πυρκαγιές σε Κέα και Κρήτη.

Την διακοπή στην κυκλοφορία των οχημάτων επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Έδεσσας που θα ισχύσουν μέχρι το απόγευμα, λόγω εργασιών γνωστοποιεί εκ νέου η αρμόδια Διεύθυνση Τροχαίας. 

 Θα διακοπεί η κυκλοφορία στη λωρίδα αναμονής για την αριστερή στροφή από το ρεύμα πορείας προς Θεσσαλονίκη της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης  Έδεσσας προς το ρεύμα πορείας προς Χαλκιδική της Εγνατίας Οδού, καθώς και στην απόληξη της νησίδας στο μέσο του οδοστρώματος.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών σημειώθηκε στις 20:26 στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κισσάμου Χανίων. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην πόλη των Χανίων, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Ασθενής σεισμική δόνηση και στην Πελοπόννησο.

Ξεκίνησε η έξοδος των πρώτων αδειούχων του Αυγούστου που εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ. Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου που νωρίτερα είχε μπλοκάρει λόγω τροχαίου στο οποίο ενεπλάκησαν αστικό λεωφορείο, νταλίκα και πέντε ΙΧ. Αυξημένη η κίνηση και στα λιμάνια.

Σενάριο «ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ» μελετά το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, ο σχεδιασμός προβλέπει το «άνοιγμα» των σχολών χαμηλής ζήτησης και όχι τα τμήματα πρώτης «γραμμής».

Κόσμος: «To κράτος θα γίνω εγώ»: Απευθείας υπό τον πρόεδρο -δηλαδή τον ίδιο- θέλει να θέσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις μυστικές υπηρεσίες, μαζί με υπόλοιπες κινήσεις για πλήρη συγκέντρωση του ελέγχου σε κάθε υπηρεσία ασφαλείας μετά το αποτύχημενο πραξικόπημα.

Το μέτρο είναι τμήμα «μικρού πακέτου συνταγματικών αλλαγών» που προανήγγειλε, και για το οποίο όμως θα χρειαστεί την στήριξη της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, αποτάσσονται σχεδόν 1.400 στελέχη ενόπλων δυνάμεων για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Ένοπλοι καμικάζι εισέβαλαν σε εγκατάσταση επεξεργασίας φυσικού αερίου στο βόρειο Ιράκ, σκότωσαν τέσσερις εργαζόμενους και τοποθέτησαν πολλούς εκρηκτικούς μηχανισμούς πριν οι δυνάμεις ασφαλείας καταφέρουν να ανακτήσουν τον έλεγχο του χώρου.

Στη συνέχεια, ένοπλοι εισέβαλαν σε δεύτερη μονάδα στην ίδια περιοχή, σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στο Μπάι Χασάν, με τις τελευταίες αναφορές να μιλούν για συνεχιζόμενες συμπλοκές με τις δυνάμεις ασφαλείας. Με απόφαση Ερντογάν κλείνουν οι ακαδημίες πολέμου και ανοίγει Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής των τριών κλάδων του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (στρατού, ναυτικού και αεροπορίας) θα υπάγονται στον υπουργό Άμυνας, σε μία κίνηση που έχει ως στόχο να θέσει πλήρως υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης τον στρατό. Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές, αλλά και αντίπαλοι του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συμμετάσχουν στην Κολωνία σε σειρά διαδηλώσεων.

Μιλώντας στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung o γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ απηύθυνε έκκληση στους συμμετέχοντες να διαδηλώσουν ειρηνικά, προειδοποιώντας ότι το Βερολίνο δεν θα επιτρέψει να μεταφερθούν στη Γερμανία οι εσωτερικές εντάσεις της Τουρκίας. Επί ποδός 2.300 αστυνομικοί.

Αερόστατο στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 16 άνθρωποι έπιασε φωτιά και συνετρίβη σε βοσκότοπο κοντά στην πόλη Λόκχαρτ στο κεντρικό Τέξας. Οι Αρχές επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

Οικονομία: Την κατεδάφιση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982 ζητούν οι δανειστές εν όψει της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο, επικεντρώνοντας στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και σε μια σειρά δικαιωμάτων που προβλέπονται για τα συνδικαλιστικά στελέχη, αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής.

Το μήνυμα ότι «το φθινόπωρο θα είναι η ώρα της αλήθειας» για την Ελλάδα στέλνει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης και τονίζει ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα «οριστικά» και από τη «διαχείριση κρίσεως» να περάσουμε «στην υλοποίηση, τη σταθερότητα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη».

«Τα εργασιακά αποτελούν θέμα ταυτότητας για εμάς και δεν σκοπεύουμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Αντιθέτως ξεκινάμε άμεσα την αντιστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας» υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του το Σάββατο.

Αθλητισμός: Η UEFA ανακοίνωσε τα ονόματα των διαιτητών που θα σφυρίξουν τους επαναληπτικούς αγώνες των ελληνικών ομάδων στο Europa League. Στο ΑΪΚ – Παναθηναϊκός, ορίστηκε ο Γάλλος Τόνι Σαπρίν, στο ΑΕΚ - Σεντ Ετιέν ο Ισραηλινός Αλόν Γιεφέτ και στο ΠΑΣ – Άλκμααρ ο Αυστριακός Ρόμπερτ Σορτζενχόφερ.

Με πρωταγωνιστή και σκόρερ τον Βαγγέλη Μάντζιο, ο Λεβαδειακός κατάφερε να ανατρέψει το σκορ και να νικήσει 2-1 την Λάρισα μέσα στο AEL FC Arena, σε φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας.

Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν μόλις στο 2’ με σουτ του Ουρτάδο, ο Μάντζιος ισοφάρισε με πέναλτι στο 67’, σε ανατροπή του Βασιλείου από τον Καρατάσιο και με δεύτερο γκολ στο 84' έδωσε τη νίκη στην ομάδα του.

Δεν τον φωνάζουν τυχαία Ίμπρα Κατάμπρα. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς με το «καλημέρα» άρχισε τα μαγικά. Στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Σουηδός επιθετικός άνοιξε λογαριασμό μόλις σε τέσσερα λεπτά και μάλιστα με τρόπο που ούτε ο ίδιος δεν θα περίμενε.

Ο Ζλάταν άνοιξε το σκορ στον φιλικό αγώνα με την Γαλατασαράι με γυριστό σουτ στην κίνηση, κάνοντας τους οπαδούς των Μπέμπηδων να αναρωτιούνται για το τι τους περιμένει στη συνέχεια...




Δεν υπάρχουν σχόλια: