08 Ιουλίου, 2016

ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΕΠΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΜΑΧΕΣ

 

Ούτε μισή μέρα δεν κράτησε η κατάπαυση του πυρρός που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασαντ. Θα είχε διάρκεια 72 ωρών, μέχρι την γιορτή του Άϊντ Αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί τη λήξη του Ραμαζανιού, στο τέλος της εβδομάδας.

Το Χαλέπι αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική πόλη για τα αντιμαχόμενα στρατεύματα, και οι μάχες και τα όπλα δεν σίγησαν. Οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις προέλασαν σε περιοχή έξω από το Χαλέπι αποκόπτοντας ουσιαστικά τη μοναδική δίοδο προς την πόλη. Δυνάμεις των αντικαθεστωτικών επιδιώκουν πάση θυσία την ανακατάληψη του σημείου. 
 
Οι εξελίξεις στη Συρία απασχόλησαν στο μεταξύ τους προέδρους Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι τα είπαν τηλεφωνικά μετά από πρωτοβουλία της Μόσχας. Βλαντιμήρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησαν πως θέλουν να εντείνουν τον συντονισμό τους όσον αφορά στις στρατιωτικές ενέργειές τους στη Συρία.

Ενώ σύμφωνα και με ανακοίνωση του Κρεμλίνου ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να συμβάλει ώστε να διαχωριστούν οι οργανώσεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης από την τρομοκρατική οργάνωση Μέτωπο αλ Νόσρα, που αποτελεί το παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Συρία.

Στον αντίποδα ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να πιέσει τη Συρία να σταματήσει τις επιθέσεις κατά αμάχων, καθώς και την στήριξη της Μόσχας για γνήσια πολιτική μετάβαση. Οι δύο συζήτησαν και το θέμα της Ανατολικής Ουκρανίας. 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: