17 Ιουλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οδηγήθηκαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, πλήρωμα και επιβαίνοντες του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος».

Το βράδυ του Σαββάτου ένα ακόμη τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, με δύο πληρώματα, το ένα εκ των οποίων θα παραλάβει το Black Hawk που εισήλθε παράνομα στη χώρα.

Σε νέες τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας προχωρούν από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη τα Σωματεία εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο επιβατικών αμαξοστοιχιών.

Την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που επέβαιναν σε τουρκικό ελικόπτερο, το οποίο μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος στην Τουρκία, κατέληξε στην Αλεξανδρούπολη, ζητά μετ' επιτάσεως η Άγκυρα.

Η Αθήνα απαντά ότι θα εξετάσει το ζήτημα, υπό το πρίσμα του εάν οι ζωές των οκτώ συλληφθέντων τελούν υπό κίνδυνο. Δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, με πλήρωμα που θα παραλάβει το Black Hawk.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί τη Δευτέρα στις 12:30 με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τουρκικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο, ζήτησε άδεια και προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Σε αυτό επέβαιναν οκτώ άτομα με στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά.

Όλοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο και κρατούνται. Οι προδότες θα επαναπατριστούν το συντομότερο, έγραψε στο twitter ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κόσμος: Ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως οι Ευρωπαίοι μετανάστες που θα μετοικήσουν στη Βρετανία από τώρα ως την επίσημη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν κατόπιν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 δεν αναμένεται πριν τις αρχές του 2017, δηλώνει ο ίδιος. Σε μπαράζ εκκαθαρίσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις και το δικαστικό σώμα προχώρησε από το πρωί του Σαββάτου η τουρκική κυβέρνηση, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ερντογάν. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι κεφαλές του στρατεύματος και της δικαιοσύνης.

Συνολικά σχεδόν 3.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συλληφθεί, σχεδόν 3.000 δικαστές ξηλώθηκαν ή κρατούνται. Την ίδια ώρα, οι νεκροί έφτασαν τους 265 και οι τραυματίες τους 1.440.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε όλες τις πλευρές στην Τουρκία «να ενεργήσουν με σεβασμό στο κράτος δικαίου», έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε χθες στην χώρα, επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του, στην Κωνσταντινούπολη, που φώναζαν υπέρ της επιβολής της θανατικής ποινής στους επίδοξους πραξικοπηματίες, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι τέτοιου είδους αιτήματα ενδεχομένως να συζητηθούν στην Εθνοσυνέλευση.

Τα τέσσερα πολιτικά κόμματα της χώρας, σε μια επίδειξη ομοψυχίας, εξέδωσαν την Κυριακή κοινό ψήφισμα καταδίκης της απόπειρας πραξικοπήματος, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ έκανε λόγο για νέα αρχή συνεργασίας στο κοινοβούλιο.

Οικονομία: Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στα capital controls, στη διάρκεια της συνέντευξής του το βράδυ της Πέμπτης, προκάλεσε την αντίδραση της Τράπεζας της Ελλάδας, που ουσιαστικά διαψεύδει τα λεγόμενα του πρωθυπουργού.

Ο Γ.Στουρνάρας «προειδοποίησε, αλλά δεν πρότεινε capital controls» δήλωσαν πηγές της ΤτΕ στο Βήμα της Κυριακής. Αφορολόγητο από φέτος μόνο με e-συναλλαγές και πλαστικό χρήμα, bonus επιστροφής φόρου σε όσους συγκεντρώνουν διπλάσιες e-αποδείξεις από τα παλιά όρια.

Υποχρεωτικά POS σε όλες τις επιχειρήσεις σταδιακά έως το τέλος του έτους, διασύνδεση του συστήματος Taxis με ταμειακές μηχανές είναι τα βασικά μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.

Ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η νέα παράταση για τα φυσικά πρόσωπα είναι μέχρι τη Δευτέρα 18 Ιουλίου. Για τα νομικά πρόσωπα η προθεσμία λήγει στις 25 Ιουλίου.

Αθλητισμός: Ικανοποιώντας κατά διαστήματα με την απόδοσή του, ο ΠΑΟΚ επικράτησε της Τβέντε με 2-0, στο τελευταίο φιλικό προετοιμασίας του στην Ολλανδία. Ο Εβγέν Σάκχοφ στο 77΄ άνοιξε το σκορ για τον «Δικέφαλο του Βορρά» και τέσσερα λεπτά αργότερα ο Τζάλμα Κάμπος διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Λίγο πριν το φινάλε, με ενοχλήσεις στη γάμπα, αποχώρησε στον πάγκο ο Μαρίν Λέοβατς, με συνέπεια οι «ασπρόμαυροι» να τελειώσουν το ματς με δέκα παίκτες. Τη δεύτερη μεταγραφική κίνησή της ενόψει της νέας σεζόν ολοκλήρωσε η Τσέλσι, καθώς, μετά την απόκτηση του Βέλγου Μίσι Μπατσουαγί από τη Μαρσέιγ, παίκτης των «μπλε» είναι και επίσημα ο Ενγκολό Καντέ.

Η Λιόν ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκε ο φιλικός αγώνας προετοιμασίας με τη Φενερμπαχτσέ, ο οποίος επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: