24 Ιουλίου, 2016

ΠΕΡΑΣΑΝ 42 ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΕΣ

 

24 Ιουλίου 1974: Όταν μπήκε τέλος στη Χούντα των Συνταγματαρχών.Σαν σήμερα πριν 42 χρόνια, πλήθος πολιτών υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή βάζοντας τέλος στα επτά χρόνια δικτακτορίας στην Ελλάδα - Διαβάστε το χρονικό των ημερών που σηματοδότησαν την έναρξη της Μεταπολίτευσης.

Σαν σήμερα, πλήθος πολιτών υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή βάζοντας τέλος στα επτά χρόνια δικτακτορίας στην Ελλάδα - Διαβάστε το χρονικό των ημερών που σηματοδότησαν την έναρξη της Μεταπολίτευσης

Σαράντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, έπειτα από επτά χρόνια δικτακτορίας, που είχε επιβάλει η Χούντα των Συνταγματαρχών.

Ήταν ξημερώματα της 24ης Ιουλίου του 1974, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γινόταν δεκτός από πλήθος Ελλήνων στο αεροδρόμιο για να ορκιστεί πρωθυπουργός του ελληνικού κράτους και να δώσει τέλος στην ζοφερή επταετία - ένα τέλος που σηματοδοτήθηκε πάντως και από την τραγωδία της Κύπρου.

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου αποτέλεσε την ιστορική καμπή για την πτώση της χούντας στην Ελλάδα και την αλλαγή του πολιτεύματος στην χώρα μας. Τα γεγονότα μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο άρχισαν να τρέχουν σε καταιγιστικούς ρυθμούς.

Στις 23 Ιουλίου 1974 οι στρατιωτικοί σε συνάντησή τους αποφάσισαν ότι ήταν επιτακτική η ανάγκη ανάθεσης της διακυβέρνησης της χώρας στους πολιτικούς.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έγινε συνάντηση υπό τον εκτελούντα χρέη Προέδρου της Δημοκρατίας Φαίδωνα Γκιζίκη με σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της προδικτατορικής περιόδου.

Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος της ΕΡΕ και Γεώργιος Μαύρος της «Ενώσεως Κέντρου», καθώς και οι Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Σπύρος Μαρκεζίνης, ο Στέφανος Στεφανόπουλος, ο Πέτρος Γαρουφαλλιάς, ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, και ο Ξενοφών Ζολώτας. 

Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε να σχηματιστεί πολιτική κυβέρνηση υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Όμως ο Ευάγγελος Αβέρωφ πρόκρινε την λύση της επιστροφής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος ζούσε στο Παρίσι αυτοεξόριστος από το 1963.

Ο Αβέρωφ επικοινώνησε άμεσα με τον Καραμανλή και του ανακοίνωσε τις σκέψεις του, ζητώντας του να επιστρέψει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Στην βραδινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών επικυρώθηκε η απόφαση για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Για την άμεση επιστροφή του στην χώρα, ο φίλος του και Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ντ’ Εστέν διέθεσε το προσωπικό του αεροπλάνο. Το νέο μεταδίδεται από στόμα σε στόμα, και σιγά σιγά αρχίζουν οι πρώτες μαζικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, μετά από επτά χρόνια δικτατορίας.

Ο Καραμανλής έφθασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 2 το πρωί της 24ης Ιουλίου κι έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από ένα τεράστιο πλήθος πολιτών, που τον αντιμετώπισε περίπου ως Μεσσία.

Στις 4 το πρωί, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ορκίστηκε ένα μέρος από την κυβέρνησή του, αποτελούμενο από πολιτικά πρόσωπα της Δεξιάς και του Κέντρου, ενώ λίγες ημέρες μετά, στις 26 Ιουλίου, συμπληρώθηκε η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, με την ορκωμοσία και των υπολοίπων υπουργών.

Αμέσως μετά, ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με απόλυση όλων των κρατουμένων, αμνήστευση των πολιτικών αδικημάτων, κλείσιμο της Γυάρου και όλων των στρατοπέδων και επιστροφή της εθνικότητας σε όλους όσους η δικτατορία είχε στερήσει την ελληνική ιθαγένεια.

Στις άμεσες επίσης προτεραιότητες ήταν και η αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο αλλά και η αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας σε όλη την ελληνική κοινωνία (και ιδίως στις Ένοπλες Δυνάμεις).

Από τα βασικά χαρακτηριστικά των πρώτων μηνών της μεταπολίτευσης όπως συνηθίστηκε να ονομάζεται, ήταν η νομιμοποίηση του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος καθώς και τον υπόλοιπων αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων (ΕΔΕ, ΚΚΕ Εσωτ., ΕΚΚΕ, κ.λπ.).

Η ψήφιση του νέου συντάγματος, καθώς και το δημοψήφισμα του 1974 με το οποίο αποφασίστηκε ότι η μορφή του πολιτεύματος θα ήταν η Προεδρευομένη Δημοκρατία κλείνοντας οριστικά την παρουσία της Βασιλείας στην ελληνική πολιτειακή ιστορία.

Έκθεση ντοκουμέντων για τα 42 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Περιλαμβάνονται τεκμήρια που χαρτογραφούν τα πολιτικά γεγονότα από τις 23 Ιουλίου 1974 έως και τον Ιούλιο του 1975 και τη ψήφιση του Συντάγματος. Η έκθεση θα ανοίξει για οργανωμένες ξεναγήσεις τον Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει έναν χρόνο.

Σαράντα δυο χρόνια λοιπόν από τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974 οπότε και το αεροσκάφος του Γάλλου προέδρου προσγειώθηκε στην Αθήνα μεταφέροντας από το Παρίσι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Με στόχο να φωτίσει με ιστορικά ντοκουμέντα τα γεγονότα που ημερολογιακά τοποθετούνται μια ημέρα πριν από την άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή έως και τον Ιούλιο του 1975, η Βουλή φιλοξενεί μια νέα έκθεση αφιερωμένη στη Δημοκρατία.

Τίτλος της έκθεσης, που εγκαινίασε πριν δυο χρόνια ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, «Η Δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη, 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας».

Όπως αναφέρουν οι επιμελητές της έκθεσης, που πραγματοποίησαν ειδική ξενάγηση για δημοσιογράφους, τα εκθέματα έχουν επιλεγεί με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να αποτυπωθεί το κλίμα της εποχής. Στην έκθεση περιλαμβάνονται φωτογραφικά τεκμήρια, συνταγματικά και νομοθετικά κείμενα, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, σελίδες περιοδικών αλλά και πρωτότυπα έγγραφα.

Περιλαμβάνονται επίσης και σπάνια ντοκουμέντα όπως τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου 1974, κάποια από τα οποία δεν τα έχουν στη διάθεση τους ούτε τα ίδια τα κόμματα αφού παραχωρήθηκαν από ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές.

Άλλωστε οι εκλογές εκείνου του Νοεμβρίου έχουν σημαντική θέση στις προθήκες. Κομματικές αφίσες, πρωτοσέλιδα, φωτογραφίες από συγκεντρώσεις της εποχής με χαρακτηριστικά συνθήματα ακόμα και γελοιογραφίες καταφέρνουν να δείξουν την αθέατη όψη της εκλογικής αναμέτρησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και αντικείμενα που παρουσιάζονται και αφορούν το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974 για το πολίτευμα. όπως έντυπα, και φυλλάδια αλλά και αναμνηστικά αντικείμενα, ποτήρια με τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο και τη σύζυγό του Άννα-Μαρία που κυκλοφόρησαν λίγο πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Από την έκθεση δε θα μπορούσαν να λείπουν και ντοκουμέντα που αφορούν στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Τέλος την έκθεση προετοίμασαν η Βιβλιοθήκη και το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία όπου διήρκεσε έναν χρόνο. Παράλληλα στο περιστύλιο παρουσιάζετο η πνευματική και πολιτιστική δημιουργία της εποχής.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: