23 Ιουνίου, 2016

EΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Συντριβή για τον τουρκικό τουρισμό, χαρακτηρίζουν οι τούρκοι ξενοδόχοι, το ρωσικό ‘εμπάργκο΄ που έχει επιβληθεί. Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις υπολειτουργούν ενώ κάποιες δεν άνοιξαν καν. Φυσικά εκτός από το ρωσικό εμπάργκο, το ρόλο τους έχουν παίξει και οι συνεχείς βομβιστικές επιθέσεις στη χώρα.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε πως το τουρκικό θέρετρο της Αττάλειας που άλλοτε έσφυζε από Ρώσους τουρίστες, φέτος είναι άδειο. Ο αριθμός τους, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μειώθηκε κατά 98%, ενώ ο συνολικός αριθμός των τουριστών αντιστοιχεί με το 59% των περυσινών.

Αιτία της ρωσικής ‘απέχθειας’ προς την Τουρκία είναι η πολιτική του Ερντογάν,  που προσπαθεί να εμφανιστεί ‘Σουλτάνος’ ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία και σε οικονομικό αλλά ακόμα και σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Οι μόνοι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα είναι οι Ουκρανοί. Η Τουρκία είχε υποστηρίξει την Ουκρανία στην πρόσφατη αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, κάτι που της το πίστωσαν οι Ουκρανοί πολίτες. Μόνο που οι Ουκρανοί δεν είναι, ούτε τόσοι πολλοί, ούτε τόσο εύρωστοι οικονομικά, όπως οι Ρώσοι. 

«Έχουμε τουρίστες μόνο από την Ουκρανία αυτό το έτος. Πολλές επιχειρήσεις κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κλειστές. Μερικά καταστήματα έχουν κλείσει, το ίδιο έκαναν και ορισμένα ξενοδοχεία. Τα υπόλοιπα λειτουργούν με πολλά προβλήματα», ανέφερε ο οδηγός από την Αττάλεια, Αλίμ Σακίμ.

Κέρδος φυσικά έχει η ελλάδα. Μία χώρα αδελφή της Ρωσίας, με παραδοσιακά καλές σχέσεις και αγάπη μεταξύ των λαών, όχι μόνο των κρατών. Μάλιστα τώρα που λύθηκε, επιτέλους, το θέμα της βίζας, αναμένεται ρεκόρ τουριστών. 

Ειδικά προορισμοί όπως η Χαλκιδική και νησιά των Κυκλάδων έχουν κατακλυστεί από ρώσους τουρίστες. Παράγοντες της ελληνικής αγοράς υποστηρίζουν πως οι Ρώσοι τουρίστες μπορεί να «σώσουν την παρτίδα» για τον ελληνικό τουρισμό.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: