28 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Ο ελληνικός λαός, παρά τις εξαιρετικές προκλήσεις των τελευταίων ετών, αντιμετωπίζει με αξιοθαύμαστη αντοχή και επιμονή τις αντιξοότητες, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρει γενναιόδωρα ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν την ελευθερία από τις διώξεις και τη βία, ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χάρη Λαλάκου, σε σύντομη τελετή στο Λευκό Οίκο.

Για πρώτη φορά η ιστορία της Αθήνας καταγράφεται μέσα από μια διαδικτυακή πλατφόρμα που στόχο έχει να αναδείξει την πόλη προβάλλοντας μέσα από κείμενα και μελέτες το ετερόκλητο στοιχείο της. Ο Κοινωνικός Άτλαντας που αφορά στην κοινωνική γεωγραφία της Αθήνας μέσα από πολλαπλές οπτικές γωνίες παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τη Δευτέρα.

Με ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής προς τον μάρτυρα Μιχάλη Ξυπόλητο, φίλο του Παύλου Φύσσα, συνεχίζεται η δίκη στην αίθουσα του Κορυδαλλού. Ο μάρτυρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως «η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής είναι φασιστική, ναζιστική, στρέφεται κατά των πολιτικών της αντιπάλων και προσπαθεί να την επιβάλει με τη βία».

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, που συγκλήθηκε μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία και την απόφαση για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρωί της Τρίτης ο Αλ.Τσίπρας συναντήθηκε με τον Μάρτιν Σουλτς και θα ακολουθήσει σειρά επαφών. Παράλληλα, έχει κληθεί ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Συνόδου των ευρωσοσιαλιστών. Το πρόγραμμα των επαφών.

Δύο ανήλικες αδελφές εξαφανίστηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου από την πλατεία Αττικής. Πρόκειται για τη 14χρονη Ειρήνη και την 11χρονη αδερφή της Άννα που χάθηκαν στις 12:00 το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου.

Κόσμος: Φωτιά παίρνουν οι βρετανοί Συντηρητικοί για την ηγεσία στο Λονδίνο μετά την παραίτηση του Κάμερον λόγω του Brexit: Τα βλέμματα όλων στρέφονται στον Μπόρις Τζόνσον, στρατηγό του «Φεύγουμε», αλλά όσοι δεν θέλουν επ' ουδενί να τον δούν στην πρωθυπουργία ψάχνουν αντίβαρο -και ίσως το βρίσκουν στην Τερέζα Μέι. Εκτός κούρσας ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν. Στους δε αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, η θύελλα εναντίον του Κόρμπιν έχει γίνει κυκλώνας.

Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αυξάνει συνεχώς τον αριθμό προσφύγων που ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι, ο οποίος εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι αυξάνονται οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων μέσω της Κεντρικής Μεσογείου. Η δυναμική στη νέα ισπανική Βουλή μπορεί να είναι η ίδια με την (αδιέξοδη) του Δεκεμβρίου, όμως το πολιτικό κλίμα στη Μαδρίτη είναι πλέον διαφορετικό και ο Ραχόι -σε ευθεία αντίθεση με τότε- προτίθεται να επιδιώξει την πρωθυπουργία με κάθε τρόπο. 

Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος επανάλαβε την πρότασή του για Μεγάλο Συνασπισμό -το PSOE εμφανίζεται ξανά αρνητικό- ή, αν όχι, ακόμη και για κυβέρνηση μειοψηφίας ή ανοχής με συμφωνίες «επί σημείων». Ο πρώην συνεργάτης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA Έντουαρντ Σνόουντεν απέτυχε στη δικαστική του προσπάθεια να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από τη Νορβηγία πως δεν θα τον εκδώσει στις ΗΠΑ εάν ταξιδέψει στο Όσλο για παραλάβει βραβείο για την ελευθερία του λόγου.

Στην πρώτη τους Σύνοδο Κορυφής μετά το βρετανικό δημοψήφισμα που έβγαλε Brexit προσέρχονται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το μείζον να είναι για το Λονδίνο και τους υπόλοιπους το πότε θα ξεκινήσει το διαζύγιο. Ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για να αρχίσει το διαζύγιο -την ώρα που πίσω στο Λονδίνο αρχίζει να στήνεται το εσωκομματικό σκηνικό για την επιλογή του διαδόχου του.

Οικονομία: Η λέξη θλίψη είναι η καλύτερη για να περιγράψει τα συναισθήματα του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, όπως δήλωσε ο ίδιος. Ο Μάριο Ντράγκι βρίσκεται την Τρίτη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των «27+1» προκειμένου να ενημερώσει για τις επιπτώσεις του Brexit στην ευρωπαϊκή οικονομία και τα σχέδια της ΕΚΤ για την επόμενη ημέρα.

Ισχυρή ανοδική αντίδραση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Τρίτη, ακολουθώντας την ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών. Κέρδη για τις μετοχές τραπεζών, στο +2,54% ο Γενικός Δείκτης. Μειωμένο από 66 έως 88 ευρώ τον μήνα θα είναι από την Τετάρτη το μέρισμα που θα καταβληθεί σε 284.000 συνταξιούχους του Δημοσίου. 

Θα λάβουν μειωμένο από 11% έως και 63% το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Παράλληλα από τις συντάξεις Ιουλίου ξεκινούν και οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και στο ΕΚΑΣ, ενώ αρχίζει και η καταβολή των κουρεμένων εφάπαξ.

Αθλητισμός:Ολες οι... μεγάλες δυνάμεις στην Αργεντινή, έχουν επιστρατευθεί, προκειμένου ο Λιονέλ Μέσι να ανακαλέχει την απόφαση του και να επιστρέψει στην εθνική ομάδα της χώρας, κυρίως ενόψει του Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018.

Ως την «...πιο ντροπιαστική ήττα στην Ιστορία» χαρακτηρίζει ο αγγλικός Τύπος τον αποκλεισμό της Αγγλίας από τους προημιτελικούς του EURO 2016. «Σε 144 χρόνια και μετά από 959 αγώνες, η ήττα με 2-1 από την Ισλανδία είναι η πιο ντροπιαστική» γράφουν χαρακτηριστικά οι «Times».

Δεν υπάρχουν σχόλια: