13 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Απάντηση σε δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν ως υπόδικο στην υπόθεση της Λαικής Τράπεζας δίνει με ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας η επιχείρηση για την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στο βενζινάδικο στην ΠΑΘΕ, στο ύψος του Πολυκάστρου.

Ήδη αναχώρησαν τα τέσσερα πρώτα λεωφορεία με 166 Σύρους. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα λεωφορεία κατευθύνονται προς το κέντρο φιλοξενίας στα Βασιλικά. Για μια ακόμα φορά, αποκλείστηκαν τα Μέσα Ενημέρωσης, πλην ΕΡΤ και ΑΠΕ. Σφοδρή επίθεση στο κίνημα «Παραιτηθείτε» εξαπολύει μέσω Facebook ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης. Μιλά για «τζημέριες υστερίες, ανεγκέφαλους "συγγραφείς" και υβρεολόγους».

Σήμα κινδύνου για το κουφάρι του πλοίου «Παναγιώτης» που δεσπόζει στην παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο εκπέμπουν τα μέλη μιας ειδικής επιστημονικής ομάδας. Στα 36 χρόνια που το πλοίο έχει προσαράξει στην παραλία αυτή έχουν προκληθεί φθορές στα κατασκευαστικά υλικά, προβλήματα στη στατικότητα, διάβρωση, κυρτώσεις και ρωγμές στα ξύλινα στοιχεία που το πλαισιώνουν.

Τα τείχη της εκπαίδευσης ενάντια στην παιδική εργασία υψώνει η οργάνωση «Μαζί για το Παιδί» με προγράμματα μέσω των οποίων κάποιος μπορεί να υποστηρίξει την εκπαίδευση άπορων παιδιών, προσφέροντάς τους ένα όπλο για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Τα πρόσφυγα στοιχεία της Eurostat που κάνουν αναφορά στις ηλικιακές ομάδες εργασίας είναι ανησυχητικά, καθώς δείχνουν πως η μέτρηση ξεκινά από τα 15 έτη.

Κόσμος:Η ΕΕ βρίσκεται πιο κοντά στην κατάργηση της βίζας για τις μετακινήσεις των Τούρκων στην Ευρώπη, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχισθούν μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσγειώνοντας απότομα την Άγκυρα.

Καθώς ακόμη οι έρευνες για το έγκλημα στο Ορλάντο προχωρούν, πληθαίνουν οι αναφορές πως ο 29χρονος Ομάρ Ματίν, που θεωρείται δράστης της επίθεσης με τουλάχιστον 50 νεκρούς, είχε μπει στο στόχαστρο του FBI και φέρεται - κατά ορισμένες αναφορές - να βρισκόταν σε τουλάχιστον μία «λίστα».

Το ερώτημα ωστόσο στα χείλη όλων είναι γιατί, παρ' όλα αυτά, δεν είχε χτυπήσει «καμπανάκι» και ο Ματίν δεν συνάντησε εμπόδιο να αγοράσει νόμιμα όπλο. «Εμείς οι Ευρωπαίοι υπήρξαμε αδρανείς μπροστά στα μεγάλα προβλήματα» δήλωσε αναφερόμενη στο προσφυγικό η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. 

Αναφερόμενη στην Ελλάδα είπε ότι το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ «ίσως να ανακούφισε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, έτσι όμως αποκόπηκε ένα μέλος της EE - η Ελλάδα - η οποία και δέχθηκε μεγάλη πίεση. «Θα ήταν πολύ καλύτερα αν η Ευρώπη είχε προστατέψει εξ΄αρχής τα σύνορά της με μεγαλύτερη συνέπεια και μάλιστα από κοινού» είπε. 

Όπλο στην προεκλογική εκστρατεία κάνει με τον πιο επιθετικό τρόπο ο Ντόναλντ Τραμπ το μακελειό στο Ορλάντο, όχι μόνο υποστηρίζοντας πως τον «δικαιώνει» στις αναφορές του για τους μουσουλμάνους αλλά καλώντας και τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να παραιτηθεί «επειδή αρνείται ακόμη και να προφέρει τις λέξεις ριζοσπαστικό Ισλάμ».

Η επίθεση μπαίνει αναπόφευκτα στη μάχη για το Λευκό Οίκο, με την Χίλαρι Κλίντον επίσης να προσαρμόζει την εκστρατεία της -χρησιμοποιώντας εντελώς διαφορετικό τόνο από ό,τι ο Τραμπ. Η Βόρεια Κορέα χάκαρε περισσότερους 140.000 υπολογιστές μεγάλων επιχειρήσεων και κυβερνητικών υπηρεσιών της Νοτίου Κορέας. 

Σε μια προσπάθεια διασποράς κακόβουλων κωδικών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία τους. Ωστόσο, οι αρχές της Νοτίου Κορέας εκτιμούν ότι κατόρθωσαν να ανακόψουν μεγάλη επίθεση στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με αναφορές πρακτορείου ειδήσεων.

Οικονομία: Νέες ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας τη Δευτέρα, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές. O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 603,25 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,49%.

Ανεβαίνει ο «πυρετός» της υποβολής φορολογικών δηλώσεων καθώς σε λιγότερο από 20 ημέρες το ΥΠΟΙΚ απειλεί ότι θα κατεβάσει τα «ρολά» του συστήματος TAXIS για την υποβολή τους. Θα δοθεί τελικά παράταση και ποια τα SOS της δήλωσης;

Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού είναι τα 5 θέματα-φωτιά που θα απασχολήσουν την επόμενη διαπραγμάτευση.

Αθλητισμός:Ο υφυπουργός αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό και αναφέρθηκε στο πανό με προκλητικό περιεχόμενο που αναρτήθηκε από Αλβανούς οπαδούς στο παιχνίδι με την Ελβετία και το οποίο προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Βραζιλία ηττήθηκε 1-0 από το Περού, κατέλαβε την τρίτη θέση στον Β' όμιλο και μοιραία η πορεία της στο φετινό Κόπα Αμέρικα τερματίστηκε άδοξα. Οι Βραζιλιάνοι ωστόσο έχουν δίκαια παράπονα για το γκολ που πέτυχε το Περού με τον Ρουιντιάζ στο 77ο λεπτό του αγώνα και αυτό γιατί ο σκόρερ των νικητών έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με το χέρι.

Προ των ευθυνών τους θέτει την FIFA και την UEFA ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο κ. Κοντονής, σε επιστολή προς τις δύο ποδοσφαιρικές αρχές, εκφράζει τον προβληματισμό της κυβέρνησης για τα όσα λαμβάνουν χώρα στο ποδοσφαιρικό τοπίο της χώρας μας και τις καλεί να λάβουν όσα μέτρα απαιτούνται για να βρεθεί οριστική λύση.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: