14 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Η εκδήλωση στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) για την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων το βράδυ της Δευτέρας βρισκόταν στον επίλογό της όταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, της προϊσταμένης αρχής των ΓΑΚ, Γιάννης Παντής, σηκώθηκε για να κάνει μια παρέμβαση. Σε δραματικούς τόνους ζήτησε να διασωθεί το πολύτιμο αρχείο του υπουργείου Παιδείας.

Αλλάζει ώρα η συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε» που είναι προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, λόγω της στάσης εργασίας των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η συγκέντρωση θα γίνει τελικά στις 18:30 στο Σύνταγμα. Φρένο στα «λάιτ» πτυχία Νομικής που χορηγούνται από ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, έπειτα από νομικές σπουδές μόλις δύο ετών, σε αποφοίτους άλλων σχολών έβαλε η χώρα μας.

Συναινέσεις θα αναζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας για τον εκλογικό νόμο που επιθυμεί να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή μέσα στο καλοκαίρι συγκεντρώνοντας τουλάχιστον 200 ψήφους, χωρίς όμως σε αυτές να συνυπολογίζει ενδεχόμενη υπερψήφιση από τη Χρυσή Αυγή. 

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 7:30 το πρωί η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση των δύο εναπομεινάντων άτυπων καταυλισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης, στο ξενοδοχείο που βρίσκεται στη στροφή για Ευζώνους και στο βενζινάδικο, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα. Για τις ανάγκες της επιχείρησης, κλειστή είναι η ΠΑΘΕ Αθηνών- Ευζώνων, από τη γέφυρα του Πολυκάστρου μέχρι το ύψος του χωριού Ευζώνων.

Κόσμος:Χαρακτηρίζοντας «αδιαμφισβήτητα τρομοκρατική πράξη» την επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι τη νύχτα προς Τρίτη, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως «πρέπει να δράσουμε από κοινού στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας».

Η απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων «παραμένει μεγάλη» στη Γαλλία, την Ευρώπη και τις χώρες της Δύσης, ανέφερε από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών λέγοντας έχουν συλληφθεί από την αρχή του χρόνου πάνω από εκατό πρόσωπα που θεωρούνται απειλή. 

Έναν αστυνομικό διοικητή στο σπίτι του στο Παρίσι και τη σύντροφό του μαχαίρωσε θανάσιμα άνδρας που στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, έχοντας στο ενδιάμεσο δηλώσει «πίστη» στην τζιχαντιστική ISIS. Για τρομοκρατία μιλά η κυβέρνηση. Η ίδια η οργάνωση στη συνέχεια διεκδίκησε την ευθύνη, λέγοντας πως διενεργήθηκε από «μαχητή του χαλιφάτου». Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον δράστη να είχε καταδικαστεί για συμμετοχή σε οργάνωση με σκοπό τη διενέργεια τρομοκρατικών πράξεων -κάτι που ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Μαρτυρίες σε αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως ο Ομάρ Ματίν, ο δράστης της βάρβασης επίθεσης στο Ορλάντο, είχε θεαθεί μόνος του αρκετές φορές και στο παρελθόν στο γκέι κλαμπ που έγινε η επίθεση. Κάποιες φορές, υποστηρίζεται, μεθούσε υπερβολικά και γινόταν επιθετικός. Άλλοι υποστηρίζουν πως ο είχαν συνομιλήσει με τον Ματίν σε εφαρμογή (app) γνωριμιών που χρησιμοποιούν ομοφυλόφιλοι.

Συγκεντρώσεις με κεριά και σημαίες του ουράνιου τόξου έγιναν στο Ορλάντο, άλλες πόλεις των ΗΠΑ αλλά και ανά την υφήλιο για τα θύματα της βάρβαρης επίθεσης με στόχο γκέι κλαμπ από δράστη που είχε δηλώσει «πίστη» στην ISIS. Η Ουάσινγκτον δεν πιστεύει ότι μέχρι στιγμής προκύπτει πως ο δράστης είχε καθοδήγησει από την τζιχαντιστική οργάνωση. Στο Ορλάντο την Πέμπτη ο Μπαράκ Ομπάμα.

Είναι μια ιδέα που ακούγεται ξανά και ξανά από το στρατόπεδο υπέρ του Brexit: οι οπαδοί της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ δείχνουν την Ελβετία και τη Νορβηγία ως μοντέλα για το πώς η χώρα θα μπορούσε να επωφεληθεί από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά χωρίς να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ειδικοί λένε ότι αυτές οι προοπτικές ανήκουν στη σφαίρα της «φαντασίωσης».

Οικονομία:Μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης των φτωχών νοικοκυριών, ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Όπως είπε, στα μέσα Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στους 30 δήμους, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά έως το τέλος του έτους.

Ξεκίνησε η αποστολή ειδοποιητηρίων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε όσους έχουν χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί καλούνται να ρυθμίσουν τα χρέη τους καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο και το συνολικό ποσό της οφειλής θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας του Taxisnet.

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου της Ελλάδας μπορεί να εγκριθεί στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αθλητισμός:«Ο Αρτέμιο Φράνκι έκανε στημένες κληρώσεις στα Κύπελλα Ευρώπης». Την καταγγελία-σοκ, που επιβεβαιώνει φήμες και υποψίες, που «σέρνονται» πολλά χρόνια στα ποδοσφαιρικά σαλόνια της Ευρώπης, έκανε ο πρώην πρόεδρος της FIFA, Γιόζεφ Μπλάτερ, που έχει αποκλειστεί για έξι χρόνια εξαιτίας συμμτοχής του στο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς, μιλώντας στην εφημερίδα της Αργεντινής La Nacion, ενάντια στον Ιταλό πρώην επικεφαλή της UEFA.

Το γκολ του Χέσους Κορόνα στο 80', επέτρεψε στο Μεξικό να ισοφαρίσει την Βενεζουέλα (1-1) και να εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον τρίτο όμιλο του Copa America Centenario. Ο ήρωας των Μεξικανών, άσος της Πόρτο, έφτασε από τον πάγκο, αντικαθιστώντας (17’) τον Ακίνο που τραυματίστηκε.

Η έμπειρη Ιταλία επικράτησε με 2-0 του Βελγίου στην πρεμιέρα του Ε' Ομίλου του Euro 2016 και πήρε κεφάλι στη βαθμολογία, εκμεταλλευόμενη και την ισοπαλία στο άλλο ματς του γκρουπ ανάμεσα στη Σουηδία και στη Β.Ιρλανδία. Τζακερίνι και Πέπε χάρισαν τη νίκη στη Σκουάντρα Ατζούρα που μπήκε με το δεξί στη διοργάνωση.

Νωρίτερα, ισόπαλες 1-1 αναδείχθηκαν Βόρεια Ιρλανδία και Σουηδία. Και τα δύο τέρματα σημειώθηκαν από τους Ιρλανδούς που προηγήθηκαν με τον Χούλαχαν στο 48' και ισοφαρίστηκαν από αυτογκόλ του Κλαρκ στο 71'.







Δεν υπάρχουν σχόλια: