12 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το βράδυ του Σαββάτου ομιλία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου στο Ηράκλειο της Κρήτης, λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που ξεκίνησε νωρίτερα έξω από το χώρο όπου θα πραγματοποιούνταν η εκδήλωση.

Στο χρονικό των διώξεων και των εξοριών αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Αη Στράτη, όπου εγκαινιάστηκε μνημείο «των ηρωικών και τιμημένων νεκρών σε όλη την περίοδο των εξοριών». Επεισοδιακή διαμαρτυρία εξελίχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου έξω από ανενεργό στρατόπεδο στο Κυψελοχώρι Τεμπών, όπου βρίσκεται υπό δημιουργία νέος χώρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Το κέντρο της Αθήνας βάφτηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου το απόγευμα του Σαββάτου, με πλήθος κόσμου να δίνει το «παρών» στη Γιορτή Υπερηφάνειας για ενδέκατη χρονιά. Η συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος ολοκληρώθηκε με την πορεία του Athens Pride στο Σύνταγμα. Αλβανοί φίλαθλοι σήκωσαν προκλητικό πανό στο Euro κατά τη διάρκεια του αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας με αναφορά στο ζήτημα των Τσάμηδων. 

Για «θρασύτατη» και «προβοκατόρικη» ενέργεια κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο παραβαίνει σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και την αλβανική κυβέρνηση.

Κόσμος:Οι συντάξεις και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), το οποίο χρηματοδοτείται από το βρετανικό δημόσιο, θα υποστούν περικοπές εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Υπό αστυνομική προστασία έχουν τεθεί έντεκα γερμανοί βουλευτές τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι έλαβαν απειλές για τη ζωή τους, μετά την απόφασή τους να στηρίξουν το νομοσχέδιο που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, συγκρίνει με τους Ναζί τα μέλη του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που στρέφεται κατά των μεταναστών, υποστηρίζοντας πως κάποιοι εξ αυτών επιθυμούν να φέρουν τη γερμανική κοινωνία πίσω στη δεκαετία του 1960.

Λίγες ώρες πριν τον αγώνα Αγγλίας-Ρωσίας στο Euro, επεισόδια ξέσπασαν ξανά στη Μασσαλία μεταξύ βρετανών και ρώσων οπαδών που κατέληξαν σε επέμβαση της γαλλικής αστυνομίας με δακρυγόνα. Ενώ λίγο πριν τη σέντρα του αγώνα, νέα επεισόδια, αυτή τη φορά μικρής διάρκειας ξέσπασαν κοντά στο στάδιο Βελοντρόμ.

Αμφίρροπη εμφανίζεται η έκβαση του δημοψήφισματος για την παραμονή ή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ πριν την κάλπη της Πέμπτης, με τις δημοσκοπήσεις να αποκλίνουν -μία δίνει δέκα μονάδες μπροστά το Brexit, δεύτερη οριακά μπροστά την παραμονή- ενώ τα γραφεία στοιχηματισμού («ανεμοδείκτης» τάσεων) κινούνται αναλόγως και η Ευρώπη ανησυχεί. Βροχή... «εισηγήσεων» προς τους Βρετανούς από την υπόλοιπη Ευρώπη για παραμονή.

Οικονομία:Η μακροχρόνια ανεργία εξελίσσεται από την έναρξη της οικονομικής κρίσης σε βασικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2015 επί συνόλου 22 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν τα 11 εκατομμύρια, δηλαδή οι μισοί, είναι επισήμως μακροχρόνια άνεργοι και έχουν μάλιστα διπλασιαστεί από το 2008 οπότε ξέσπασε η κρίση, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Μπέρτελσμαν.

Επίτιμη διδάκτορας της σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών αναγορεύθηκε η Λούκα Κατσέλη. Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο, μόνιμο παρατηρητήριο δημόσιας πολιτικής και μεταρρυθμίσεων.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο αναθεωρημένος πίνακας με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο αλλά και αναλυτικά μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2017. Οριστικοποιήθηκε επίσης το «συμπληρωματικό μνημόνιο» που επικαιροποιεί τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015.

Αθλητισμός:Το «εισιτήριο» για τους προημιτελικούς του επετειακού Copa America εξασφάλισαν από τον πρώτο όμιλο και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετά τη νίκη τους με 1-0 επί της Παραγουάης, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Α΄ ομίλου της διοργάνωσης.

Την απόκτηση του Ουκρανού διεθνούς αμυντικού Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι με συμβόλαιο δύο ετών με δικαίωμα ανανέωσης για έναν ακόμα χρόνο ανακοίνωσε η ΠΑΕ ΑΕΚ. O Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι είναι γεννημένος στις 7 Νοεμβρίου 1986 στην πόλη Ίζιασλαβ της Ουκρανίας. Αναδείχθηκε ποδοσφαιρικά στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, με την οποία αγωνίστηκε ως το 2005 στη δεύτερη ομάδα (δανεικός στη Μεταλούργκ Ζαπορίζια τη σεζόν 2005-06).

Μια ανάσα από τις υπογραφές βρίσκονται ΑΕΚ και Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι. Ο 30χρονος Ουκρανός στόπερ πέρασε το πρωί από ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια πήγε στα γραφεία της ΑΕΚ μαζί με τον μάνατζέρ του για να συζητήσουν με την Ένωση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βρήκαν σε όλα και πλέον αναμένουν τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων για να πέσουν οι υπογραφές...


Δεν υπάρχουν σχόλια: