29 Ιουνίου, 2016

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ «ΛΟΥΚΕΤΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

 

Ανήμερα της επετείου ενός χρόνου από την επιβολή των capital controls σαν βόμβα έσκασε στην αγορά η προσφυγή του «Μαρινόπουλου» για υπαγωγή του στο άρθρο 99, προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά, αγωνία στους περίπου 3.000 προμηθευτές και αβεβαιότητα στους 13.000 εργαζόμενους.

Από την ημέρα επιβολής των capital controls που θα καταργούνταν την Τρίτη μετά το δημοψήφισμα, τα οποία παραμένουν ακόμα και σήμερα, 36.000 επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο». Από τον Απρίλη και μέχρι χτές είχαμε τρια «ηχηρά» λουκέτα που έστειλαν στην ανεργία 1.400 εργαζόμενους, και χτες Δευτέρα η προσφυγή του Μαρινόπουλου.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ.«Ηλεκτρονική»: 45 καταστήματα στην Ελλάδα και ένα στη Σερβία - 400 εργαζόμενοι. Το λουκέτο της «Ηλεκτρονικής» στις αρχές Απρίλη αντικατοπτρίζει και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι ελληνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε καθεστώς παρετεταμένης ύφεσης, μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και χρηματοδοτικής ασφυξίας. 

Η «Ηλεκτρονική» με 66 χρόνια παρουσίας, λειτουργεί με τη σύγχρονη μορφή της από το 1989. Εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1999, όμως από την 1η Οκτωβρίου 2012 είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της. Η εταιρεία μετέχει καταβάλλει τα οφειλόμενα στους 450 εργαζόμενους, ωστόσο οι αποζημιώσεις κινδυνεύουν να μην πληρωθούν ποτέ. 

Όχι μόνο διότι η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει οκτώ χρόνια αλλά και γιατί βάσει του αναμορφωμένο από το ΣΥΡΙΖΑ πτωχευτικό κώδικα οι οφειλές προς τους εργαζομένους έρχονται τρίτες, μετά τις οφειλές σε τράπεζες, δημόσιο και προμηθευτές, μαζί με εκείνες των ασφαλιστικών ταμείων. Η Εταιρεία χρωστά στις τράπεζες 23 εκατ. ευρώ αλλά τα δάνειά τους καλύπτονται κατά ένα μέρος από ακίνητα και εγγυήσεις. Επίσης χρωστάει σε προμηθευτές περίπου 22 εκατ. Ευρώ.

LEDRA ATHENS. Ledra Athens: 314 δωμάτια, πολυτελή εστιατόρια και αίθουσες δεξιώσεων και συνεδρίων. Στην περίοδο της ακμής του απασχολούσε 500 εργαζόμενους. Την τελευταία περίοδο οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου ήρθαν 150 και 80 περίπου εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης. Παρά το γεγονός ότι η πληρότητα άγγιζε το 100% το ξενοδοχείο είχε βουλιάξει στα χρέη. Το «κανόνι» έσκασε στις 31 Μάη,

Το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80 από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη. Επί 30 χρόνια, τη διαχείριση του γνωστού ξενοδοχείου, των 314 πολυτελών δωματίων, είχε η αλυσίδα Marriott International, η οποία όμως αποφάσισε να αποχωρίσει τον Νοέμβριο του 2013 αποφάσισε να αποχωρήσει. Λίγο αργότερα, τον Απρίλιο του 2014 η ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του ξενοδοχείου, ΑΣΤΥ Α.Ε., κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

Η εταιρεία είσωρρεύσει ένα «βουνό» οφειλών προς τους εργαζόμενους, το ΙΚΑ, τους προμηθευτές, τις τράπεζες, κυρίως λόγω των δανείων που έλαβε για την επέκταση και ανακαίνισή του πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν η ρύθμιση των οφειλών στο ΙΚΑ που είχε κάνει η εταιρεία χάθηκε , λόγω μη πληρωμής, και κατόπιν το ΙΚΑ δέσμευσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Βασικός πιστωτής του ξενοδοχείου είναι η Alpha, στην οποία οι οφειλές διαμορφώνονται περίπου στα 33 εκατ. ευρώ. Πιθανότερο σενάριο το ξενοδοχείο να βγει στον πλειστηριασμό από την πιστώτρια τράπεζα, ώστε να διασφαλιστεί η εξόφληση του δάνειου που έχει χορηγηθεί και ίσως και τα χρέη προς το Δημόσιο, ενώ οι οφειλές προς τους εργαζόμενους έπονται.

ΠΥΡΣΟΣ SECURITY.«Πυρσός security»: Λειτουργούσε από ο 1994 και απασχολούσε περίπου 800 εραγαζόμενους. Δυο μέρες μετά το Ledra, προέκυψε το αναμενόμενο ήταν προδιαγεγραμμένο, καθώς η εταιρεία εδω και ενα χρόνο είχε προχωρήσει σε στάση πληρωμών απέναντι σε εργαζόμενους και πιστωτές της «Πυρσός Securit» καθώς η εταιρεία εδω και ενα χρόνο είχε προχωρήσει σε στάση πληρωμών απέναντι σε εργαζόμενους και πιστωτές. Με το κλείσιμο της επιχείσης στους εργαζόμενους οφείλονται μισθοί πλέον των τριών μηνών στον καθένα.

ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ. Πριν κάτσει ο απόηχος των προηγούμενων «λουκέτων», η εταιρεία Μαρινόπουλος, από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα, απασχολεί περίπου 12.500 εργαζομένους, οι προμηθευτές της είναι περίπου 3.000, προέφυγε στο άρθρο 99 «Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα».

Η εταιρεία έχει συνολικά δάνεια από 1,8 δισ. ευρώ.Η προσφυγή της εταιρείας ήρθε μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με τον «Σκλαβενίτη». Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτη, οι αλυσίδες «Μαρινόπουλος» και «Σκλαβενίτης» είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τη σύσταση νέας εταιρείας, η οποία θα διαχειριζόταν τα 33 υπερμάρκετ του «Μαρινόπουλου ». Πάντως, δεν έχει εγκαταλειφθεί πλήρως η απόπειρα προσέγγισης των δύο πλευρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: